Başbakan: PKK'ya katılım en düşük düzeyde

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün 8 saate yakın süren MYK toplantısında terörle mücadele ve anayasa değişikliği süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Yıldırım, güvenlik birimlerinin hazırladığı raporlara göre, bu yıl PKK'ya katılımın son 40 yılın en düşük düzeyine indiğini söyledi.

Haberler 17.12.2016 - 09:32 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yldrm bakanlnda önceki gün toplanan Ak Parti MYK, 8 saat sürdü. Toplantnn önemli bölümünde Beiktata meydana gelen patlama ve terörle mücadele süreci deerlendirildi. Edinilen bilgiye göre toplantda Yldrm, MYK üyelerinin terör saldrsna dair detaylar sormas üzerine, Medya bizden ileride, daha çok detay var diyerek espri yapt.

Katlm en düük düzeyde

Yldrm, patlamaya dair tüm detaylar MYK üyeleri ile paylat. Terörle mücadele sürecine ilikin baz veriler MYK toplantsnda ele alnrken Yldrm, PKKya katlm saysnn son 40 yln en düük düzeyine indiine dair raporlarn olduunu ifade etti. Yldrm, bu rakamn ayda 10dan az olduu bilgisini MYK üyeleri ile paylat. Yldrm, liderler zirvesine ilikin bilgi verirken de, Klçdarolu her türlü destei vereceini söyledi. Dostane bir ortamda görüme geçti yorumunu yapt.

Bir haftada geçer

Toplantda Ak Partinin sunduu teklifin neler getirdiine dair tablolarn olduu bir metin de MYK üyelerine datld. Anayasa deiiklik teklifinin 20 Aralkta TBMM Anayasa Komisyonuna geleceini ifade eden Yldrm, MHPnin desteiyle bir hafta içinde teklifin geçmesinin planlandn söyledi. Ak Parti kurmaylar da ciddi bir muhalefetle komisyon aamasnda karlalmayacan düündüklerini ifade etti. Yldrmn, anayasa teklifine ilikin, MHPnin katk vermesi önemli. Farkl bir bak açsyla, muhalefet gözüyle teklife bakld, baz düzenlemeler yapld. Anayasa dediimiz metin, Ak Partinin deil, Türkiyenin metnidir. CHP katk vermeyerek, Ak Partiye deil Türkiye için yanl yapt yorumunu yapt da örenildi.

Öte yandan toplantda referandum sürecinde vatandalarn nasl ikna edilecei de ele alnrken, Ak Partiye oy verip, bakanla souk bakanlarn anketlerde en fazla yüzde 10 gibi bir rakam çkt deerlendirmesi yapld. Bu rakamn endie edici bir rakam olmad da MYKda deerlendirilirken, bu kesimin iknas içinde yeni çalmalar yapld, ayrca bu rakamn baka yerlerden de telafi edilebilecei yorumu yapld.

Teklif önce vekillere anlatlacak

Ak Parti, anayasa teklifiyle yaplmas planlanan deiikliklerin neler olduunu, Cumhurbakanl sisteminin nasl ileyeceini önce milletvekillerine anlatacak.

MYKda alnan karar dorultusunda Babakan Yldrm 21 Aralk çaramba günü Ak Parti Genel Merkezinde milletvekilleriyle kahvaltl toplantda buluacak. Toplantda teklifin mimarlarndan Genel Sekreter Abdülhamit Gül, milletvekillerine detayl sunum yapp, sorular yantlayacak.

Parti yönetimi, Ak Parti grubunda özellikle teklifte yer alan, yedek milletvekillii sistemine yönelik rahatszl gidermeye çalacak.

22 Aralkta ise yine Yldrmn katlmyla Ak Parti il bakanlarna yönelik benzer bir bilgilendirme toplants gerçekletirilecek.

Ana Sayfaya Git