AYM’den HDP’ye savunma için verilen süre doluyor

Anayasa Mahkemesi'nin HDP hakkında hazırlanan kapatma iddianamesine ilişkin savunma için verdiği ek süre 6 Kasım Cumartesi günü doluyor.

Haberler 02.11.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anayasa Mahkemesi 21 Haziranda Yargtay Cumhuriyet Basavclnn HDPnin kapatlmas istemiyle hazrlad ikinci iddianameyi kabul etmesinin ardndan partiye savunma için verdii ek süre bu hafta doluyor.

843 sayfalk ikinci iddianamede, 451 partili hakknda siyasi yasak istendi. 69 partilinin söz ve eylemleri, temelli kapatlmas istemindeki suçlarn oda olmasna gerekçe olarak gösterildi.

ddianame kabul edildikten sonra 9 Temmuzda HDPye 70 ek klasör fla bellekler içinde resmi olarak iletilerek 60 gün süre tand.

ddianamenin her satrna yant vereceklerini belirten HDP kaynaklar, 11 Austosta AYMden ek süre istedi. Savunma için ilave 4 ay talep edildi.

Savunma 6 Kasma kadar verilecek

Yüksek mahkeme HDPnin ek süre talebini kabul ederek 60 günlük süreyi 120 güne çkt. Buna göre HDPnin 6 Kasma kadar savunmasn tamamlayarak, Anayasa Mahkemesine sunmas gerekiyor.

Yüksek Mahkeme, hakknda siyasi yasak talebinde bulunan isimlere ise savunmalar için 30 gün süre vermiti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

HDP ön savunmasn verdikten sonra Yargtay Cumhuriyet Basavcs Bekir ahin, esas hakkndakini görüünü sunacak.

Belirlenecek bir tarihte Basavc ahin sözlü açklama, HDP yetkilileri ise sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardndan raportörün hazrlayaca esas hakkndaki rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine datlacak. Yüksek mahkeme bakan Zühtü Arslann belirleyecei günde üyeler bir araya gelecek ve kapatma istemini esastan görümeye balayacak.

AYMNN ÖNÜNDEK SEçENEKLER

HDP hakkndaki kapatma davasn 15 kiiden oluan Anayasa Mahkemesi heyeti karara balayacak. Karar için 3te 2 oy çounluu aranacak.

Anayasa Mahkemesi; eylemlerin arlna göre, partinin temelli kapatlmasna karar verebilecei gibi hazine yardmndan ksmen ya da tamamen yoksun braklmasna da hükmedebilecek.

Temelli kapatlma karar verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatlmasna neden olan isimler 5 yl süreyle siyasi yasakl hale gelecek. Bu isimler bir baka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak.

HDP: DDANAME CDDYETTEN UZAK

Bu iddianamenin ciddiyetten uzak olduu deerlendirmesini yapan HDP yönetimi ise AYMden kapatmaya yönelik bir karar çkmayaca görüünde.

Her bir iddiaya tek tek yant vermek isteyen HDP yönetimi, savunmada bir boluk brakmak istemiyor. Parti kurmaylar, hem kapatma hem de siyasi yasak kararlarnn etkin savunmayla engellenebileceini ifade ediyor.

Ana Sayfaya Git