Ziya Selçuk: Uzaktan eğitim 30 Nisan'a kadar devam edecek

Korona virüsü nedeniyle uzaktan eğitimin 30 Nisan'a kadar devam etmesine karar verildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, telafi eğitimleri ve sınavlarla ilgili her türlü senaryoya hazır olduklarını söyledi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da virüsle ilgili verilerin artık dijital ortamda paylaşılacağını ve günlük olarak güncelleneceğini açıkladı. Koca, "Biz il bazındaki dağılımı da göstermiş olacağız. Her gün dijital ortamda güncelleyeceğiz. İl bazında gerektiğinde verilir" dedi.

Haberler 26.03.2020 - 10:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Salk Bakan Fahrettin Koca ve Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, korona virüsü salgnyla ilgili basn toplants düzenledi. Eitimin uzaktan devam ettiini belirten Fahrettin Koca, Eitimin bir süreliine internet ve televizyon üzerinden veriliyor. Uygulamay lütfen tatil olarak görmeyin. Verilen ara uzatlacak, Sayn Bakanm birazdan söylemi olacak. çocuklarnzn sal konusunda endieli olmayn dedi.

Velilere ve örencilere tedbirlere uyma çars yapan Koca, Unutmayn aldmz tedbir kadar güçlüyüz. Unutmayn hayat eve sar diye konutu.

SAYILARI DJTAL ORTAMDA PAYLAACAIZ

Vaka ve ölü saysn günlük olarak açkladklarn hatrlatan Koca, Bundan sonraki dönemde, ekranda gördüünüz gibi hem toplam hasta saysn, test saysn, kaybettiimiz vaka saysn, youn bakmda olan hasta saysn, solunum cihazna bal olan hasta saysn ve iyileen hasta says olmak üzere, dijital ortamda her gün güncellenerek bunu paylam olacaz ifadelerini kulland.

lk vakalarmzdan olan iki hastalarmzn bilgisini vermek istiyorum diyen Koca, öyle devam etti:

Bir hastamz 65 yanda 8 gün youn bakmda kalan bir hastamz idi, o hastamz dün itibariyle taburcu oldu. Yine bir hastamz erkek 60 yanda, o da bugün itibariyle taburcu oldu. Youn bakm artlarnda 7 gün kalp sonra taburcu ettiimiz bir hasta. O nedenle erken dönemde müdahale yaplmasnn önemli olduunu hatrlatmak istiyorum.

SELçUK: HER TÜRLÜ SENARYOYA HAZIRIZ

Korona virüsü benzeri bir salgnla ilk kez karlaldn söyleyen Milli Eitim Bakan Ziya Selçuk, uzaktan eitime bu hafta balandn hatrlatt. Selçuk, Bu hafta bizim test haftamzd ama önümüzdeki haftadan itibaren çok daha kaliteli programlarla çocuklarmzn eitimini yapmaya devam edeceiz. En ksa sürede yüz yüze eitimle telafi yapma çalmalarmz da devam ediyor dedi.

Uzaktan eitimin 30 Nisana kadar devam edeceini açklayan Selçuk, çocuklarmzn her türlü eitsel ihtiyaçlarnn tamamlanmas ve telafisi konusunda, snavlar konusunda her türlü senaryoya hazrz. Bilim Kurulunun da önerisiyle evde eitim sürecini bir müddet daha uzatma ihtiyac dodu ve 30 Nisan tarihi burada ortaklaa bir kararla ortaya konuldu. 30 Nisana kadar okullarmzn tatil olmas ve uzaktan eitimin devam etmesi konusunda bir karar söz konusu. Bizim hazrlmz olduu için çalmalarmz zengiletirerek her türlü ihtiyac karlayacaz eklinde konutu.

ÜCRETL ÖRETMENLERLE LGL çALIMALAR DEVAM EDYOR

Ücretli öretmenlerle ilgili bir çalma olup olmad sorusu üzerine Ziya Selçuk, Mevcut mevzuat derse giren öretmenlerimizin ücretini almas konusunda çok açk. Bizim telafi olarak planladmz hazrlklarmzda, bütün eitim çalmalarmzda yazn, hafta sonu olabilir. Bu zaman dilimlerinde de derslerimize ücretli öretmenlerimizin girmesi söz konusu olacak. Konuyla ilgili çalmalar devam ediyor dedi.

Muhalefet sokaa çkma yasa istiyor. Bir çalma var m? sorusuna Fahrettin Koca, Herkesin özellikle bu dönemde kendi evine, hatta odasna çekilerek izole etmesini, herkesin kendi olaanüstü halini kendince uygulamasn son derece önemsediimizi söylemek istiyorum. Bilim Kurulunda konutuumuz özellikle kontrollü yaam daha nasl olabilir, minimal temas nasl salanabilir? Bu anlamda da bir çalma yaplacak. Ulam, uçak, minibüs ve benzeri birçok alanda daha kontrollü bir yaam ekillendiren birtakm Bilim Kurulunun önerileri olabilir. Bu dorultuda karar alnmas gerekiyorsa gerei yaplr yantn verdi.

KOCA: L BAZINDAN DAILIMI DA GÖSTERECEZ

Virüs vakalarnn haritalandrlmas için çalma yaplp yaplmad sorulan Koca, l baznda var. Biz il bazndaki dalm da göstermi olacaz. Bunu zaten biliyoruz. Bunu da benzer tabloda yaynlam olacaz. Her gün dijital ortamda youn bakmda yatan, entübe olan, iyileen hastalarmz dahil olmak üzere yaplan test, kaybettiimiz vaka saymz da gösteren bu ekranda görüldüü eklinde güncelleyeceiz. l baznda gerektiinde verilir ifadelerini kulland.

Soru üzerine Snavlar konusu iin bandan gündemimizde diyen Ziya Selçuk, Prensip olarak zamannda biz yaplmasn önemseriz. LGSnin ne ekilde yaplacayla ilgili üç senaryomuz var. Snavlarn ertelenmesi veya ertelenmesi buradaki bilimsel metodoloji sonucunda ortaya çkacak kararlara bal. Kararlar ne olursa olsun tedbirlerimiz hazr. YKS kararn Yüksek Öretim Kurulu ve ÖSYM verir. Orayla istiarelerimiz devam ediyor. Önemli olan çocuklarmzn bu snavla ilgili streslerini en asgariye indirecek tedbirleri almaktr dedi.

83 MLYONUN TEST YAPTIRMASI GEREKMYOR

Korona virüsü için kaç kutu ilaç alnd, bir hastann iyilemesi için kaç güne ihtiyaç olduu ve hangi koullarda test yapld sorulan Koca, unlar söyledi:

Youn bakmda dün itibariyle hasta saysn görüyorsunuz, 136 hasta. Hastalara ilaç tedavisi balad. Ortalama 1 kutunun bir hasta için kullanldn biliyoruz. En az 5 günlük bir kullanm. Buradan sonuç alp almadmz önümüzdeki bir hafta içerisinde bunu daha net konuabiliriz. Bizim batan getirdiimiz ilaç miktar 1250 kutuydu, 3 bin 750 kutu siparii verildi. Bu arada faydasnn olup olmadn görmek istiyoruz. Kimler test yaptrmal? 83 milyonun test yaptrmas gerekmiyor. Dünyada böyle bir uygulama yok. çünkü testi yaptrdnzda negatif çkabilir ve siz kendinizi daha rahat ve özgür hissedebilirsiniz ama üç gün sonra pozitif çkabilir ve o dönemde baka insanlara bulatrabilirsiniz. Herkes kendisini virüs taycs gibi görerek hareket ediyor olmal. Bu son derece önemli. Eer test negatifse bu olmayaca anlamna gelmez, üç be gün sonra tekrar pozitif çkabilir. O nedenle 14 günlük zaman dilimini önemsiyoruz. Testin kimlere yaplmasna dair Bilim Kurulu sürekli bunun algoritmasn deitirerek bugünlere geldi. Bata çin, devamnda ran, devamnda talya ve devamnda yurt dyd. Devamnda artk ate, öksürük yaknmas olan neredeyse herkes, solunum sknts olan zaten herkes. Dün stanbulda bir hastanemizde kuyruklar olutu. Bu doru bir yaklam tarz deil. Ancak testi hekim uygun görürse yaptrabilir olmalyz. Birinde pozitif çktysa kiminle temas ettiyse o kiileri taramak istiyoruz. Ancak o ekilde yaylmn önleyebiliriz.

BR LABORATUVARI BZZAT ARADIM

stanbulda baz özel laboratuvarlarn yurt dndan test getirdii ve yüksek ücret istedii haberleri sorulan Koca, Hiçbir testin asla ücret karl yaplsn istemiyoruz. Bizim izin verdiimiz merkezlerde, üniversiteler dahil olmak üzere, kiti bakanlk olarak veriyoruz. Her kim PCRi bulunduruyorsa kiti biz veriyoruz. Ne bakanlk ne üniversiteler ücret alma durumunda deil. Biz izni vakf üniversitelerine de verdik. Biz bu testi yapabilecek merkezlere yetki vermi oluyoruz. Bunun dnda bu dönemi istismar etmek isteyen, korsan çalmak isteyen birtakm laboratuvarlar olursa lütfen bize bildirin, bu anlamda gerei yaplr. stanbulda bir laboratuvar bizzat arayarak asla ücret alnmasn, kiti bizim vereceimizi söyledim. Yapan olursa lütfen haberimiz olsun ifadelerini kulland.

BU HASTALIK AN BAYILMA VE ÖLÜM GB BR SEYRLE GTMYOR

Sosyal medyada korona virüsü nedeniyle baylma vakalar olduu iddialar hatrlatlan Koca, Baylan, annda kaybedilen, düen dört be vaka dün sosyal medyada servis edildi. Kimisi geçen aydan olan, kimisi alkol alan. Bu hastalk öncelikle mevsimsel grip gibi balayan devamnda solunum sknts ve youn bakm artlara ihtiyaç gösteren süreç içerisinde ilerler. Bu hastalk annda dümeyle, ölümle sonuçlanabilir bir seyirle gitmiyor. Bu tip eylere asla inanmayn dedi.

Ana Sayfaya Git