Bakan Akar’dan Doğu Akdeniz mesajı

"(Doğu Akdeniz) Binlerce kilometreden gelip kabadayılık yapmaya, hak iddia etmeye, koruyucu melek rolü oynamaya kalkanlar var. Bunların kabul edilmesi mümkün değil. Bunlar gelir ve geldikleri gibi giderler”

Haberler 04.09.2020 - 09:45 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Milli Savunma Bakan Hulusi Akar, Dou Akdenizdeki gelimelere ilikin, Binlerce kilometreden gelip kabadaylk yapmaya, hak iddia etmeye, koruyucu melek rolü oynamaya kalkanlar var. Bunlarn kabul edilmesi mümkün deil. Bunlar gelir ve geldikleri gibi giderler dedi.

Bakan Akar, beraberinde Genelkurmay Bakan Orgeneral Yaar Güler, Kara Kuvvetleri Komutan Orgeneral Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutan Oramiral Adnan Özbal ve Hava Kuvvetleri Komutan Orgeneral Hasan Küçükakyüz ile Birletirilmi Hava Harekat Merkezinde inceleme ve denetlemelerde bulundu. Tüm Türk hava sahasnn takip edildii merkezde faaliyetlere ilikin brifing alan Bakan Akar ve Komutanlar talimatlar verdi. Burada bir konuma yapan Bakan Akar, savunma ve güvenlik konular ile birlikte son dönemde Dou Akdeniz, Ege ve Kbrstaki gelimelere ilikin deerlendirmelerde bulundu. Türkiyenin tüm komularnn siyasi ve toprak bütünlüüne saygl olduunu ifade eden Bakan Akar, Dier taraftan da hiçbir ekilde zerre kadar hakkmzdan dahi vazgeçmeyeceimizi, hakkmzn, hukukumuzun çinenmesine göz yummayacamz herkesin bilmesi lazm. Binlerce kilometreden gelip kabadaylk yapmaya, hak iddia etmeye, koruyucu melek rolü oynamaya kalkanlar var. Bunlarn kabul edilmesi mümkün deil. Bunlar gelir ve geldikleri gibi giderler ifadelerini kulland.

Arkanzda kim olursa olsun iki kere iki dört eder gerçeini deitiremezseniz

Türkiyenin uluslararas hukuk, deniz hukuku, mahkeme kararlar, teamüller ve iyi komuluk ilikilerine uygun hareket ettiini vurgulayan Bakan Akar, Yunanistan arkasnda Fransa, arkasnda AB ile Bana göre böyle diyerek, akla manta uymayan bir ekilde hakl olduunu iddia ediyor. Dünyay bir araya getirseniz dahi hiçbir zaman sizin ortaya koyduunuz iki kere iki be eder sözünü bize anlatamazsnz. Bu gerçek deil. Arkanzda kim olursa olsun iki kere iki dört eder gerçeini deitiremezseniz. Kbrs bizim mili davamzdr, oradaki kardelerimizin hakkn hukukunu 1974de hangi anlayla koruduysak 2020 ylnda da ayn konumdayz dedi.

Biz gerginlik veya kabadaylk peinde deiliz

Yunanistann Lozan Antlamasna aykr olarak 16 aday silahlandrdn dile getiren Bakan Akar, Yunanistann bundan sonra böyle bir ey yapamayacan kaydetti. Yaplan tüm ihlallere ramen Türkiyenin yine de diyalog dediinin altn çizen Bakan Akar, Yunanistan ve Türkiye. Fakat burada, anlalmas zor olan kabadaylar var. Örnein Fransa, garantörlük yok, anlama yok, sen ABnin temsilcisi de deilsin ne hakla geliyorsun buraya? Tek bana çkp Ben kahramanlk yapacam diyorsan, o kabadaylk zaman geçti. Biz gerginlik veya kabadaylk peinde deiliz. Biz açk ve net bir ekilde inançla, imanla, bilgiyle, mantkla, bilimle, hukukla hak alaka ve menfaatlerimizin peindeyiz. Bunu da kimse engelleyemez diye konutu.

Dier dost ve müttefik ülkelerden de bu konuda objektif olmalarn beklediklerini belirten Bakan Akar, Üçüncü ülkelerin de bu konuya mantkl, aklselimle bakmalar gerekir. Böyle olursa ancak bu konu çözülebilir. Siz eer Güney Kbrsn ambargosunu kaldrrsanz, dengeleri bu ekilde bozmaya kalkarsanz bu bar deil çatma, çözüm deil çözümsüzlük getirir. Bunu da herkesin bilmesi lazm diye konutu.

Türkiyenin birlii, bütünlüü ve güvenlii için karada, denizde ve havada faaliyetlerini youn ekilde sürdüren silah ve mesai arkadalarna baarlar dileyen Bakan Akar, ehitlerimize Allahtan rahmet, gazilerimize acil ifa diliyorum. Bugünlere gelmemizdeki büyük fedakarlk ve katklarndan dolay minnet ve ükranlarm sunuyorum dedi.

Muharip Kuvvet Komutanl Karargah açl

Öte yandan, Bakan Akar ve TSK komuta kademesi Birletirilmi Harekat Merkezindeki ziyaretlerinden önce Muharip Kuvvet Komutanl Karargahn ziyaret etti. Yeni karargah binasnn resmi açln yapan Bakan Akar ve komutanlar, karargah bahçesindeki stikbal Göklerdedir Antnn açl törenine de katld. Sayg duruu ve stiklal Marnn okunmasnn ardndan antn açln yapan Bakan Akar, heykeltra Sait Rüsteme de eserinden dolay plaket verdi.

Muharip Kuvvet Komutanl Karargahnn açln kurdele keserek yapan Bakan Akar, Ülkemize, milletimize, Türk Silahl Kuvvetlerimize hayrl olsun dedi. Bakan Akar, kestii kurdeleyi almak isteyen personele ise, Biz bunlar saklyoruz diyerek vermedi.

Ana Sayfaya Git