“Ziyaret çarptı bizi”

Yıkımın derhal durdurulmasını isteyen Kırklar Dağı Mağdurları Platformundan Ayık, Kırklar Dağı’nda binaları yıkanların pavyon açılmasına müsaade etmesine anlam veremediğini ekleyerek "ziyaret çarptı bizi" dedi.

Haberler 30.12.2017 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Merkez Sur ilçesinden geçen Dicle Nehrine hkim tepede bulunan ve türkülere konu olan tarihi Krklar Danda 6 yl önce yapmna balanan 725 lüks konutun ykmna balanrken ev sahiplerinin bir araya gelerek kurduu Krklar Da Madurlar Platformu yetkilileri olaya tepki olarak basn açklamasnda bulundu.

O halde Krklar Dandaki pavyona neden izin verildi

Krklar Da Madurlar Platformu sözcüsü Zeki Ayk, konumasnda çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhasekinin yanl bilgilendirildiini ifade ederek, Krklar Danda yaplamann olduu bölgede ziyaret, tarihi eser, tescilli yap ve tarmsal faaliyetin olmadn iddia etti. Ykmn derhal durdurulmasn isteyen Ayk, Krklar Danda binalar ykanlarn pavyon açlmasna müsaade etmesine anlam veremediini ekledi.

Ykm sürecini ne tetikledi!

Diyarbakra gelen çevre ve ehircilik Bakan Mehmet Özhaseki, Krklar Da konutlaryla ilgili soru üzerine, Bir taraftan tarm arazileri üzerine kurulmu, bir taraftan tescilli eserler üzerine yaplm yaplardr. Bu kabul edilemez. Efendim ben giderim istediim yere ev yaparm, oldu bittiye getiririm, kanun açklarndan istifade ederim diye bu mantk iledii için buraya bu cesaretle yapmlar. Hiçbirisi doru deil bunlarn. Tarm arazileri üzerine de bina yaplamaz, tescilli olan binalarn üzerinde asla bina yaplamaz. Ziyaret yerine bina yaplr m? imdi zaten mahkemelik, hukuki sürecini takip ediyoruz eer hukuki süreç tamamlanrsa bir an yklacak, tertemiz hale gelecek demiti.

Krklar Da tepesinde iki irket tarafndan balatlan 725 konutluk projeden terör örgütü PKKya fon aktarld iddialarna ilikin balatlan soruturmada, 32 sank hakknda Terörizmin finansmannn önlenmesi hakkndaki kanuna muhalefet ve Nitelikli yama suçlarndan 15er yldan 25er yla kadar hapis istemiyle dava açlmt.

Konuyla ilgili açklamalarda bulunan Krklardalar Madurlarlar Platformu sözcüsü Zeki Ayk, Bakann dile getirdii hukuki sürecin ne olduunu aratrmaya balaynca Diyarbakr Büyükehir Belediye Bakanlnn 15.09.2017 Tarih ve 349 Sayl Meclis Kararyla, inaatlarn üzerinde yapl olduu eski 797 Nolu Parsele ait imar plannn Diyarbakr 1. dare Mahkemesinin kararna dayanmak suretiyle iptal edildiini örendik. 24 Kasm 2016 tarihinde verilmi olan mahkeme kararn temyiz eden yani bu kararn hukuksuz ve yanl bir karar olduunu iddia eden Büyükehir Belediyesi bu haksz ve hukuksuz karar kesinlemediini bilmesine ramen alelacele uygulamaya koymutur. dedi.

Kesinlemeyen mahkeme karar uygulamaya konulmu

Ayk açklamann devamnda, Belediyeler ile yaptmz sözlü görümeler ne yazk ki imar plannn iptalinin hayra alamet olmadn bize göstermitir. çünkü anladmz kadaryla Bakanln kamulatrma karar almayacak olmas ilgili belediyeleri bu ie dhil olma mecburiyetinde brakm ve

bu belediyeleri söz konusu bölgeyi temizleyip eski hale getirmenin yollarn aramaya mecbur brakmtr. Bakanlk tarafndan alnmayan bir kamulatrma kararnn ilgili Belediyeler tarafndan alnmas belediye bütçeleri dikkate alndnda mümkün olamayaca için öncelikle imar iptali yoluna gidilmi ve kesinlemeyen mahkeme karar uygulamaya konulmutur. Önce imar durumunun iptali ve sonrasnda ykm karar alnmas hukuku dolanarak haksz ve hukuksuz i yapmaktan baka bir anlam tamamaktadr. eklinde konutu.

Krlar Dan mevkiinde ziyaret yoktur

Krklar Da mevkiinde yaplamann bulunduu yerde bir kutsal yer veya ziyaret yeri olmadn iddia eden Ayk, naat alannn birkaç yüz metre uzanda bulunan bir ziyaret vardr. Bu ziyaret ile inaat alan arasnda Eski Mardin Yolu geçmekte olup ziyaret halen varln sürdürmektedir. Krklar Dann On Gözlü Köprüye bakan taraf deil Bavar tarafndaki yamaçta bulunan ziyaret yerinin söz konusu inaat alan ile hiçbir ilgisi yoktur. ifadelerini kulland.

Krklar Danda tarihi eser ve tescilli yap yoktur

Krklar Da mevkiinde yaplamann olduu bölgede hiçbir tescilli yap ve tarihi eser bulunmadn iddia eden Ayk, Söz konusu bölge hiçbir ekilde koruma altna alnmamtr. Bu alanda çok eski tarihlere dek yaplan incelemelerde dahi en küçük bir tarihi eserin izine rastlanmas söz konusu deildir. Özel mülkiyete tabi. KCA Petrol arama irketinin bölgeyi terk etmesinden sonra uzun yllar hiçbir faaliyet yürütülmeyen bölgenin Sur Belediyesi tarafndan çöp toplama merkezi olarak kullanld gerekli aratrma yapldnda rahatlkla ortaya çkarlacaktr. On Gözlü Köprü çkndan itibaren dökülen çöpler neredeyse Krklar Dann ehre bakan tüm yamaçlarn bir nevi çöp toplama merkezine çevirmiti. Ancak ne yazk ki o gün hiçbir ekilde bu duruma tepki göstermeyenler haksz ve hukuksuz olarak bu gün çok büyük tepkilerin domasna sebebiyet vermektedirler. diye konutu.

Krklar Danda tarmsal faaliyet yoktur

Krklar Danda yaplamann olduu bölgede tarmsal faaliyetin olmadn öne süren Ayk, Bilinen yakn tarihinde en küçük bir tarm faaliyeti olmamtr. Buras kanuni tabirle mutlak tarm arazisi olmayp, normal bir tarm arazisi dahi deildir. Takdir edilecei üzere bir tanmazn vasf olarak tarla yazyor olmas orann tarm arazisi olarak kullanldn ispata yeterli deildir. diye konutu.

Konut alan insanlar suçlu deildir

Krklar Dandaki 3 müteahhidin de batm olduuna dikkat çeken Ayk, Buradaki yaplamadan kaynakl hiç kimsenin rant elde etme beklentisi yoktur, kald ki böyle bir imkan da söz konusu deildir. Her üç sitenin müteahhidi banka kredileri dolaysyla batk durumdadr. Müteahhitlerin adna kaytl dairelerin tümü ipotek ve icra takibi altndadr. Bu durum istenildii zaman tapu kaytlar ile rahatlkla ispatlanabilir durumdadr. Burada konut satn alan insanlarn hiçbir suçu yoktur. marl ruhsatl inaattan daire almak suç deildir. Ancak bugün bu insanlar cezalandrlmaktadr. dedi.

Ykm durdurulmal

çözüm önerilerini sralayan Ayk, konumasn öyle sürdürdü:

u anda devam eden ykm çalmalar derhal durdurulmal ve tamamen yasalara uygun ina edilmi konutlarmz aleyhinde yaplan haksz eletiriler artk nihayete erdirilmelidir. Söz konusu konutlar satn alrken yllarn birikimi olan paralarn cebimizden çkt unutulmamaldr. En temel haklardan biri olan mülkiyet hakkmzn öncelikle devletin kurumlar tarafndan savunulmas gerektii tekrar hatrlatmak isteriz.

Hukuk mücadelesi balatacaz

Devletin ilgili kurumlar bölgeyi eski haline getirmek için kamulatrma dnda bir seçenek arayna girecekse bunun bizlerin mahvna sebep olacan ilgililere tekrar hatrlatyoruz.

Bugün burada hakka hukuka aykr olarak devam eden ykm kararyla ilgili hukuki mücadelemizi sürdüreceimizi tüm kamuoyu ile saygyla paylarz.

Ana Sayfaya Git