Baydemir: İş bitmiş değil!

HDP Sözcüsü Osman Baydemir, halk oylamasına ilişkin, "AYM'ye, AİHM'ye gitmek demek etkin bir sonuç alınacaktır anlamına gelmiyor. Kayıtlara geçmesi, tarihe not düşmesi ve itirazımızın hukuki zeminde sunulmuş olduğunu göstermek açısından bu mekanizmalara gideceğiz." dedi.

Haberler 22.04.2017 - 10:51 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Baydemir, parti genel merkezinde düzenledii basn toplantsnda, HDP tarafndan anayasa deiiklii halk oylamas sürecinde yaananlara ilikin hazrlanan rapora deindi. Baydemir, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) halk oylamasna ilikin ald kararn aibeli olduunu iddia ederek, oylamann iptal edilmesi gerektiini söyledi.

Halk oylamasnda milyonlarca mühürsüz oy kullanldn ileri süren Baydemir, benzer olayn Bitlisin Güroymak ilçesinde 2014 Mart aynda yaplan seçimlerde yaandn ifade etti.

AK Partinin buna hakl olarak itiraz ettiini dile getiren Baydemir, bunun üzerine YSKnin Güroymaktaki seçimi iptal ettiini ve 1 Haziranda yenilediini aktard.

Baydemir, öyle devam etti:

Ayn YSK, 2014 kararnn altnda imzas olan insanlardan bazlar seçim günü 2 satrlk bir duyuruyla bu oylarn geçerli saylacan ifade etmi. Bu bir tezgahtr. Eer ki hileyle, baskyla, zorla, cebirle hayr yüzde 50nin altna indirilememi olsayd, bu baarlamam olsayd mühürsüz oy pusulalar iptalin gerekçesi yaplacakt. Bu tezgah önceden planlanmt. imdi ellerinde patlad.

Baydemir, 16 Nisanda yaplan halk oylamasnn, Cumhuriyet tarihinin en adil olmayan referandumu olarak tarihe geçeceini iddia etti.

Türkiyenin eitlik, özgürlük, adalet ve onurlu bir bar tesis edecek yeni bir anayasa ihtiyac bulunduunu vurgulayan Osman Baydemir, Bu paket tuzun kokmu halidir. Bu realiteyi görmek, bunun üzerinden yeni bir balangç yapmak gerekiyor. Bu ülke acilen yeni bir anayasay, yeni bir mutabakat gündemine almaldr. diye konutu.

Hiçbir ey bitmedi, her ey yeni balyor

Baydemir, bir gazetecinin, Anayasa Mahkemesine gidecek misiniz? sorusuna, u yant verdi:

Seçim yargnn hakemliinde yaplr. Peki YSK hakem mi yoksa taraf m olmutur? Taraf olmutur. Dolaysyla suç duyurusunda bulunduk, itiraz ettik. kinci aama da kesinlikle AYMye, AHMye gitmektir. Ama AYMye, AHMye gitmek demek etkin bir sonuç alnacaktr anlamna da gelmiyor. Kaytlara geçmesi, tarihe not dümesi ve itirazmzn hukuki zeminde sunulmu olduunu göstermek açsndan bu mekanizmalara gideceiz. Sayn Cumhurbakan hiçbir ey bitmedi, her ey yeni balyor. çünkü bu ülkenin farkllklarn, 24 milyonu nereye koyacaksnz? Oldu, bitti her ey toz pembe mi diyeceksiniz?

CHP belki Meclisten çekilmeyi, sine-i millete dönmeyi tartyor. HDP için böyle bir ey söz konusu olabilir mi? sorusu üzerine Baydemir, u deerlendirmede bulundu:

HDP adna, Merkez Yürütme Kurulumuz adna, halkmzdan alm olduumuz güç, destekle ve teveccühle miskali zerre kadar umutsuzlua yer, karamsarla yer yok. Tam tersine umutlanmamz için milyonlar var bu ülkede. Yeter ki ortak paydalarda buluabilelim.

Halk oylamasnn sonucuna ilikin baka bir soru üzerine Baydemir, bugün E Bakanlar Kurulunun yarn da Parti Meclisinin bir araya geleceini belirterek, Bu seçimin aça çkarm olduu siyasi haritay enine boyuna okuyacaz, irdeleyeceiz ve yeni bir yol haritas ortaya koyacaz. dedi.

Ana Sayfaya Git