İttifakları Tartışılıyor

HDP, HÜDA-PAR ile görüşmek için karar almaya hazırlanırken konuyu yakından bilen HDP’li Kadri Yıldırım ile Azadi Hareketi’nden Sıtkı Zilan iki partinin durumunu değerlendirirken; "ittifakı" savundular.

Haberler 06.05.2018 - 12:35 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

24 Haziranda yaplacak Cumhurbakanl ve Milletvekillii Genel Seçimine yönelik partiler arasnda ittifak tartmalar gündemdeki scakln koruyor. Tartlan olaslklarndan biri de HDP ile HÜDA-PAR arasnda bir ittifak kurulup kurulmayaca. Her iki partiyi yakndan bilenler HÜDA-PARn HDP ile ittifaka istekli olduunu, ancak HDPnin imdiye kadar ittifak kurulmas için çaba gösteren kesimlere somut bir yant vermediini belirtiyor.

DYARBAKIR-HDP Siirt Milletvekili Kadri Yldrm ve Azadi Hareketi Siyasi ler Sorumlusu Stk Zilan, HDPnin HÜDA-PARla ittifak kurmas yönündeki tartmalar deerlendirdi. Art Gerçeke konuan Yldrm ve Zilan, hem Kürtler aras yumuamaya hizmet etmesi, hem dindar Kürtlerin AK Partiye gitmesi muhtemel oylarnn önünün kesilmesi için iki parti arasnda ittifakn olabileceini savundu.

Yldrm, iki taraf arasndaki ittifak giriimlerine ilikin unlar belirtti:

DEVLET BZ BR BRMZE DÜÜRMEK çN

Devlet bizi birbirimize düürmek için her türlü malzemeyi kullanr. Bu nedenle ittifaklarn görüüldüü bu ortamda, mevcut durumu da düünerek HDP ile HÜDA-PARn da birbirinin kapsn çalmas gerektiine inanyorum. AK Partinin HÜDA-PAR ile yapmak istedii ittifak çöktü. MHP ile yaplan ittifak nedeniyle HÜDA-PAR bu ittifakta yer almayacan söylüyor. Saadet Partisinin teklifini de geri çevirdiler. Cumhurbakan Erdoan ile HÜDA-PAR Genel Bakannn yapt son görümede de AKPnin ittifak teklifini HÜDA-PAR bakan reddetti. Bu gelimeler sonrasnda HÜDA-PARn yaknnda hatta içinde yer alan bir kesim ile görütük. Bunlar, Eer HDP samimi ise, isterse biz zaten öbürlerinin tekliflerini geri çevirdik. HÜDA-PAR olarak kapmz açm bulunuyoruz dediler. Geçenlerde HDPden bir randevu talebinde de bulundular. Bir cevap verilip verilmediini henüz bilemiyorum.

DNDAR OYLARIN ÖNÜNÜN KESLMES çN

Bugüne kadar hep sahadaydk. Bir araya gelemiyorduk. Ancak konuyu bugünkü toplantmzda tekrar gündeme alp konuacaz. Tabi olur mu, olmaz m, artlar nedir, eksileri nedir, bunlar etraflca deerlendirmek lazm. Bunlar bir yana ama bölgenin rahatlamas, en azndan AKPye gitmesi muhtemel dindar Kürtlerin geri dönmesini salamak açsndan iki taraf arasndaki ittifakn ciddi bir etkisi olur diye düünüyorum. Tabi HDP çok bileenli bir parti. Kim bu ittifaka nasl bakar? Geçmi mi kurcalanr, gelecee mi baklr? imdiden bir ey demek o kadar kolay deil. Kaplar tamamen kapanm deil. Ancak bu konunun somut olarak yantn bulmas lazm. HÜDA-PAR seçime katlacan bildirmi, seçime dönük hazrlklarn da tamamlam durumda. Dolaysyla ksa süre içinde bu tartmann sonuçlanmas lazm. Zaman giderek daralyor.

HÜDA-PAR LE TTFAKI HDP STEMYOR

Her iki tarafla görüüp iki parti arasnda ittifak olumasn isteyenlerden biri de Azadi Hareketi Siyasi ler Sorumlusu Av. Stk Zilan HÜDA-PARn seçime katlma karar aldn ve adaylarn belirlemeye baladn söyleyerek, HÜDA-PAR ile ittifak HDPnin istemediini söyledi. Stk Zilan konuyla ilikin unlar söyledi:

GEREKRSE BR GECELK MUTA NKAHI YAPIN

Ben deiik kereler taraflarla, taraflara yakn kiilerle görütüümde gerekirse bir gecelik muta nikah yapn, dedim. Yeri gelir konumalar bile art olmayabilir. Sadece prosedürü uygularlar ve herkes yine kendi partisine oy verir. Bu kadar basit. Ancak anladm kadaryla HDP, HÜDA-PAR akredite edip Meclise tamak istemiyor. HÜDA-PAR ile görümeye gittiimizde Genel Bakan Zekeriya Bey, HDPden randevu istediklerini ve kendilerine dönü yaplmadn söyledi. Biz randevu durumunu HDPye ilettik. DTK Temsilcisi talebin HDPye deil kendilerine geldiini söyledi. Genel Bakan Pervin Hanm HDPye gelmi bir görüme talebinden bilgisinin olmadn aktard. Biliyoruz ki her iki tarafn da baraj sorunu var. Pekl, HDP de gidip görüebilir. Ne fark eder?

HDPNN NET YANIT VERMES BEKLENYOR

HDPden bu konuyla ilgili net bir yant vermesini bekleniyor. Kanmca Cumhurbakanl için bir ittifaka gerek yok. Zaten HÜDA-PARn cumhurbakan aday da yok. Ayrca HÜDA-PARn Selahattin Beye oy vermeyin diye bir tutumu da olmaz. Ben HÜDA-PARn ittifaka bak açsnn olumlu olduunu bizzat teyit ettim.

HÜDA-PAR çOK STEKL

HÜDA-PAR çok istekli. Elbet her iki taraftan da istemeyenler, küsecekler var. Ama bu durum gerçekleirse hem yumuamaya yol açar, hem de bizim gibi dindar insanlara ciddi bir motivasyon salar. Birçok dindar Kürt eer ittifak salanmaz ise seçimde o kadar istekli çalmazlar.

Ana Sayfaya Git