“ABD, FETÖ elebaşı Gülen’i Türkiye’ye iade etmeyecek”

Araştırma şirketi Areda Survey Türkiye ile ABD ilişkilerini ele alan bir araştırma gerçekleştirdi. 5-11 Ekim tarihlerini kapsayan araştırmaya göre ABD’nin FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in Türkiye’ye yakın zamanda iade etmesi konusunda düşünceleri sorulan katılımcıların yüzde 78’i FETÖ elebaşının iade edilmeyeceğini belirtti. Katılımcıların yüzde 15’i, ise Türkiye’nin duruşunda taviz vermesi durumunda ABD’nin Gülen’i iade edeceğini söyledi.

Haberler 16.11.2019 - 11:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Aratrma irketi Areda Survey Türkiye ile Amerika ilikilerini ele alan bir aratrma gerçekletirdi. 4 bin 36 kii ile 5-11 Ekim 2019 tarihleri arasnda yaplan çalmada ABD ziyaretleri, ABD ile terör örgütleri ilikisi ve ABD iç siyasetinde Türkiye tutumu konular ele alnd.

Cumhurbakan Tayyip Erdoan ile ABD Bakan Donald Trump arasnda merakla beklenen görüme dün Washingtonda gerçekletirildi. Bu görümenin Türk-Amerikan ilikilerini nasl etkileyecei sorulan katlmclarn yüzde 70i deien bir eyin olmayacan dile getirdi. Yüzde 20 ise ilikilerin olumlu etkileneceini söyledi.

NCRLK ÜSSÜNÜN KAPATILMASI STENYOR

Vatandalarn büyük çounluu Adanada bulunan ABD Hava Kuvvetleri tarafndan kullanlan ncirlik Üssünün kapatlmasndan yana. Katlmclarn yüzde 30u Amerika ile ilikilerin daha kötüye gitmesi durumunda kapatlmasn isterken, yüzde 64ü ise direkt olarak kapatlmasndan yana görü belirtti.

TRUMPA GÜVEN YOK

ki ülke arasndaki ilikilerin düzelmesi konusunda ABD Bakan Trumpa güvenilmedii anket sonuçlarnda yer ald. Katlmclarn yüzde 84,4ü güvenilmemeli cevabn verirken, güvenilmeli diyenler yüzde 6, kararsz kalanlarn oran da yüzde 8,5 oldu.

ABD GÜLENN ADES KONUSUNDA TÜRKYEDEN TAVZ BEKLYOR

ABDnin FETÖ eleba Fethullah Gülenin Türkiyeye yakn zamanda iade etmesi konusunda düünceleri sorulan katlmclarn yüzde 15i, Gülenin ABDnin Türkiyenin duruundan taviz vermesi durumunda iade edileceini söyledi. Yüzde 78lik kesim ise FETÖ elebann iade edilmeyeceini belirtti. Güleni iade etmeme sebebi olarak ise ABDnin FETÖyü hala kulland, FETÖ-ABD ilikilerinin ortaya çkmasndan korktuu, ABDnin FETÖyü terör örgütü olarak görmemesi ve hukuki delil yetersizlii gösterildi.

YAKIN GELECEKTE LKLERN DÜZELMEYECE DÜÜNÜLÜYOR

Aratrmaya katlanlarn yüzde 825i ; S-400, FETÖ, PKK/ PYD, Patriot ve F-35ler gibi konular nedeniyle iki ülke arasnda yaanan gerilime neden olan konularn yakn bir tarihte çözülebileceine inanmadklarn dile getirdi. Yüzde 12lik kesim çözüm yaanacan kaydederken, yüzde 5,5i fikrim yok yantn verdi.

TEMSLCLER MECLSNN SÖZDE ERMEN SOYKIRIMI KARARI

ABD Temsilciler Meclisi, 29 Ekim günü yapt oylamada, sözde 1915 Ermeni olaylarn soykrm olarak tanyan bir karar tasarsn kabul etmiti. Bunun en önemli sebebi nedir diye sorulan katlmclarn yüzde 28,3ü Türkiyeye Bar Pnar Harekt dolaysyla ders verilmek istenmesi derken, yüzde 20si yakn gelecekteki seçimlerde sözde Ermeni oylarnn önemli ve belirleyici olmas, yüzde 19,4ü Ermeni lobisinin ABDde etkin olmas, yüzde 18,5i Türkiye dümanlnn da vurulmas için uygun bir zaman olmas yantn verdi.

Ana Sayfaya Git