Binali Yıldırım: Bu seçim başlı başına murdar olmuş bir seçimdir

AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Binali Yıldırım açıklamalarda bulundu. Yıldırım, 31 Mart Yerel seçimlerinin ardından partisi tarafından sürdürülen itiraz süreçleriyle ilgili, "Oylar sandıkta iç edilmiştir, bu kadar açıktır. Bizim oylarımız karşı adaya yazılmıştır. Seçimde yapılan usulsüzlükler, yanlışlıklar, şaibeler, oy hırsızlıklarıyla sınırlı değil. Daha birçok yanlışlar var" dedi.

Haberler 16.04.2019 - 12:57 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bu seçim bal bana murdar olmu bir seçimdir ifadelerini kullanan Binali Yldrm, Seçimden sonra bizi yüzlerce insan arad. Bunu da ilk kez paylayorum. Sandklarda üç pusula yerine iki pusula verildiini söylüyor insanlar. Yani ilçe belediye bakan adayna pusulas, belediye meclis adaynn pusulas, büyükehir adaynn pusulas verilmiyor baz sandklarda. Bu da üzerinde durulmas gereken önemli bir konudur diye de konutu.

Yldrm, Bu toplant ile bata stanbullu hemerilerimiz olmak üzere halkmza sevgi ve sayglarm iletiyorum. Neden böyle bir toplant yapmak hasl oldu? Bildiiniz gibi 31 Mart seçimleri Türkiyede ve stanbulda gerçekleti. Seçimlerden hemen sonra iki açklama yapld. Seçim gecesi önce CHP aday rakam vererek kazandn ilan etti. 29 bin 500 civarnda oy farkyla kazandn ifade etti. Biz de ayn gece 11i 25 geçe eldeki bilgilere göre biz kazandmz söyledik ifadelerini kulland.

YARGISAL SÜREç DEVAM EDYOR

Bu seçimleri ikiye ayrmak gerektiini söyleyen Binali Yldrm, Bir tanesi seçim günü yaplan ilemler, idari ilemler. kincisi de seçim sonras itirazlarn deerlendirildii yargsal süreç. Yargsal süreç u an itibariyle devam ediyor bildiiniz gibi. Burada gerek AK Parti, gerek dier partiler CHP ve MHP çeitli yerlerde itirazlarda bulundu. Ben ksa bu itirazlarn bir listesini söylemek istiyorum. 2014 yl seçimlerinde, AK Parti 84 itiraz yapm, 77si reddedilmi 7si kabul edilmi. CHP 45 itiraz yapm, 4ü kabul görmü, 41i reddedilmi. Toplamda 191 itiraz olmu, 19u kabul görmü. 2019 yl seçimlerinde, yani 31 Marta geldiimizde toplam 522 itiraz var, bunun 485i itiraz görmü ve 13ü kabul edilmi. 24ü de ksmen kabul edilmi. Herkes itiraz hakkn kullanm. tiraz sürecinde durum nedir itiraz sürecinde? tirazlar sonucu geldiimiz nokta nedir? dedi.

SAHTEKARLIIN SON KULLANMA TARH OLMAZ

Yldrm, Büyükçekmece olayyla ilgili Herkes seçmen nakli yapt. Muhtarlk için memleketine giden var, bunun ondan ne fark var? ifadelerinin kullanldn anmsatarak, Bu ondan çok farkl. Bu sahtekarlk. dedi.

Binali Yldrm, unlar söyledi:

Yani kendi iradenizle seçmen nakli yapmyorsunuz, bilgisayarn banda, belediyeden aldnz numarataj kullanarak, bir de belediyenin i yapt müteahhitlerin içilerine, hepsine TC kimlik numaralarn alarak oturduunuz yerden bu seçmen girilerini yapyorsunuz. Ne kadar hazin bir durum ki Milliyetçi Hareket Partisi ilçe bakan, bizim müttefikimiz, evinde 6 tane seçmen yaplm, haberi yok. Kepazelerin geldii boyutu görüyorsunuz. Bu arkada kim? CHPli Büyükçekmece Belediyesinden nüfusa geçici görevlendirilen biri. Seçmen arln CHP lehine deitirmek için önceden planlanm, hazrlanm bir i. tiraz edilmesine ramen süreç bittii için ask süreci devam etmemi, iptal edilebilecek kadar iptal edilmi ama dierlerine bir ey yapmamlar. Sahtekarln son kullanma tarihi olmaz. Sahtekarlk bata yaplmsa sonuna kadar da devam eder.

MURDAR ETN DE KAVURMASI OLMAZ

Binali Yldrm, Sorumluluk tamak bu, devlet umuru görmek bu. Sayn mamolu da bunu yapsayd. Tribün, tribün dolaacana, meydan meydan dolaacana, adnn altna belediye bakan yazacana, sakin, oturup benim gibi sonuçlar bekleseydi. Bu, benim 15 gün içinde ikinci toplantm. lk gün seçim deerlendirmesini AK Parti stanbul l Bakanlnda yaptm ve bu ikinci toplantm. Dolaysyla bir itiraz süreci, yarglama süreci varsa bizim yapmamz gereken buna hakkyla riayet etmek ve sonucu beklemek. Yani fazla gürültü yapan sonuç alr hukuk devletinde böyle bir ey olmaz. stediiniz kadar barn çarn. Hakimler kanunlara görev karar verirler. Hiçbir ekilde tehditlerle parmak sallamayla hiçbir hukuk adamna karar verdiremezsiniz. Zaten hukuk devletinin gerei de budur. Saymlarda o kadar yanllarn, hilelerin, eksikliklerin, özensizliklerin olduunu gördük ki insan hakikaten hayrete düüyor. Bunun adna ne demek lazm. Bu seçim bal bana murdar olmu bir seçimdir. Murdar etin de kavurmas olmaz. diye konutu.

ç EDLMEMES çN MÜCADELE VERYORUZ

Yldrm, stanbullunun verdii oyun kaybolmamas, iç edilmemesi için mücadele veriyoruz. Bunun dnda baka bir amacmz yok. Bu insanlar fedakarlk yapt, oy verdi. Oylarnn istedii ekilde yerine gidip gitmediinden emin olmalar lazm. Sonuna kadar da bunun takipçisi olmaya devam edeceiz. Sonuç ne olursa olsun. eklinde konutu.

BU SEçMDE ORGANZE BR KÖTÜLÜK YAANMITIR

Yldrm, Geçersiz oylar sayyoruz. 5 bin 500 bana çkyor, 500 ona çkyor. Normal mi arkadalar? Aa yukar eit oy almz. Bir ondan bir benden gitmesi lazm. Bir bana bir ona gelmesi lazm. Bu bile bal bana burada ciddi üpheler, organize bir kötülüün olduunu ortaya koyuyor. Bu seçimde organize bir kötülük yaanmtr. Bunun mutlaka aça çkarlmas lazm. in özeti bu. Seçimden sonra bizi yüzlerce insan arad. Bunu da ilk defa paylayorum. Sandklarda 3 pusula yerine 2 pusula verildiini söylüyor insanlar. lçe belediye bakan aday, belediye meclis üyesi aday pusulas, büyükehir adaynn pusulas baz sandklarda verilmiyor. Bu da üzerinde durulmas gereken önemli bir konudur. Bu da bu iin organize edildiini, planlandn ortaya koyan somut bir üphedir. Mutlaka dikkate alnmas gerekir. Onlarca delilden bahsedebiliriz. ifadelerini kulland.

YSKNIN KARARINA GÖRE HERKES YOL HARTASI çZECEK

Binali Yldrm, açklamalarnn ardndan gazetecilerin sorularn yantlad. stanbuldaki seçimlerin iptal edilmesi durumunda yeniden aday olacak msnz? sorusuna Yldrm, Süreci YSK yönetiyor. Dolaysyla YSKnn verecei kararlar ortada yokken böyle bir süreç yaanmamken bu ekilde bir öngörüde bulunmak anlam ifade etmez. Bekleyelim, YSKnn verecei karar neyse ona göre herkes durumunu deerlendirecek ve bir yol haritas çizecek eklinde cevap verdi.

Bu süreçte Cumhurbakan Erdoan ile nasl bir deerlendirme oldu? Tekilata yönelik özeletiri olabilir mi? Maltepede Perembe gününden dün akama kadar 400ün üzerinde sandk sayld. Geç mi kalnd itirazda? sorusuna ise Yldrm, Biz her seçimden sonra parti olarak deerlendirmelerimizi yaparz. Özeletirimizi de yaparz. Cumhurbakanmzla bu çerçevede görütüm. Parti yetkilileriyle de istiare halinde olduk. Bunlar dier seçimde olduu gibi bu seçimde de yaptk. Bunlar, bir sonraki seçimler için en azndan durumumuzu gözden geçirip, eksik olduumuz yönler varsa onlar tamamlaya dönük hususlard dedi.

TTFAKTAN DOLAYI SANDIK BAINDAK YAPI FARKLI OLDU

ttifaktan dolay sandk bandaki yapnn farkl olduunu söyleyen Yldrm, Sandk banda görevliler var. Ama bu seçimdeki yap, ben kimseyi suçlamak maksadnda deilim. Ama sandk bandaki yap ittifaktan dolay biraz farkl olmutur. Nasl farkl olmutur? Cumhur ttifak olarak Beikta, Silivri, Maltepe dnda MHP girmedii için seçimlerde genellikle üye veremedi. Dolaysyla üyeler iki tane memurdan olutu, bir AK Parti, bir CHP, bir HDP, bir Saadet, BBP ve Vatan Partisi. Dolaysyla bunlar ittifak çerçevesinde düündüünüz zaman arlk dier ittifakn üyelerinde gözüküyor. Bunu itirazlarda da görüyoruz. tirazda öyle durumla karlayoruz. Oy mührü yuvarlaa basmam, AK Parti amblemine basm. O da siyah o da siyah. Fark edilmemi iptale atlm. Yeniden saylnca fark ediliyor. Bunun normalde AK Parti adna geçerli saylmas lazm deil mi? Öyle mi oluyor? Olmuyor, oylamaya sunuyor. Oyda da doal olarak AK Parti yalnz kalyor. Dierleri göz göre göre geçerli olmas gereken oy geçersiz olarak tekrar kayda geçiyor. Bunlar ho eyler deil. Gerçek tartmasz bir durum varsa bunun oylamas olmaz. üphe varsa, fikir ayrl varsa, mühür iki eyin arasna tamsa, ilgisiz yere baslmsa falan bunlar konuulabilir ama bu kadar açk hususu oylamaya sunmak herhalde bir anlam ifade ediyor eklinde konutu.

MAALESEF DÜZGÜN YAPILMAMITIR

Binali Yldrm, Tabi bu bahsettiiniz konu, doru biz dikkat etmeliydik. Ona bir endiem yok. Tabi ki, ama sandklar genellikle güven esasna dayal çalr. Dikkat etmesi gereken daha çok müahitlerdir. Birbirlerine üphe esasyla bakarlarsa o sandkta seçimi yapmak mümkün olmaz. Bizim gözden kaçrdmz veya fark edemediimiz bir eyi, eer bu bir hileyse, bu bir usulsüzlükse, bu bir organize kötülükse bunu masum göstermez. Esas olan ii düzgün yapmaktr. Maalesef i düzgün yaplmamtr. Sandk günü ve sandktan sonraki saym süreci içerisinde de 20den fazla kanunlara uymayan yanllar, usulsüzlükler tespit edilmitir dedi.

Maltepe konusu ile ilgili Yldrm, sözü stanbul Milletvekili Abdullah Gülere brakt. Güler, Biz çok yapc davranyoruz. Kendilerinin kaldrd 5 terminalin kurulmas konusunda yardmc olduk. Maalesef oradaki bask ortam devam etti. En son oldu bitti ile 20-30a çkartma giriimi üzerinde, burada ilem yaplmas gerekiyor. Siz saym tasnif heyetlerini artrdnzda, orada görev yapacak siyasi parti görevlilerinin hazr olmas için tebligat çkarlmas gerekiyor. Orada olaylar çkt. CHPli vekillerin kart olaylar çkt. Daha sonra eski haliyle devam etti. O süreç devam ederken yine böyle bir giriim olunca bir an önce bitiririz diye karar aldlar. Biz hemen YSKya itiraz yaptk ve Pazar günü de bu karar çkt. Ortada duyum üzerine bir ey yok. Duyduk, öyle diyorlar gibi iddiayla YSKya ikayette bulunuyorlar. Bunu YSKya tadk. ptal etti. öyle de bir ihtarda bulundu. lçe seçim kurulu üyeleriyle toplant yap, ne gibi tedbir alyorsak orada karara bala dedi ve orada da toplantsn yapt diye konutu.

AMGOLUKLA BAKANLIK OLMAZ

Ekrem mamolunun stanbuldaki futbol maçlarna gitmesiyle ilgili görüleri sorulan Yldrm, Ben bunu doru bulmuyorum. Amigolukla bakanlk olmaz. Bakanl verecek olan YSKdr. Seçimden sonraki sürecin sonuçlanmasn süknetle beklemelidir. Benim tavsiyem odur. Bunun dnda yaplacak her türlü taknlk, her türlü toplumsal gerginlik sürece zarar verir ifadelerini kulland.

Sürecin bu kadar uzayacan tahmin ediyor muydunuz? sorusuna Yldrm, Gecikme meselesi tamamen teknik bir konu. Saymlarn seçim günü sandk says kadar saym heyeti vard. imdi o kadar yok. Bir ilçedeki bin tane sand en fazla 10 heyet sayabiliyor. Mesela Yalova seçimleri 21 Nisanda vermi. 2014te CHP itiraz etti ve seçimlerin iptaline karar verdi. ABDde biliyorsunuz 8 ay sürdü seçimlerin karar. Yani 21 Nisanda karar vermi Yalovada. u anda 15i deil mi? Burada zaman makul bir ekilde iliyor. Dediim gibi bütün bu mesele hakim teminatyla YSKnn sevk ve idaresinde yürüyor. Biz bu zaman hzlandrn, bu zaman çok uzuyor deme imkanna sahip deiliz. Kald ki desek de bir anlam ifade etmez. Sürecin ihtiyac olan zaman kullanlacak. Aksi halde bütün bu hakkmz, hukukumuzu kimse bizim takip etmekten vazgeçmemizi beklemesin. Bunu ksaltmann yolu biz bir ey istemiyoruz demek olur dedi.

L BAKANI YANIMDA, BENMLE BERABER

Yldrm, stanbul l Bakan Bayram enocak istifa etmeyi düünüyor mu? sorusuna ise, l Bakan gördüünüz gibi yanmda, benimle beraber. Biz seçim sonuçlarn deerlendiriyoruz. Onun dnda baka bir ey söylemem yersiz olur

Neden çok daha açk bir farkla kazanmadnz bu seçimi? Ekonomi mi etken oldu? Yeni genç seçmen mi oldu? sorusuna Yldrm, 2014 seçiminde AK Parti adaynn oyundan daha fazla oy aldm bunun bilinmesini isterim. Biz düük oy falan alm deiliz. Bu seçimde kar adayn daha fazla oy almasnn sebebi ittifaklarn olumasndan kaynaklanyor. Oy oranlarnn yakn olmas bundan kaynaklanyor. En yakn 24 Haziran milletvekili seçimlerinde partimizin ald oydan 278 bin daha fazla aldm. Demek ki daha düük oy aldmz meselesi gerçei yanstmyor yantn verdi.

Seçimle alakal Murdar olmutur yorumu için ise, Bu beni de kar rakip aday da balyor. Bu seçimlerde kim kazanrsa kazansn. Neticede bu seçim çok konuulacak. Onu söylemek istiyorum ifadelerini kulland.

Seçim gecesi Anadolu Ajansnda veri aknn kesilmesiyle alakal soruya Binali Yldrm, Partiler, AK Parti de dahil seçimlerle ilgili deerlendirmelerini parti görevlilerinin sandklardan getirdii sandk sonuç ilgisine göre yaparlar. Yani YSKya göre partiler veri giriini daha hzl yaparlar. Dolaysyla YSK gayri resmi sonuçlar hakknda kamuoyuna bilgi vermeden, partiler zaten aa yukar sonucun ne olduunu bilirler. Dolaysyla Anadolu Ajans, bizim seçimleri idare eden bir ajans deildir. AA, kendi bana YSK da açklamtr. Anadolu Ajans da kendi kendine habercilikte mesafe kat edebilmek saikiyle yapt bir çalmadr. Neden kesinti olmutur? Bunun cevabn verecek olan ben deil, Anadolu Ajans olmaldr diye düünüyorum diye cevap verdi.

Ana Sayfaya Git