5 milyon kişi işsiz kalabilir

Salgın nedeniyle kapatılan iş yerlerinde 5 milyon kişinin işsiz kalabileceği hesaplandı. Söz konusu milyonların çalıştıkları sektörler de çalışmada belirtildi.

Haberler 06.04.2020 - 11:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP, koronavirüs (Covid-19) salgn nedeniyle geçici olarak kapatlan iyerlerine ilikin yapt çalmada; isizliin rekor krd Türkiyede salgn nedeniyle isiz kalma tehlikesi yaayan kii saysn yaklak 5 milyon olarak hesaplad.

Koronavirüs salgn dolaysyla ülke genelinde olaanüstü tedbirler alnrken, Cumhurbakanl ve çileri Bakanlnn kararlaryla pek çok iyeri de kapatld. CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, kapatlan iyerleri nedeniyle kimsenin iten çkarlmamas ve isiz kalanlara isizlik fonundan ödeme yaplmas çars yaparken, partide yaplan bir çalma isizliin ulaabilecei boyutlar gösterdi. CHPnin gerçekletirdii çalmada koronavirüs salgn dolaysyla kapatlan iyerlerinde istihdam edilen kii saylar çalma alanlarna göre sraland.

144 BN YER GEçC KAPATILDI

Türkiye genelinde faaliyetlerine geçici olarak son verilen iyeri says toplamda 144 bin 690 oldu. CHPnin çalmasna göre farkl i alanlarnda görev yaparken salgn nedeniyle geçici ya da kalc olarak iten çkarlanlarn says tahmini olarak 5 milyon 190 bini buluyor.

SZ KALANLAR VE çALIMA ALANLARI

-Berber, kuaför ve güzellik salonunda istihdam edilirken u an salgn nedeniyle çalamayan kii says 504 bin kii.

-Alveri merkezlerinde istihdam edilen ve u an çalamayan kii says 500 bin kii.

-Kahvehanelerde iletmeci ve garson olarak istihdam edilirken, u anda çalmayan kii says 259 bin kii.

-Salgnda eitime ara verilen okullar, üniversiteler ve yurtlarn kantinlerinde çalan kii says yaklak 150 bin kii.

-Okul servis araçlarndaki oför ve görevlilerin says yaklak 360 bin kii.

-Faaliyetleri snrlandrlan ya da kapatlan lokanta, restoran ve kafelerde çalan kii says 1 milyon 900 bin kii.

-Motorlu kurye çalanlarnn büyük bir ksmnn da ticaretin azalmas nedeniyle isiz kald belirtilirken, bu süreçte isiz kalanlarn says 500 bin kii.

-Gündelik olarak evlerde çalan yaklak 1 milyon kii.

-Sokaklarn boalmas nedeniyle sokaklarda çeitli gda ve ürünleri satan sokak satclarnn 1 milyonunun da isiz kald tahmin ediliyor.

Ana Sayfaya Git