Bakanlıktan Öcalan yanıtı: Görüşmeler engellenmiyor

Abdullah Öcalan başvurusuna yanıt veren Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, Öcalan’ın haklarından faydalandığını bildirdi.

Bakanlıktan Öcalan yanıtı: Görüşmeler engellenmiyor

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri, Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kaldırılması, aile ve avukat ziyaretlerinin yapılması için 7 Aralık 2023'te Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu Başkanlığı’na (İHİK) yaptığı başvuruya, yanıt geldi. Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün verdiği yanıta İmralı'daki tutukluların "kanun ve yönetmeliklerle verilen tüm haklardan eşit olarak faydalandıkları" bildirildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) milletvekilleri yapıkları başvuruda, Abdullah Öcalan ile İmralı'da tutulan Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş'ın telefon, faks ve mektup yoluyla haberleşmesine izin verilmediği; aile, vasi ve avukat ziyaretlerinin engellendiği; dış dünya ile bağlarının tümüyle koparıldığını iddia etmişti.

Ayrıca 27 Temmuz 2011 tarihinden bugüne kadar sadece Mayıs-Ağustos 2019 tarihlerinde 5 avukat görüşü gerçekleştiği, en son görüşme tarihinin 7 Ağustos 2019 olduğu; 2014 yılından bu yana yalnızca 5 aile görüşü gerçekleştirilebildiği, son yüz yüze yapılan aile görüşmesinin 3 Mart 2020 tarihinde olduğu, 24 yıl boyunca yalnızca iki defa (27 Nisan 2020 ve 25 Mart 2021) tarihlerinde telefon ile görüşme gerçekleştiği bilgileri başvurularda yer aldı.

Yine, Öcalan'dan 25 Mart 2021 tarihinde kardeşi ile yaptığı kesintili telefon görüşmesinden sonra hiçbir şekilde haber alınamadığı, son görüşmeden 2022 yılının sonuna kadar 238 avukat ve 79 aile-vasi başvurusu yapıldığı ancak hiçbirine yanıt verilmediğine işaret edildi. Vekiller, başvurularında son olarak İmralı’nın ziyaret edilmesini, aile, avukat veya siyasi bir heyetin görüşme gerçekleştirmesini talep etti. 

MÜDÜRLÜKTEN YANIT

Adalet Bakanlığı Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, başvuruya yanıt verdi. Müdürlük, İmralı'daki tutukluların kanun ve yönetmeliklerle verilen tüm haklardan eşit olarak faydalandıklarını açıkladı. Müdürlük, AİHM’in kararlarına atıfta bulunarak, “tecrit kavramından bahsedebilmek için mahkumun avukatı, yakınları veya diğer mahkumlarla olan iletişiminin tamamen ortadan kaldırılması gerektiği” ifadesini kullandı. İmralı'da tecridin olmadığını savunan müdürlük, "22 Ocak 2007 tarihli ve 4511 No’lu Genelge kapsamında ceza infaz kurumunda bulunan tüm hükümlülerin ortak etkinliklerden yararlandırıldığı, başvuran avukatları ve yakınlarıyla görüşmelerinin engellenmediği, mevzuat doğrultusunda diğer mahkumlarla da spor ve diğer ortak alan etkinliklerine katıldığı” belirtildi. Ayrıca başvuruda yer alan tespitlerin dayanaksız olduğu açıklandı.

TEBLİĞ EDİLMEYEN KARARA İTİRAZ EDİLMEMİŞ

Müdürlük, başvurucuların 2023 yılında yüz yüze görüş, vasi ve ailesi ile telefon görüşmesiyle ilgili olarak Kurum İdare ve Gözlem Kurulu tarafından Öcalan ve diğer tutuklular için 6 ay süreyle telefon kısıtlaması kararı verdiğini kaydetti. Müdürlük, söz konusu kararlara da itiraz edilmediğini söyledi. Müdürlük, Öcalan’ın “2023 yılında mektup, faks ve benzeri haberleşme yöntemlerinden yararlandığını" paylaştı.

Müdürlük, tutukluların kurum uygulamalarına karşı itiraz haklarının olduğuna dikkat çekerek, "yargı bağımsızlığına sahip hakim kararlarına karşı idarenin hiçbir şekilde telkin veya tavsiye suretiyle müdahale imkanı bulunmadığı” ifadelerini kullandı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler