Bakan Soylu: Belediye işi, şov işi değildir

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından Yenikapı'da sergilenen ve 'israf' olduğu iddia edilen araçlarla ilgili, "Belediye işi, şov işi değildir. Bunlar kamu zararı olabilecek şekilde sergilenmektedir. Yani hizmetten çekilmişlerdir. Eğer hizmetteki araçlarını çekiyorsan bu da başka bir görev ihmalidir ki bu da yanlış bir şeydir, o da bizim sorumluluğumuzdadır" dedi.

Haberler 07.09.2019 - 10:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

çileri Bakan Süleyman Soylu, Ankarada AFAD Konferans Salonunda Kaza ve Denetim statistikleri Raporu Tantm Toplants ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad. Bakan Soylu, Diyarbakrda ailelerin HDP önündeki oturma eylemiyle ilgili, Benim söylememden ziyade stanbuldan Diyarbakra gidip, PKKllar kucaklayanlara, bölücüleri kucaklayanlara sormak lazm. Biz bugüne kadar söyleyeceimiz her eyi söyledik, söylemeye de devam ederiz. Ama esas stanbul seçmeninin kendine vermi olduu reyi, bölücüleri meruiyete tamak için kullananlara sormak lazm. Esas itibaryla kendi üzerine düen yükümlülükleri deil, Türkiyenin yllarca cann actan, Türkiyeyi ekonomik, sosyal, birlik ve beraberlik konusunda skntya düürmeye çalan terör örgütüne, oradaki çocuklara, annelere göstermedii efkati göstermeye çalanlara sormak lazm. Esas itibaryla baka meselelerde Türkiyeyi ayaa kaldran, hepimizi gayri medenilikle suçlayan, bizi insan dlkla suçlayan, en ufak bir meselede elindeki bütün kötü tozlar bizim üzerimize atmaya çalanlarn bu meseledeki duyarszlklarna sormak lazm. Bu kadar açk ve net dedi.

CUMHURYET TARHNN EN ÖNEML MÜCADELES

Bakan Soylu, Cumhuriyet tarihinin en önemli mücadelelerini gerçekletirdiklerini vurgulayarak, Bu mücadeleyi bertaraf etmek için kollarn svam olanlar tarihe havale ediyorum. Bunda öretim üyeleri var, bunda akademisyenler var, bunda basn yayn organlarndan bu ie duyarszlk gösterenler var, bunda siyasi parti yetkilileri var ve herkes var. Biz hepimiz öleceiz; ama tarih bunlar kaydedecek diye konutu.

PAZAR SABAHI SÖYLEYECEM

Bakan Soylu, stanbula da m kayyum atanacak?, Pejmürde kelimesini nasl deerlendiriyorsunuz? sorularna, Onu Pazar sabah Hakan çelikte söyleyeceim dedikten sonra, öyle yant verdi:

Türkiye Cumhuriyeti kurallarla, ilkelerle, kanunlarla yönetilen bir ülkedir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, çadr devleti deildir. Türkiye Cumhuriyeti devleti, dün de kurulmu deildir. 2200 yllk devlet geleneimiz var. Siyasi görülerimiz farkl olabilir. Ama bir muhtar, kendine verilen yetkiler çerçevesinde muhtarlk yapar. Bir belediye bakan, kendine verilen yetkiler çerçevesinde bakanlk yapar. Bir bakan da kurallar ve ilkeler çerçevesinde bakanlk yapar. Biz kurallar ve ilkeler çerçevesinde bunlar yapmakla yükümlüyüz.

BELEDYE , OV DELDR

Bakan Soylu, stanbul Büyükehir Belediyesi tarafndan Yenikapda sergilenen ve israf olduu iddia edilen araçlarla ilgili soruya da u ekilde yant verdi:

O da bizim sorumluluk alanmzdr. Arkadalarma dün gece talimat verdim. Burada bir kamu zarar olumusa biz bu kamu zararna bakarz. Ki belediye ii, ov ii deildir. Bu söylenir ve aratrlr. Eer böyle bir fazlalk, böyle bir israf söz konusuysa ilgili bakanla bu söylenir, söylenmedi. Biz bunu aratrma hakkna sahibiz. Ama filli olarak öyle bir ey var; bunlar kamu zarar olabilecek ekilde sergilenmektedir. Yani hizmetten çekilmilerdir. Eer hizmetteki araçlarn çekiyorsan bu da baka bir görev ihmalidir ki bu da yanl bir eydir, o da bizim sorumluluumuzdadr. Bunlarn hepsini incelemek, aratrmak çileri Bakanlnn yetkisi dahilindedir.

DA KADROLARINDAK TERÖRST SAYISI 600ÜN ALTINA DÜTÜ

çileri Bakan Süleyman Soylu, Polis Akademisi Bakanl tarafndan hazrlanan Kaza ve Denetim statistikleri Raporunun tantm toplantsna katld. AFAD Konferans Salonunda yaplan toplantya Bakan Soylu ile birlikte bakan yardmclar, Jandarma Genel Komutan Orgeneral Arif çetin ve Emniyet Genel Müdürü Mehmet Akta ile davetliler katld.

Toplantda konuan Bakan Soylu, terörle mücadelenin önemine dikkat çekerek, geçen yl PKKya yönelik 104 bin 800 operasyon, bu yl da u ana kadar 86 bin 105 operasyon yapldn söyledi.

Teröre kar ciddi bir mücadele yürüttüklerini ve özellikle 15 Temmuzdan sonra hem silahl terörle, hem terörizmle farkl ve yeni bir anlayla mücadele ettiklerini belirten Baka Soylu, 2014te sadece örgüte katlm 5 binli rakamlarla ifade ediliyorken, bugün örgütün da kadrolarnn tamamnn mevcudu, ülkemizin snrlar içinde 600ün altna dümütür. Yllk katlm da geçen yl 136 olarak gerçeklemiti. Bu yl u ana kadar 80 kii oldu. Üst düzey, alt düzey bakmyoruz, yaptmz operasyonlarla hemen her gün ikier üçer teröristi etkisiz hale getiriyoruz dedi.

UYUTURUCUYA BALI ÖLÜMLER YÜZDE 30 AZALDI

Terörle ayn tehlike seviyesinde gördükleri uyuturucu ile de ciddi mücadele ettiklerini belirten Bakan Soylu, Uyuturucuya bal ölümlerin saysn 2018 sonu itibaryla yllk 941den 657ye çekmeyi baardk. Bu da yüzde 30.18lik bir azal ifade etmektedir. 2019un ilk 7 aynda ise yüzde 19.5lik bir azalma saladk. Elbette ki hedefimiz bunu çok daha aalara çekmek ve en nihayetinde sfrlamaktr. Bu yl içinde en son rakamla 85 bin 269 uyuturucu operasyonu gerçekletirilmi ve 126 bin 519 gözalt, 15 bin 330 tutuklama yaplmtr diye konutu.

KAZADA ÖLENLERN SAYISI YÜZDE 31 DÜTÜ

Türkiyenin en ciddi güvenlik problemlerinden birisinin de trafik meselesi olduunu iaret eden Bakan Soylu, uyuturucu ile mücadele konusunda olduu gibi trafik konusunda da bir strateji belgesi oluturduklarn ifade ederek, öyle konutu:

Türkiye, trafik konusunda uzun yllar elde edemedii bir baarya; ama en önemlisi bir azal trendine kavumutur. Ülkemizde ölümlü ve yaralanmal trafik kaza says 2018in ilk 8 ayna göre; bu yln ilk 8 aynda yüzde 12, ölümlü kaza says yüzde 28.3, yaralanmal kaza says yüzde 11.9 azalmtr. Yine ayn dönemde, trafik kazalarnda hayatn kaybedenlerin says yüzde 31, yaral says yüzde 13.3 orannda azalmtr. Bu noktada unu da ifade etmek isterim. Böylesi keskin düüler, dünyadaki hiçbir ülkede trafik konusunda elde edilebilmi deildir. Dünyada böyle bir rakam yok. Bunu toplumun tüm kesimleriyle, her vatandamzn dikkati ve desteiyle baardk.

Bu yeni dönemde, özellikle okul geçitlerinde farkndala önem verdiklerini belirten Bakan Soylu, unlar söyledi:

Ülkemizdeki 13 bin 736 okul geçidinin 3 bin 52sinde önce yaya görsellerinin çizimi tamamland, dierleri için de çalmalarmz devam etmektedir. Tüm valilerimize, kaymakamlarmza ve belediye bakanlarmza sesleniyorum; Bu 13 binin tamamn bitirmek durumundayz. Biz bu yerlerin hepsini belirledik, valilerimize, kaymakamlarmza ve belediyelere gönderdik. Sizin buralarda yaya geçitleriniz var ve bunlara u görselle yapmanz lazm dedik. Allahnz severseniz ya, tembellik alm gitmi yani. Yapacanz bir boya, bir de ablon, bu kadar zorsa gelip ben yapaym, ayp, yazk yani. Okul geçidinin önüne, önce yaya görselini yapmay beceremiyorsan belediye bakanl yapma, kaymakamlk yapma, valilik yapma, bu kadar açk ve net. Yapamayacaksanz biz gelelim, elimize ablonlar alp yapalm. çok zor da deil yani, ablonu boyaya batryorsun yere yaptryorsun, bu kadar basit. Yapmazlarsa jandarma ve trafik ekiplerimize söyleyeceim, biz kendi imkanlarmzla yapar, geçeriz. O hakkmz da var, o görevimiz de var.

Ana Sayfaya Git