Bahçeli'den türk astronot için isim önerisi: "cacabey”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Madem ki bir vatandaşımız uzaya gidecek, artık astronot ya da kozmonot kelimelerine Türkçe karşılık bulmak gerekiyor" çağrısına ilk isim önerisi MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den geldi. Bahçeli, uzaya gidecek astronot için "Cacabey" ismini önerdi.

Haberler 11.02.2021 - 00:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Uzay Programnda konuan Cumhurbakan Erdoan, 2023 ylnda Aya ini gerçekletirileceini duyurarak öyle konumutu:

nallah Aya gidiyoruz. Hazrlklarna baladmz Ay programyla bu hedefi iki aamada tamamlamay düünüyoruz. lk aamada 2023 sonunda kendi milli ve özgün hibrit roketimizle Aya ulaarak sert ini gerçekletireceiz. Madem ki bir vatandamz uzaya gidecek, artk astronot ya da kozmonot kelimelerine bir Türkçe karlk bulmamz gerekiyor. Buradan dil bilimcilerimize bir çarda bulunuyor ve diyorum ki Türk uzay yolcularna Türkçe bir isim bulalm. 83 milyon vatandamz da özgün fikirleriyle bu araya ortak olabilir.

Erdoann Türk uzay yolcularna isim önerisi talebine ilk teklif MHP Genel Bakan Bahçeliden geldi. Bahçeli, tarihten gelen bir isim olarak Cacabeyi önerdi.

CACABEY KMDR?

Selçuklular döneminde Keyhüsrev zamannda yaayan Krehir emiri Nurettin Cibril Bin Cacabey (d.1240 skilip - çorum, ö.1301), Türk devlet adam. Krehirde devrin fakültesi gözüyle baklan Caca Bey Medresesini yaptrd. Medrese, gözlem evi (rasathane) olarak da kullanld. Yap daha sonra camiye çevrildi. Döneminde astronomi yüksek okulu olarak hizmet verdi. Kubbesi açk ve altnda bir kuyunun bulunduu medresede kuyunun içindeki suya yansyan yldzlar incelenir, bunlar üzerinde aratrmalar yaplrd.

Cacabey, 1301 ylnda Bizansllara kar savarken hayatn kaybetti. Cenazesi, Krehire getirilerek yaptrd medresenin yanndaki türbeye defnedildi.

Ana Sayfaya Git