Görüş Bildir

AYM’den HDP’ye savunma için verilen süre doluyor

Anayasa Mahkemesi'nin HDP hakkında hazırlanan kapatma iddianamesine ilişkin savunma için verdiği ek süre 6 Kasım Cumartesi günü doluyor.

AYM’den HDP’ye savunma için verilen süre doluyor

Anayasa Mahkemesi 21 Haziran'da Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın HDP'nin kapatılması istemiyle hazırladığı ikinci iddianameyi kabul etmesinin ardından partiye savunma için verdiği ek süre bu hafta doluyor.

843 sayfalık ikinci iddianamede, 451 partili hakkında siyasi yasak istendi. 69 partilinin söz ve eylemleri, temelli kapatılması istemindeki "suçların odağı" olmasına gerekçe olarak gösterildi.

İddianame kabul edildikten sonra 9 Temmuz'da HDP'ye 70 ek klasör flaş bellekler içinde resmi olarak iletilerek 60 gün süre tanıdı.

İddianamenin her satırına yanıt vereceklerini belirten HDP kaynakları, 11 Ağustos'ta AYM’den ek süre istedi. Savunma için ilave 4 ay talep edildi.

Savunma 6 Kasım’a kadar verilecek

Yüksek mahkeme HDP'nin ek süre talebini kabul ederek 60 günlük süreyi 120 güne çıktı. Buna göre HDP’nin 6 Kasım’a kadar savunmasını tamamlayarak, Anayasa Mahkemesi’ne sunması gerekiyor.

Yüksek Mahkeme, hakkında siyasi yasak talebinde bulunan isimlere ise savunmaları için 30 gün süre vermişti.

BUNDAN SONRA NE OLACAK?

HDP ön savunmasını verdikten sonra Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin, esas hakkındakini görüşünü sunacak.

Belirlenecek bir tarihte Başsavcı Şahin sözlü açıklama, HDP yetkilileri ise sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardından raportörün hazırlayacağı esas hakkındaki rapor Anayasa Mahkemesi üyelerine dağıtılacak. Yüksek mahkeme başkanı Zühtü Arslan’ın belirleyeceği günde üyeler bir araya gelecek ve kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

AYM'NİN ÖNÜNDEKİ SEÇENEKLER

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Karar için 3'te 2 oy çoğunluğu aranacak.

Anayasa Mahkemesi; “eylemlerin ağırlığına göre”, partinin temelli kapatılmasına karar verebileceği gibi hazine yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına da hükmedebilecek.

Temelli kapatılma kararı verilmesi halinde, eylemleri ile partinin kapatılmasına neden olan isimler 5 yıl süreyle siyasi yasaklı hale gelecek. Bu isimler bir başka partinin kurucusu ve üyesi olamayacak.

HDP: İDDİANAME CİDDİYETTEN UZAK

Bu iddianamenin “ciddiyetten uzak” olduğu değerlendirmesini yapan HDP yönetimi ise AYM’den kapatmaya yönelik bir karar çıkmayacağı görüşünde.

Her bir iddiaya tek tek yanıt vermek isteyen HDP yönetimi, savunmada bir boşluk bırakmak istemiyor. Parti kurmayları, hem kapatma hem de siyasi yasak kararlarının etkin savunmayla engellenebileceğini ifade ediyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi