Başbakan: PKK'ya katılım en düşük düzeyde

Başbakan Binali Yıldırım, önceki gün 8 saate yakın süren MYK toplantısında terörle mücadele ve anayasa değişikliği süreçlerine ilişkin bilgi verdi. Yıldırım, güvenlik birimlerinin hazırladığı raporlara göre, bu yıl PKK'ya katılımın son 40 yılın en düşük düzeyine indiğini söyledi.

Başbakan: PKK'ya katılım en düşük düzeyde

Yıldırım başkanlığında önceki gün toplanan Ak Parti MYK, 8 saat sürdü. Toplantının önemli bölümünde Beşiktaş'ta meydana gelen patlama ve terörle mücadele süreci değerlendirildi. Edinilen bilgiye göre toplantıda Yıldırım, MYK üyelerinin terör saldırısına dair detayları sorması üzerine, "Medya bizden ileride, daha çok detay var" diyerek espri yaptı.

Katılım en düşük düzeyde

Yıldırım, patlamaya dair tüm detayları MYK üyeleri ile paylaştı. Terörle mücadele sürecine ilişkin bazı veriler MYK toplantısında ele alınırken Yıldırım, PKK'ya katılım sayısının son 40 yılın en düşük düzeyine indiğine dair raporların olduğunu ifade etti. Yıldırım, bu rakamın "ayda 10'dan az" olduğu bilgisini MYK üyeleri ile paylaştı. Yıldırım, liderler zirvesine ilişkin bilgi verirken de, "Kılıçdaroğlu her türlü desteği vereceğini söyledi. Dostane bir ortamda görüşme geçti" yorumunu yaptı.

Bir haftada geçer

Toplantıda Ak Parti'nin sunduğu teklifin neler getirdiğine dair tabloların olduğu bir metin de MYK üyelerine dağıtıldı. Anayasa değişiklik teklifinin 20 Aralık'ta TBMM Anayasa Komisyonu'na geleceğini ifade eden Yıldırım, MHP'nin desteğiyle bir hafta içinde teklifin geçmesinin planlandığını söyledi. Ak Parti kurmayları da "ciddi bir muhalefetle komisyon aşamasında karşılaşılmayacağını" düşündüklerini ifade etti. Yıldırım'ın, anayasa teklifine ilişkin, "MHP'nin katkı vermesi önemli. Farklı bir bakış açısıyla, muhalefet gözüyle teklife bakıldı, bazı düzenlemeler yapıldı. Anayasa dediğimiz metin, Ak Parti'nin değil, Türkiye'nin metnidir. CHP katkı vermeyerek, Ak Parti'ye değil Türkiye için yanlış yaptı" yorumunu yaptığı da öğrenildi.

Öte yandan toplantıda referandum sürecinde vatandaşların nasıl ikna edileceği de ele alınırken, Ak Parti'ye oy verip, başkanlığa soğuk bakanların anketlerde en fazla yüzde 10 gibi bir rakam çıktığı değerlendirmesi yapıldı. Bu rakamın "endişe edici bir rakam" olmadığı da MYK'da değerlendirilirken, "bu kesimin iknası içinde yeni çalışmalar yapıldığı, ayrıca bu rakamın başka yerlerden de telafi edilebileceği" yorumu yapıldı.

Teklif önce vekillere anlatılacak

Ak Parti, anayasa teklifiyle yapılması planlanan değişikliklerin neler olduğunu, Cumhurbaşkanlığı sisteminin nasıl işleyeceğini önce milletvekillerine anlatacak.

MYK'da alınan karar doğrultusunda Başbakan Yıldırım 21 Aralık Çarşamba günü Ak Parti Genel Merkezi'nde milletvekilleriyle kahvaltılı toplantıda buluşacak. Toplantıda teklifin mimarlarından Genel Sekreter Abdülhamit Gül, milletvekillerine detaylı sunum yapıp, soruları yanıtlayacak.

Parti yönetimi, Ak Parti grubunda özellikle teklifte yer alan, "yedek milletvekilliği" sistemine yönelik rahatsızlığı gidermeye çalışacak.

22 Aralık'ta ise yine Yıldırım'ın katılımıyla Ak Parti il başkanlarına yönelik benzer bir bilgilendirme toplantısı gerçekleştirilecek.

Kaynak: Diyarbakır Söz