AK Parti'den "50 artı 1'in düşürülmesi" değerlendirmesi

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, cumhurbaşkanı seçiminde alınması gereken yüzde 50 artı 1'in düşürülebileceğine yönelik tartışmalarla ilgili, "Muhalefetin, özellikle CHP sözcülerinin bu konuyu dillerine dolamalarının sebebi aslında son dönemde yaşanan bazı hadiselerin üstünü örtmekten ibaret." dedi.

Haberler 05.10.2019 - 11:10 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Akbaolu, AA muhabirine gündeme ilikin deerlendirmelerde bulundu, sorular yantlad.

Cumhurbakan seçiminde alnmas gereken yüzde 50 art 1in düürülebileceine yönelik tartmalarn, AK Partinin gündeminde bulunmadn belirten Akbaolu, Bu, tamamen muhalefetin alg operasyonuna ve kafasnda kurgulad baz neticelere yönelik gündem saptrmaya ilikin yaklamlardr. Bu konuda farkl görüler ortaya koyanlar olabilir ancak AK Partinin böyle bir gündemi söz konusu deildir. diye konutu.

Türkiyenin daha müreffeh, özgür ve demokrat ekilde geleceini tayin etmeye ve milli iradenin üstünlüü prensibine ilikin sistem deiikliine gidildiini anlatan Akbaolu, bu kapsamda 16 Nisan 2017de Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin kabul edildiini, yeni sistemin, 24 Haziran 2018deki cumhurbakanl seçimiyle de yürürlüe girdiini hatrlatt.

Akbaolu, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin bir yldr uygulandn, milletin, 31 Mart 2019daki yerel seçimlerde Cumhur ttifakna yüzde 53e yakn oy vererek, yeni sisteme onay verdiini tescillediini ifade etti.

Bundan geriye gitmenin hiç kimseye faydas yok. Bizim de böyle bir gündemimiz asla ve kata söz konusu deil. diyen Akbaolu, Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin daha iyi ilemesine ilikin çabalarn sürdüklerini belirtti.

- Muhalefet alg operasyonu yapyor

Muhalefetin konuya ilikin alg operasyonu yaptn savunan Akbaolu, öyle konutu:

Aslnda muhalefetin, özellikle CHP sözcülerinin bu konuyu dillerine dolamalarnn sebebi aslnda son dönemde yaanan baz hadiselerin üstünü örtmekten ibarettir. Nedir onlar? Önce AK Parti, IMF ile görüecek ve Türkiyeyi IMFye teslim edecek yalann uydurdular, buna dair kamuoyu oluturmaya çaltlar ama Türkiye 23,5 milyar dolarlk borcunu 2013te ödemek suretiyle o defteri kapatt. Bunu defaatle ifade ettik, artk IMF defteri tamamen kapand. Bununla beraber AK Parti, IMF ile görüecek diye tezviratta bulunan CHPnin, gizli kaplar ardnda IMF ile görütüü ortaya çkt. Bir taraftan maalesef yaanan stanbul depremi var.

Deprem dolaysyla görevi, orada yaplan toplantlara elik etmek suretiyle stanbul Büyükehir Belediye Bakanlnn üzerine düen görevleri nasl ifa edeceiyle ilgili görümelere katlmas gereken CHPli bakann, O görümelere çarlmadm diye bir yalan uydurduu daha sonra net ekilde ortaya çkt. Bu mahcubiyeti herhalde gizlemeye çalyorlar. AK Parti döneminde tkr tkr ileyen metrobüs, toplu tama araçlarnn milletimize hizmeti, tramvaylar, metrolar söz konusuyken bir haftadr muazzam bir ylma, izdiham ve hakikaten bir beceriksizlik söz konusu. AK Partinin kurduu sistemi bile iletemeyen bir CHP var. Milletin gözünden herhalde bunlar kaçrmak için AK Partinin söylemedii bir yaklam üzerinden kendi kafalarnda olan ortaya koymaya çalr bir durum söz konusu.

- Gereksiz gündemler oluturmann manas yok

Yüzde 50 art 1 orannda oy alan kiinin cumhurbakan seçileceinin ifade edildiini aktard.

Akbaolu, birinci turda yüzde 50 art 1e kimse ulaamazsa birinci turda en fazla oyu alan iki adayn, ikinci tura kalarak mutlaka birinin yüzde 50 art 1 almak suretiyle cumhurbakan seçileceinin Anayasal hüküm altna alndn söyleyerek, Bu konuda geriye gitmenin, parlamenter hükümet sistemiyle ilgili birtakm gereksiz gündemler oluturmann hiçbir manas yok. Bu, Türkiyeye hakikaten zaman kaybettirmekten baka bir ie yaramaz. dedi.

- Nöbetçi bakan uygulamas için hukuki düzenlemeye gerek yok

Yeni yasama döneminde nöbetçi bakan uygulamasna geçileceini bildiren Akbaolu, bu konuda hukuki düzenlemeye gerek olmadn kaydetti.

Cumhurbakanl Hükümet Sisteminin yasama, yürütme ve yarg organlar arasnda tam kuvvetler ayrln öngördüüne iaret eden Akbaolu, unlar söyledi:

Bu nedenle TBMM Genel Kurulunda, çtüzükte belirtilen durumlar dnda yürütmenin yani bakanlarn bulunmas söz konusu deil. Bunun dnda Meclisin dier bölümlerinde, çats altnda yasamayla yürütme arasndaki kuvvetler ayrl sistemi i birliine mani deil, senkronizasyona, uyuma ve görü al veriine asla mani bir durum da söz konusu deil. Muhalefetin de bakanlarla görüme, onlarla baz sorular sorma ve onlarn cevaplarn alma konusunda yönelimleri, talepleri... Bütün milletvekillerimizin bu konudaki ilerini daha da kolaylatrma noktasnda yürütmeyi temsil eden bakanlarmz, yasama organnda nöbetçi bakan sfatyla bulunmak suretiyle hem milletvekillerimizin yerel hizmetleriyle ilgili taleplerini hem de dier alanlara ilikin kanaatlerini dorudan paylaabilme imkan getirecek. Bakanlarn Türkiye Büyük Millet Meclisi çats altnda bulunabilmeleri için çtüzük deiikliini gerektirir durum söz konusu deil. Daha önce bakanlarmzn kulland bir yer vard, kendilerine buras tahsis edilmi olacak. ster iktidar, isterse muhalefet grubunun milletvekilleri, bakanlarmzla arzu ettikleri zaman görüebilme imkann elde edecekler.

Ana Sayfaya Git