İki devlet bir milletiz

Erdoğan: İki devlet bir millet diyerek sembolleştirdiğimiz kemik kardeşliğimizi idrak ediyoruz

Haberler 16.09.2018 - 11:06 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayip Erdoan, Azerbaycanda katld Bakünün Kurtuluunun 100. Yldönümü Törenlerinde Bugün burada sadece Kafkas slam Ordusu ve Azerbaycanl kardelerimizin destanl mücadelesi ile Bakünün kurtuluunun 100. Yldönümünü kutlamyoruz, ayn zamanda iki devlet bir millet diyerek sembolletirdiimiz kemik kardeliimizi de idrak ediyoruz. Dedi.

Baküde Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev tarafndan karlanan Cumhurbakan Erdoan, Aliyev ile gerçekletirdii ikili görümelerin ardndan Haydar Aliyevin mezarln ziyaret etti.

Ardndan Erdoan, Bakünün Kurtuluunun 100.Yldönümü Törenlerine katld. Erdoan törende öyle konutu:

Bizler dünyann 24 farkl ülkesinde 78 ayr ehitlii olan bir ülkeyiz. 1132 ehit mezaryla Azerbaycan Türkiyeden sonra en fazla ehitliimizin ve ehit mezarmzn bulunduu ülkedir. Burada yatan ehitlerimiz ayn zamanda ülkelerimiz arasndaki kader ortaklnn da timsalidir.

Türkiye ve Azerbaycan geçmii, kültürü, dili, dini bir iki karde ülkedir.

Bugün burada sadece Kafkas slam Ordusu ve Azerbaycanl kardelerimizin destanl mücadelesi ile Bakünün kurtuluunun 100. Yldönümünü kutlamyoruz, ayn zamanda iki devlet bir millet diyerek sembolletirdiimiz kemik kardeliimizi de idrak ediyoruz.

Geçmii bilmeden Nuri Paa ve askerlerinin binlerce kilometre öteden komalarnn sebebi, u dayanma tablosunun kavramn biz kavrayamayz.

15 Eylül 1918 tarihinde kazanlan bu zaferi küçük göstermeye çalan bir çevre olduunu biliyoruz, onlar yenilginin acsn hala unutamayanlardr. Osmanl Devletinin imzalad Mondros Anlamas bu çevrelerin çekilmesine neden olmutur. Maalesef bamszlnn ilanndan 22 ay sonra bunda baarl da olmutur. Kafkas ordusu ile Azerbaycan bugünkü bamszln temelini atmlardr. Azerbaycann 1918de bamszln ilan etmesiyle bunu ilk tanyan ülkenin Türkiye olmas tesadüf deildir. Türkiye olarak her türlü destei vermeye devam ettik, devam edeceiz.

Önümüzde çok daha büyük görevler bizi bekliyor. Aramzdaki balar daha da güçlendirerek, gelecek nesillere daha güçlü balar brakmalyz.

Azerbaycann sevinci, derdi, sknts bizimdir. Azerbaycan alarsa, biz alarz. Azerbaycann sknts olan Yukar Karaba sknts bizim de skntmzdr. Yukar Karaba sorununun çözülmesi, Ermenistan ile ilikilerimizin düzelmesinin olmazsa olmaz artdr, bu böyle bilinmelidir. Bundan sadece 25 yl önce Hocalda yaananlarn, Yukar Karabada katledilenlerin hesabn vermeyenlerin, katilleri kahraman ilan edenlerin bize verebilecekleri hiçbir tarih dersi yoktur. Kardeimizin topraklarnn yüzde 20sini igal altnda tutanlarn, 1 milyondan fazla kardeimizi öz yurduna dönmekten alkoyanlarn bizden snrlarmz açmamz beklemeleri bounadr, beyhudedir.

Ana Sayfaya Git