Bütçe görüşmesinde "esnaf tükendi" dövizi

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, bakanlığının 2021 yılı bütçesi için geldiği TBMM’de CHP Milletvekillerinin “Esnaf tükendi” dövizleriyle karşılayınca tartışma yaşandı. Bakan Pekcan’ın korumalarının kameralarının önünü kapatmasına sinirlenen CHP’li Mehmet Bekaroğlu, “Bir bakanı benden kim koruyor? Polis kim oluyor, burada ben düşüncemi ifade edeceğim, polis orada adama çektirmeyecek, susturacak? Böyle bir şey olmaz. Polisin burada ne işi var, yapmayın” diye tepki gösterdi.

Haberler 24.11.2020 - 00:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Ticaret Bakanl ile bal kurulularn 2021 yl bütçe görümeleri tartmal balad.

BAKAN KORUMALARI çEKM ENGELLEMEYE çALITI

CHP sralarnda; Esnaf tükendi, Esnaf virüs deil, tükenmilik öldürecek ve veresiye satan-pein satan tablosundan esinlenerek küçük esnaf-yanda müteahhit dövizleri yer ald. Bakan Ruhsar Pekcann salona giriinde CHP Mula Milletvekili Süleyman Girgin, Dükkanlar kapand, esnaf destek bekliyor. Esnafa sahip çkacaz, söke söke alacaz. Esnaf bir kere dara dütü sahip çkmyorsunuz diye seslendi. Bakan Pekcan ise gülümseyerek ba selam vermekle yetindi.

BAKANI BENDEN KM KORUYOR?

AK Parti sralarndan Basal bile dilemediniz diyerek dövizlere itiraz edilmesi üzerine bakan korumalar önlerine geçerek kameralarn çekim yapmasn engellemeye çalt. Bunun üzerine CHP stanbul Milletvekili Mehmet Bekarolu, Buras TBMM, buras Plan ve Bütçe Komisyonu. Evet, devlet görevlileri, bakanlar korunacaktr, korumalar olacaktr ama düüncemizi ifade etmemizi engellemeye kalkamazlar. Bir bakan benden kim koruyor? Polis kim oluyor, burada ben düüncemi ifade edeceim, polis orada adama çektirmeyecek, susturacak? Böyle bir ey olmaz. Polisin burada ne ii var, yapmayn sözleriyle tepki gösterdi.

Ksa süren bu gerginliin ardndan toplant balad. Toplam 6 milyar 585 milyon 834 bin TLlik Ticaret Bakanl bütçesinin sunumunu Bakan Ruhsar Pekcan öyle konutu:

KNC DÜNYA SAVAINDAN SONDA EN BÜYÜK DARALMA: COVD-19 pandemisi neticesinde, kinci Dünya Savandan sonra gözlenen en büyük küresel ekonomik daralma ile kar karya kalnmtr. Dünya Ticaret Örgütü küresel ticaretteki küçülme beklentisini yüzde 9,2 olarak açklamtr. Küresel emtia fiyatlar endeksinde 2020 ocak-ekim döneminde geçen seneye göre yüzde 12,4 azal söz konusudur. Altn hariç bakldnda bu gerileme yüzde 16,5tur. hracatmzda; mart, nisan, mays aylarnda yaanan ani ve derin gerilemeden sonra, haziran ayndan itibaren toparlanma sürecine girilmitir. Nitekim yln üçüncü çeyreinde bir önceki çeyree göre yüzde 33,9 ihracat art gerçeklemitir.

36 BN REHN SÖZLEMES TESCL EDLD: Mays ve haziran aylarnda ülkemizdeki e-ticaret sektörünün tüm ana aktörlerinin katlmlaryla dayanma kampanyas düzenlenmitir. Kampanyadan yaklak 135 bin KOB yararlanm, 3 bin 761 KOB e-ticaret ile tanm KOBlerimize vadesinden önce 1.2 milyar TL transfer edilmitir. Özellikle KOBlerimize yeni bir finansman imkn olarak uygulamaya alnan Tanr Rehin Sicil Sisteminde 2020 ylnda tescil edilen rehin says 300e ulam olup bugüne dek yaklak 36 bin adet rehin sözlemesi tescil edilmitir. Bu sayede iletmelerimize bugüne kadar yaklak 753 milyar TL, 75 milyar dolar ve 42,5 milyar euro güvence tutar karlnda finansman imkn salanmtr.

HRACATçIYA 1.9 MLYAR DESTEK: Bu yl içerisinde ihracatçmza 1.9 milyar TL; hizmetler sektöründen firmalarmza da 588,3 milyon TL tutarnda, toplamda 2.48 milyar TL tutarnda destek ödemesi gerçekletirilmitir. hracata ilk hazrl pazarlama kabiliyetlerinin gelitirilmesi; d pazarda tutunma ve markalama süreçleri gibi süreçlerin tamamna yönelik cazip destek mekanizmalarmzla ihracatçlarmza mali desteklerimiz sürmektedir.

KREDLERN TOPLAM BAKYES 66 MLYAR: Esnaf ve sanatkrlarmz yüzde 50 ve yüzde 100 faiz indirimli krediler ile desteklenmeye devam edilmektedir. 2020 yl içinde, geçen yllardan devirler hariç 950 bin 922 esnaf ve sanatkrmza toplam 39 milyar 193 milyon TL tutarnda faiz indirimli kredi kullandrlmtr. Faiz indirimli kredilerin toplam bakiyesi 66 milyar 669 milyon TLye ulamtr. Meydana gelen afetler nedeniyle Elaz, Malatya, Adyaman, Giresun ve zmirde faaliyet gösteren esnaf ve sanatkrlarmza sfr faizli kredi, kredi geri ödemelerinin ertelenmesi ve hibe destekleri gibi destekler salanmtr.

ESNAF VE SANATKARA KRED: Covid-19 salgn nedeniyle esnaf ve sanatkrlarmzn ticari faaliyetlerini ve nakit aklarn korumak amacyla tesis edilen Ekonomik stikrar Kalkan tedbir paketi çerçevesinde 36 aya kadar vadeli, yllk yüzde 4,5 faiz oranl, 6 aya kadar ödemesiz uygulanabilen kredi imknndan 749 bin 256 esnaf ve sanatkrmz yararlanm, toplamda 18 milyar 562 milyon TL tutarnda kredi kullandrlmtr. Bununla birlikte, 25 bin 000 TLye kadar limitli, 3 aya kadar ödemesiz dönemli ve 12 aya kadar vadeli olarak kullanlabilecek ekilde düzenlenen esnaf kredi kart (Paraf Kart) says ise 557 bin 330a ulam, bu kapsamda tahsis edilen kredi kart limiti ise 10 milyar 518 milyon TL olarak gerçeklemitir.

4 BN 645 GÜVENSZ ÜRÜN THALATANA ZN VERLMED: Ürün denetim faaliyetlerimiz çerçevesinde; 2020 ylnn ilk on aynda 1 milyon 515 bin parti ithal ürünü dorudan etkileyecek ekilde denetimler gerçekletirilmi yaklak 4 bin 645 parti güvensiz ürünün ithalatna izin verilmemitir. ç piyasada 2020 ylnn ilk on aynda yaklak 80 bin parti ürün denetlenmi, söz konusu denetimlerde yaklak 5 bin parti ürün uygunsuz, yaklak bin parti ürün güvensiz bulunmutur. Bakanlmz sorumluluundaki tüketici ürünlerine ilikin olarak 2 bin 743 parti ürün denetlenmi güvensiz olduu tespit edilen 120 parti ürünü piyasaya arz edenlere yönelik yaptrm süreçleri balatlmtr. Yurt dnda Türk mal imajn korumak amacyla, geleneksel tarm ürünlerinin ihracat ile ilgili ticari kalite denetimleri çerçevesinde, 383 bin ihracat partisi ürün denetlenmi olup; yaklak 2 bin parti ürünün ihracatna izin verilmemitir.

13.2 MLYON TL COVD REKLAM CEZALARI: COVD-19 salgn sürecinde, Bakanlmz bünyesindeki Reklam Kurulu araclyla tüketicilerimizin sal ve ekonomik çkarlarn korumak üzere yürütülen denetimler neticesinde 303 firma/ahs hakknda toplam 13.2 milyon TL idari para cezas uygulanmtr. Dier taraftan, 2020 ylnda tüketicileri aldatc ve yanltc reklamlara ilikin olarak 18 bin 293 dosya karara balanm toplam yaklak 27 milyon 49 bin 730 TL idari para cezas uygulanmtr.

8,1 TON UYUTURUCU MADDE ELE GEçRLD: Gümrük muhafaza ekiplerimizce ylbandan bu yana 3 tanesi rekor niteliinde yakalama ile sonuçlanan 234 operasyonda toplam 8,1 ton uyuturucu madde ele geçirilmitir. 683 bin litre yasad alkollü içki ve 9,8 milyon paket kaçak sigara yakalanmtr. Salgn nedeniyle kaçakçla konu olan 10,8 milyon maske ve 2 milyon 45 bin tbbi koruyucu ekipmann yan sra 1 milyon adet ilaç ele geçirilmitir. Yaklak 1.809 ton kaçak akaryakt tespit edilmitir.

KUOLU: HRACATTA OLUMSUZ GELMELER VAR

Grubu adna söz alan Komisyon Üyesi ve CHP Ankara Milletvekili Bülent Kuolu, Geçen ylki sunumuzda iki önemli nokta vard, miktar baznda ihracatmzn artmas ve ihracatn ithalat karlama oran. Bu yl her ikisi ile ilgili olumsuz gelimeler var. Batdan dlanyoruz ama slam alemi ile de benzer skntlar var. Suudi Arabistan, Msr ve dier slam ülkeleriyle skntlar yayoruz. Bu konu ile ilgili vizyonununuz d politika ile balantl olarak deitiini görüyoruz dedi. Ekonomik krizden en çok esnaflarn etkilendiini belirten Kuolu, Bizim tespitlerimize göre 252 bin esnaf kepenk kapatt. Yüzde 30a yakn kayt dlk olduu için net say bilmiyoruz. Kredilerin toplam bakiyesi 66 milyara ulat dediniz ama bu çok büyük bir rakam deil. Esnafla ilgili farkl bir çözüm bulmamz lazm. Özellikle pandemiden etkilenen esnaf ile ilgili daha detayl aratrma yapmamz lazm dedi.

PAYLAN: ESNAFIN BORCU KATMERLEND

Grubu adna söz alan Komisyon Üyesi ve HDP Diyarbakr Milletvekili Garo Paylan da öyle konutu:

Geçen yl da esnaflardan az bahsettiinizi söylemitim. Esnaflar sadece esnaflar kayda geçiriyoruz diye geçiyor. Esnaflarn kepenk indirdii bu dönemde esnaflardan bahsetmemenizi üzüntüyle karladm. Özellikle bu zor dönemde esnaflar bu girdaptan nasl çkaracanza yönelik çözümler duymay isterdik. Olaanüstü dönem geçirdik, esnaflarn srtndaki kambur büyüdü. Yeterli sorumluluu almadn düünüyorum. Olaanüstü dönemde, pek çok sektörü kapattnz. Dünyada da benzer uygulamalar oldu, devletler senin temel ihtiyaçlarn benim güvencemde dedi. Siz esnaflara bütçenizden 5 kuru dorudan gelir destei vermediniz. Borçlarn ertelediniz. Esnaflara dorudan destek vermekle onlar bankalara yönlendirdiniz, gidin borçlann dediniz. Borçlu insana tekrar borç kapsn gösterdiniz. Esnaflarn borçlar katmerlendi.

Ana Sayfaya Git