Başbakan'dan referandum öncesi kritik talimat

Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa referandumu öncesi partilileri uyarak, "Her bir arkadaşımız yaptığımız değişiklikleri ezbere bilmeli" dedi.

Haberler 09.02.2017 - 10:27 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

AK Parti Ana Kademe lçe Bakanlar stiare ve Deerlendirme Toplantsnda konuan Babakan Binali Yldrm, referandum öncesi partililere kritik uyarlarda bulundu.

Partideki herkesin yaplan deiiklikleri ezbere bilmesi gerektiini vurgulayan Babakan, Milletin takdirine sunduumuz bu anayasa deiiklii esasen 19uncu anayasa deiikliidir. Bu deiikliin 14ü dorudan cumhurbakanl hükümet sistemini, 4ü de seçimlerle, yarg alannda düzenlemeleri ilgilendiriyor. Her bir arkadamzn öncelikle bu maddeleri ezbere bilmesini istiyorum. Kafanza nakedeceksiniz. Milletimizin kafasndaki sorular cevaplayamayz. Partimizin hazrlklar mevcut. Bu dokümanlar bütün ayrntlaryla okuyun, deerlendirin. dedi.

te o konumadan satr balar

Önümüzdeki günlerde gerçekletireceimiz halk oylamasnda öncesinde sizlerle bir araya gelmek ve bu istiareleri yapmay uygun gördük. Halk oylamasnda anayasa deiikliinin reddedilmesini isteyenlerin kampanyasn ses benzerlii üzerine kurduklarn görüyoruz. Hayatlarnda hiç hayrl bir i yapmam olanlarn, benzerlii sebebiyle bu mübarek kavrama nasl sarldklarn gördükçe insann gülesi mi, alayas m geliyor bir türlü karar veremiyor.

BÖYLE BR MUHALEFET DÜNYANIN BAKA YERNDE GÖRMEDM

Dünyann hangi bölgesinde, kendisi hiçbir ilke, deer, proje üretmeyen, sadece iktidar partisinin yaptklarna, söylediklerine kar çkarak siyaset yapan bir muhalefet var. ahsen ben Türkiyeden baka böyle bir muhalefet örnei duymadm, bilmiyorum. Anayasa deiiklii ile getirilen cumhurbakanl hükümet sistemine kar çkanlarn, mevcut parlamento hükümet sistemi diye bir dertleri olmadn çok iyi biliyoruz. Bunlar parlamentoda hükümeti çaltrmamak için ellerinden geleni arkalarna koymadlar. Bunlarn derdi, mevcut sistemi savunmak deil, onlar sadece biz yeni bir sistem önerdiimiz için, uygulama aamasna, milletimizin önüne getirdiimiz için bu mevcut sisteme can simidi gibi sarldrlar.

PARTLLERE TALMAT: EZBERE BLECEKSNZ

Meclisimizde kabul ettiimiz, milletin takdirine sunduumuz bu anayasa deiiklii esasen 19uncu anayasa deiikliidir. Bu deiikliin 14ü dorudan cumhurbakanl hükümet sistemini, 4ü de seçimlerle, yarg alannda düzenlemeleri ilgilendiriyor. Her bir arkadamzn öncelikle bu maddeleri ezbere bilmesini istiyorum. Kafanza nakedeceksiniz. Milletimizin kafasndaki sorular cevaplayamayz. Partimizin hazrlklar mevcut. Bu dokümanlar bütün ayrntlaryla okuyun, deerlendirin.

2007 REFERANDUMUNDAK SONUçLARI ALABLRZ

80 milyon vatandamzn her birine ulap, hakikatleri anlatrsak, 2007 referandumundaki sonuçlar almak iten bile deil. 2007 referandumunda ortaya çkan Cumhurbakannn millet tarafndan seçilmesi ile balayan hükümet sistemi deiikliinin eksiklerini gideriyoruz. Cumhurbakann seçmi, 22 milyon oy vermi. Benim yetkim var, sorumluluum yok. Olur mu böyle ey. AK Parti önüne gelen 11 sandktan da hesabn vere vere bugünlere geldi. Onun için vatanda seçtiinden hesap sorar. Bu anayasada yok. Bu garabeti düzeltiyoruz. Mevcut durumla anayasay uyumlu hale getiriyoruz.

CHPYE SERT CEVAP: YEMEZLER!

Ayrca bu deiikliin müsebbibi CHPdir. O gün tilki fst çkarmasayd, belki bunlara ihtiyaç kalmazd. Hem ülkeyi kaosa krize sürükleyeceksiniz, sonra da bölünme, diktatörlük teranelerini okuyacaksnz, yemezler. CHP hiç milletin gücüne ram olarak iktidar yönünde gayret göstermedii için buna kar çkmasn anlayabiliriz. CHP yarm yamalak iktidarn köesinden kendine yer bulmutur. Bu sistemde artk buna yer yok. çalan, gayret eden, milleti ikna eden herkes tek bana iktidar olur.

DURMAK, YORULMAK, DNLENMEK YOK

Halk oylamas tarihine kadar youn bir programmz var. Türkiyenin sadece bir dönemini deil, asrlk bir yol haritasn belirleyecek anahtar milletin elinde olacak. Cumhurbakanmzn liderliinde Türkiyeyi yeni sistemle buluturacaz. ki aymz var, her saniyesi deerli. Bu bir seçim deil. Bu bir halk oylamas. Siyasi rakiplerimizin bunu bir seçime dönütürme gayretleri olduunu biliyoruz. Biz AK Parti olarak, bu konulara yabanc deiliz. Geçmite buna benzer gruplamalar, ittifaklar karmzda hep gördük. Niyetimiz hayr, akbet hayr. Hayrla, hayr kartryorlar. Bize iki ay durmak, yorulmak, dinlenmek yok.

Ana Sayfaya Git