Baro teklifi taslağı belli oldu

AK Partinin baro teklifi taslağı belli oldu. Buna göre, 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukat ile bir baro kurulabilecek. Baroların seçim sisteminde değişiklik öngörülmezken, avukatların kıyafetinde değişiklik öngörülüyor.

Haberler 27.06.2020 - 10:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

2 BN AVUKAT LE BR BARO KURULABLR

Buna göre, mevcut yasada bölgesi içinde en az 30 avukat bulunan her il merkezinde bir baro kurulur ibaresine ek olarak, 5 binden fazla avukat bulunan illerde asgari 2 bin avukat ile bir baro kurulabilir. Kurulu müracaatnda kurulu talebini içeren dilekçe ile 2 bin avukatn imzann ve bu avukatlarn belirledii 4 kiilik kurucular kurulunu isimlerinin yer ald liste Türkiye Barolar Birliine verilir. Birlik, kurulu ilemlerini yerine getirmek üzere kurucular kurulunu görevlendirir. Kurucular kurulu, en geç 6 ay içinde yeni baronun kuruluunu tamamlar ve birlie bildirir. Kuruluu tamamlanan baronun seçimli ilk olaan genel kurulu, 82nci madde hükmü uyarnca yaplr. Avukat saysnn 2 binin altna dümesi halinde birlik asgari avukat saysn 6 ay içinde salanmasn yazl olarak ilgili baroya bildirir. Verilen süre içinde eksiklik giderilmezse, baronun tüzel kiiliine birlik tarafndan son verilir. Ve son verme karar birliin resmi internet sitesinde ilan edilir. Tüzel kiilii sona eren baroya kaytla avukatlar ve stajyerler ilan tarihinden itibaren 15 gün içinde o ilde bir baro varsa o baroya birden fazla baro varsa diledikleri baroya kayt olur. Ve bunlarn devam eden i ve ilemleri kayt olduklar baro tarafndan yürütülür. Tüzel kiilii sona eren baronun tasfiye ilemleri son yönetim kurulu tarafndan birliin denetim ve gözetiminde yaplr. Ve kalan malvarl birlie geçer.

Yaplan deiiklikte ayn ilde yeni bir baronun kurulmas halinde TBB, tüzel kiilik kazanma tarihini esas almak ve birden balamak suretiyle barolar o ilin adyla numaralandrlmas da öngörülüyor.

OLAAN TOPLANTI

Mevcut yasada genel kurul 2 ylda bir Ekim aynn ilk haftas içine baro bakanlarnn daveti üzerine gündemindeki maddeleri görümek üzere toplanyor. Yaplan deiiklikle genel kurul, son rakam çift olan yllarda olmak kaydyla 2 ylda bir Ekim aynda toplanacak.

SEçM VE SEçM DÖNEM BTMEDEN AYRILMA

Teklifte, barolarn seçim sisteminde bir deiiklik yaplmad. Ancak, seçim döneminin bitmesinden önce ayrlan baro bakan ile deiiklik öngörülüyor. Buna göre, seçim döneminin bitmesinden önce ayrlan baro bakannn yerine baro yönetim kurulu tarafndan, kendi üyeleri arasndan, kalan süreyi tamamlamak üzere baro bakan seçilir ibaresi ile deiiklik yaplyor.

TÜRKYE BAROLAR BRL KURULUU

Teklifte, TBBnin kuruluu ile ilgili deiiklik de öngörülüyor. Mevcut yasada TBB Genel Kurulu ikier delege ile kuruluyordu. Teklifle beraber bu say 3er delegeye çkarld. Ayrca mevcut yasada, avukat says yüzden fazla olan barolar, yüzden sonraki her 300 üye için ayrca birer delege seçeler ifadesi baro genel kurullarnca ayrca her 5 bin üye için birer delege seçilir eklinde deitirildi.

AVUKATLARIN KIYAFET

Mevcut yasada avukatlar mahkemelere, TBBnin belirledii resmi çkmak zorunda. Ancak deiiklikle birlikte TBB tarafndan belirlenen cübbeyle çkma zorunluluu getiriliyor. Yeni teklifte, avukatlara klk ve kyafetle ilgili bakaca bir zorunluluk getirilemez ibaresi yer alyor.

BAROYA YAZILMA

Teklif taslanda avukatlarn baroya yazlma istemleri ile ilgili deiiklik öngörülüyor. Mevcut yasada, avukatlarn koullar tamak kaydyla bavurduklar yer barosu levhalarna yazlmalarn dilekçe ile isteyebilirler ifadesindeki yer barosu, baro olarak deitirildi.

STAJ

Teklifte bir deiiklik ise avukatlk staj ile ilgili. Deiiklie göre avukatlk staj için mevcut yasada belirtilen koullara ek olarak, stajn staj yapt baroya kaytl bir avukat yannda yaplr ibaresi eklendi. Staj için aranacak artlar konusunda da deiiklikler yapld. Buna göre, mevcut yasada avukatlar staj yapmak istedikleri yer barosu ibaresi, baro olarak deitirildi.

Ana Sayfaya Git