Zorava iddiaları Soylu'ya soruldu

HDP’li Remziye Tosun, Zorava’da duvar yazısı nedeniyle kolluk kuvvetleri tarafından bazı gençlere şiddet uygulandığı yönündeki iddiaları, Meclis’e taşıdı.

Haberler 21.04.2021 - 00:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halklarn Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakr Milletvekili Remziye Tosun, 14 Nisanda Sur ilçesinin Zorava mezrasnda bulunan istasyon durann duvarndaki yaz gerekçe gösterilerek, kolluk güçlerinin gençlere iddet uygulad eklindeki iddialar, Meclise soru önergesi olarak tad.

NEFRET SÖYLEMLER

Diyarbakr Barosunun hazrlad rapora atfta bulunulan önergede, Alkonulan yurttalara yönelik ikence, kötü muamele, hakaret, hürriyeti tahdit, ayrmclk ve kiinin hatrasna hakaret dnda herhangi bir yarg karar olmakszn kolluk güçleri tarafndan yurttalarn üstü aranm ve fiili yakalama yapld tespit edilmitir. Bununla birlikte yurttalar Kürt olduklarndan dolay kolluk güçlerinin ayrmclk ve nefret söylemlerine maruz kaldklarn beyan etmektedir denildi.

CEVAP STED SORULAR

Tosun, konuyla ilgili çileri Bakan Süleyman Soyluya u sorular sordu:

* Bakanlnz söz konusu durumdan haberdar mdr? 5237 sayl TCKnn ve Anayasann 19/2 maddesi kiinin hürriyetinden yoksun braklma suçuna kar düzenlenmitir. Bu durumda suç ileyen kolluk güçleri hakknda ilem balatlacak mdr?

* Uluslararas sözlemeler, Anayasa ve TCKnda düzenlenen ikence yasana ramen kolluk güçlerinin bu suçu ilemelerinin sebebi nedir?

* Herhangi bir yarg karar olmakszn kolluk güçleri tarafndan yurttalarn üstünün aranmas ve fiili yakalama yaplmas suç deil midir?

* Nefret söylemleri, ayrmclk, cezaszlk politikas veya iddete yönelik Bakanlnzn nasl bir politikas vardr? Bu suçlara kar Bakanlnzn planlamas nedir?

* Kolluk güçlerinin keyfi ve hukuksuz uygulamalarna istinaden Bakanlnz nasl bir pozisyon almaktadr? Söz konusu kolluk güçleri hakknda soruturma balatlm mdr?

* Son 10 yldr ikence, kötü muamele, hakaret, hürriyeti tahdit, ayrmclk ve kiinin hatrasna hakaret suçunu ileyen kaç kolluk mensubu vardr? Bahsi geçen suçlardan dolay soruturma açlan ve/veya ceza alan kaç kolluk mensubu vardr?

Ana Sayfaya Git