Zana'nın vekilliği oylanacak!

Meclisin bu haftaki yoğun gündemini; TBMM Başkanlığı seçimi, "torba tasarı" ve 5 bakanlığın 2018 yılı bütçesinin görüşülmesi ile HDP'li Zana'nın "devamsızlıktan milletvekilliğinin düşürülmesine" ilişkin dosya oluşturacak

Haberler 20.11.2017 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Meclisin bu haftaki youn gündemini; TBMM Bakanl seçimi, torba tasar, 5 bakanln 2018 yl bütçesinin görüülmesi ile HDP Ar Milletvekili Leyla Zanann devamszlktan milletvekilliinin düürülmesine ilikin dosya oluturacak.

TBMM Genel Kurulunda, yarn 26. Dönem. 2. Devre için Meclis Bakanl seçimi gerçekletirilecek.

TBMM Bakanl için; AK Parti stanbul Milletvekili ve Meclis Bakan smail Kahraman, AK Parti Adana Milletvekili Tamer Dal, CHP zmir Milletvekili Zekeriya Temizel, HDP Hakkari Milletvekili Selma Irmak, MHP stanbul Milletvekili Celal Adan ve Bamsz Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçolu aday oldu.

Genel Kurulda, Meclis Bakanl seçimi gizli oyla yaplacak.

lk iki oylamada üye tamsaysnn 3te 2si (367), üçüncü oylamada ise üye tamsaysnn salt çounluu (276) aranacak.

ÜçÜNCÜ TURDA SEçLMES BEKLENYOR

Üçüncü oylamada salt çounluk salanamazsa, en çok oy alan 2 aday için dördüncü oylama yaplacak. Dördüncü oylamada en fazla oy alan üye, bakan seçilmi olacak. Mevcut milletvekili dalmna göre, TBMM Bakannn üçüncü turda seçilmesi bekleniyor.

Bakann ilk turda seçilememesi halinde, ikinci ve üçüncü turlar da ayn gün gerçekletirilecek.

Genel Kurulda, baz vergi düzenlemelerini de içeren 127 maddelik torba tasarnn müzakerelerine dördüncü bölüm üzerinden devam edilecek.

Baz Vergi Kanunlar ile Dier Baz Kanunlarda Deiiklik Yaplmasna Dair Kanun Tasarsna göre, araçlarda MTV için uygulanacak yeniden deerleme oran, 1300 cc alt araçlar için yüzde 15, 1300 cc üstü araçlar için ise yüzde 25 olacak.

Buna göre, MTV 1300 cc ve aas araçlar için, fiyat 40 bini amayanlarda 743 lira, fiyat 40-70 bin lira aras olanlarda 817 lira, fiyat 70 bini aanlarda 892 lira olarak uygulanacak.

Konuma, internet, yaynclk gibi haberleme hizmetlerinden farkl farkl alnan ÖV, her bir hizmet için yüzde 7,5 olacak.

çalanlarn ücretlerinin 2017 yl eylül, ekim, kasm ve aralk aylarnda bin 404 lirann (asgari ücret) altna dümemesi için ilave asgari geçim indirimi salanacak.

Terörle Mücadele Kanunu kapsamnda istihdam hakk bulunan hak sahipleri, ya snr aranmakszn bu haktan yararlanacak. Terörle mücadele srasnda yaralanan vazife malulleri ile 15 Temmuz FETÖ darbe giriiminin bastrlmasnda yaralanan ilköretim, ortaokul ve ilkokul mezunlar, hizmetli yerine memur kadrosuna atanabilecek.

Baz kamu lojmanlar sata çkacak.

Belediye ve bal idareler, mabetlerin yan sra eitim kurumlarna, yurtlara, okul pansiyonlarna ve hastanelere de indirimli bedelle ya da ücretsiz olarak içme ve kullanma suyu verebilecek.

Projesi olan ancak kayna bulunmayan giriimcilere finansman salayacak kitle fonlamas uygulamas hayata geçiriliyor.

Engelliler için ÖTV muafiyeti, hesaplanmas gereken ÖTV ve dier her türlü vergiler dahil bedeli 200 bin TLyi amayan araçlar için uygulanacak. Motor silindir hacmine baklmakszn bu araçlar istisna kapsamna alnacak. Düzenleme 1 Ocak 2018den itibaren geçerli olacak.

Sade gazozlar, meyveli gazozlar, limonatalar, nektarlar, alkolsüz biralar, enerji içerecekleri, souk çay ve meyveli içeceklerden yüzde 10 ÖTV alnacak.

PLAN VE BÜTçE KOMSYONUNUN BÜTçE TAKVM

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunun, 2018 yl bütçe mesaisi bu hafta sona erecek.

Komisyonun bu haftaki bütçe takvimi öyle:

20 KASIM PAZARTES: Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanl, Enerji Piyasas Düzenleme Kurumu, Ulusal Bor Aratrma Enstitüsü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu, Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüü

21 KASIM SALI: Orman ve Su leri Bakanl, Orman Genel Müdürlüü, Devlet Su leri Genel Müdürlüü, Meteoroloji Genel Müdürlüü, Türkiye Su Enstitüsü

22 KASIM çARAMBA: Milli Savunma Bakanl, Savunma Sanayi Müstearl, Akaryakt kmal ve NATO Pol Tesisleri letmesi Bakanl

23 KASIM PEREMBE: Adalet Bakanl, Ceza ve nfaz Kurumlar ile Tutukevleri Yurtlar Kurumu, Türkiye Adalet Akademisi, Anayasa Mahkemesi, Yargtay, Dantay, Hakimler ve Savclar Kurulu

24 KASIM CUMA: Maliye Bakanl, Gelir daresi Bakanl, Kamu hale Kurumu, Özelletirme daresi Bakanl, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartlar Kurumu, Gelir Bütçesi.

Plan ve Bütçe Komisyonunda; cuma günü bakanlk ve kurum bütçelerinin yan sra, Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasars ile Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarsnn maddeleri de ayr ayr görüülecek.

Böylece, bakanlklar ve kurumlarn 2018 yl bütçelerinin komisyondaki mesaisi sona erecek.

LEYLA ZANANIN DEVAMSIZLIK DOSYASI

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarnn üyelerinden kurulu Karma Komisyon, HDP Ar Milletvekili Leyla Zanann, Anayasann 81. maddesine uygun biçimde andiçmeden aralksz olarak Genel Kurulun 212 birleimine katlmamasna bal olarak devamszlk yaptna ilikin Hazrlk Komisyonun raporunu 21 Kasm günü görüecek.

Karma Komisyon Zanann, devamszlktan milletvekilliinin düürülmesi yönünde karar verirse, dosya TBMM Genel Kurulu gündemine gelecek. Genel Kurul da ayn yönde karar verirse Zanann milletvekillii düürülecek.

Güvenlik ve stihbarat Komisyonu, 23 Kasm günü basna kapal toplanacak.

çölyak Hastal Aratrma Komisyonu da çalmalarna devam edecek.

AK Parti, CHP, HDP ve MHPnin grup toplantlar yaplacak. AK Parti Grup toplantsnda bu hafta milletvekillerine, Cumhurbakan ve AK Parti Genel Bakan Recep Tayyip Erdoan hitap edecek.

Ana Sayfaya Git