Başbakan'dan referandum öncesi kritik talimat

Başbakan Binali Yıldırım, Anayasa referandumu öncesi partilileri uyarak, "Her bir arkadaşımız yaptığımız değişiklikleri ezbere bilmeli" dedi.

Başbakan'dan referandum öncesi kritik talimat

AK Parti Ana Kademe İlçe Başkanları İstişare ve Değerlendirme Toplantısı'nda konuşan Başbakan Binali Yıldırım, referandum öncesi partililere kritik uyarılarda bulundu.

Partideki herkesin yapılan değişiklikleri ezbere bilmesi gerektiğini vurgulayan Başbakan, "Milletin takdirine sunduğumuz bu anayasa değişikliği esasen 19'uncu anayasa değişikliğidir. Bu değişikliğin 14'ü doğrudan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini, 4'ü de seçimlerle, yargı alanında düzenlemeleri ilgilendiriyor. Her bir arkadaşımızın öncelikle bu maddeleri ezbere bilmesini istiyorum. Kafanıza nakşedeceksiniz. Milletimizin kafasındaki soruları cevaplayamayız. Partimizin hazırlıkları mevcut. Bu dokümanları bütün ayrıntılarıyla okuyun, değerlendirin." dedi.

İşte o konuşmadan satır başları

"Önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz halk oylamasında öncesinde sizlerle bir araya gelmek ve bu istişareleri yapmayı uygun gördük. Halk oylamasında anayasa değişikliğinin reddedilmesini isteyenlerin kampanyasını ses benzerliği üzerine kurduklarını görüyoruz. Hayatlarında hiç hayırlı bir iş yapmamış olanların, benzerliği sebebiyle bu mübarek kavrama nasıl sarıldıklarını gördükçe insanın gülesi mi, ağlayası mı geliyor bir türlü karar veremiyor.

BÖYLE BİR MUHALEFETİ DÜNYANIN BAŞKA YERİNDE GÖRMEDİM

Dünyanın hangi bölgesinde, kendisi hiçbir ilke, değer, proje üretmeyen, sadece iktidar partisinin yaptıklarına, söylediklerine karşı çıkarak siyaset yapan bir muhalefet var. Şahsen ben Türkiye'den başka böyle bir muhalefet örneği duymadım, bilmiyorum. Anayasa değişikliği ile getirilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine karşı çıkanların, mevcut parlamento hükümet sistemi diye bir dertleri olmadığını çok iyi biliyoruz. Bunlar parlamentoda hükümeti çalıştırmamak için ellerinden geleni arkalarına koymadılar. Bunların derdi, mevcut sistemi savunmak değil, onlar sadece biz yeni bir sistem önerdiğimiz için, uygulama aşamasına, milletimizin önüne getirdiğimiz için bu mevcut sisteme can simidi gibi sarıldırlar.

PARTİLİLERE TALİMAT: EZBERE BİLECEKSİNİZ

Meclisimizde kabul ettiğimiz, milletin takdirine sunduğumuz bu anayasa değişikliği esasen 19'uncu anayasa değişikliğidir. Bu değişikliğin 14'ü doğrudan cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini, 4'ü de seçimlerle, yargı alanında düzenlemeleri ilgilendiriyor. Her bir arkadaşımızın öncelikle bu maddeleri ezbere bilmesini istiyorum. Kafanıza nakşedeceksiniz. Milletimizin kafasındaki soruları cevaplayamayız. Partimizin hazırlıkları mevcut. Bu dokümanları bütün ayrıntılarıyla okuyun, değerlendirin.

2007 REFERANDUMUNDAKİ SONUÇLARI ALABİLİRİZ

80 milyon vatandaşımızın her birine ulaşıp, hakikatleri anlatırsak, 2007 referandumundaki sonuçlar almak işten bile değil. 2007 referandumunda ortaya çıkan Cumhurbaşkanının millet tarafından seçilmesi ile başlayan hükümet sistemi değişikliğinin eksiklerini gideriyoruz. Cumhurbaşkanını seçmiş, 22 milyon oy vermiş. Benim yetkim var, sorumluluğum yok. Olur mu böyle şey. AK Parti önüne gelen 11 sandıktan da hesabını vere vere bugünlere geldi. Onun için vatandaş seçtiğinden hesap sorar. Bu anayasada yok. Bu garabeti düzeltiyoruz. Mevcut durumla anayasayı uyumlu hale getiriyoruz.

CHP'YE SERT CEVAP: YEMEZLER!

Ayrıca bu değişikliğin müsebbibi CHP'dir. O gün tilki fıstığı çıkarmasaydı, belki bunlara ihtiyaç kalmazdı. Hem ülkeyi kaosa krize sürükleyeceksiniz, sonra da bölünme, diktatörlük teranelerini okuyacaksınız, yemezler. CHP hiç milletin gücüne ram olarak iktidar yönünde gayret göstermediği için buna karşı çıkmasını anlayabiliriz. CHP yarım yamalak iktidarın köşesinden kendine yer bulmuştur. Bu sistemde artık buna yer yok. Çalışan, gayret eden, milleti ikna eden herkes tek başına iktidar olur.

DURMAK, YORULMAK, DİNLENMEK YOK

Halk oylaması tarihine kadar yoğun bir programımız var. Türkiye'nin sadece bir dönemini değil, asırlık bir yol haritasını belirleyecek anahtar milletin elinde olacak. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye'yi yeni sistemle buluşturacağız. İki ayımız var, her saniyesi değerli. Bu bir seçim değil. Bu bir halk oylaması. Siyasi rakiplerimizin bunu bir seçime dönüştürme gayretleri olduğunu biliyoruz. Biz AK Parti olarak, bu konulara yabancı değiliz. Geçmişte buna benzer gruplaşmaları, ittifakları karşımızda hep gördük. Niyetimiz hayır, akıbet hayır. Hayr'la, hayırı karıştırıyorlar. Bize iki ay durmak, yorulmak, dinlenmek yok."

Kaynak: Diyarbakır Söz