Çavuşoğlu: Güvenli bölgenin altına inmeyi planlamıyoruz

Barış Pınarı Harekatı hakkında açıklama yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Türkiye'nin 30 kilometrenin altına geçmeyi planlamıyor" dedi. Çavuşoğlu, güvenli bölge içinde kalan ve IŞİD üyelerinin tutulduğu kampların sorumluluğunu Türkiye'ye ait olacağını da söyledi.

Haberler 11.10.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu, Suriyenin kuzeyinde süren Bar Pnar Harekatnn nereye kadar sürmesinin planlandyla ilgili konutu. CNN Türk canl yaynna katlan çavuolu, harekat öncesi güvenli bölge olarak planlanan alann altna inilmeyecei mesajn verdi.

Ceylanpnara, Akçakaleye gelen roketlerin, füzelerin menzili aa yukar bu kadar. Yani ortalama 30 kilometreye indiimizde bize yönelik bu tür tehditler ortadan kalm oluyor. Ayn zamanda güvenli bölgeye dönecek insanlar bakmndan, orann huzuru bakmndan ve o bölgenin temizlenmesi bakmndan da 30 kilometrelik güvenli bölge bizim için tamamdr. Türkiyenin onun altna geçmeyi planlamyor diyen çavuolu, harekatn snr hattndaki geniliiyle ilgili ise ilk etapta 120 kilometreyi telaffuz etti.

LK ÖNCE 120 KLOMETRENN TEMZLENMES LAZIM

çavuolu, Baz yerlerde biraz içeride olur, 1-2 kilometre aada olabilir, dümdüz bir çizgi deil. Uzunluk olarak ilk önce bu 120 kilometreye girip tamamn teröristlerden temizlememiz lazm. Bu tehdit snrmzn öte tarafnda sadece bu 120 kilometre deil tamamnda bunlar var. Tamamnn bir güvenli bölge haline getirilmesi lazm ama bu aama aama olacak dedi.

ABDnin iki ülke arasndaki güvenli bölge anlamasna uymadn belirten çavuolu, Burada kozmetik eyler oldu. Mesela tüneller, snaklar yklacakt. Yklmad gibi yenilerini eklediler. Biz bunlarn hepsini takip ediyoruz, ne olup bittiini gördük. Ayn ekilde ortak uçular da kozmetik uçular oldu. ABD YPGye eitim vermeye, silah vermeye devam etti ifadelerini kulland.

DEALILARIN SORUMLULUU BZDE

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan ve ABD Bakan Donald Trump arasndaki görümede IDlilerin gündeme geldiini aktaran çavuolu, unlar söyledi:

Trump bir soru sordu, DEAllar ne yapacaksnz? Kamplarda DEAllar var dedi. Cumhurbakanmz da Türkiyenin DEAla mücadelemizi anlatt. Trump ayn zamanda Avrupallarla ilgili sitem etti. Biz, Eer bizim kontrolümüzde olan bölgedeyse geldikleri ülkelere gönderme konusunda gereini yaparz dedik. Bunlarn tutulduklar hapishane ya da geçici kamplar, biz oraya girdiimiz zaman sorumluluu bizde. Ve bu konuda da ABD ile birlikte çalalm dedik. Hatta Dileri Bakanlmzla birlikte çileri Bakanlmz, Adalet Bakanlmz, Milli Savunma Bakanlmz ve istihbaratmz onlarla ilgili ne yaplabilir, ülkeleri almyorsa uluslararas hukuka göre bunlar nasl yarglanr çalma yapyor.

BZM OLDUUMUZ YERDE DEA GER GELMEZ

Yabanc ülkelerden gelen harekatn IDin yeniden güçlenmesine yol açaca açklamalarn nasl deerlendirdii sorulan Mevlüt çavuolu, DEAla hangi ülke göüs göüse çarpm? Hangi ülke 7 bin DEAly yakalayp geri göndermitir? Biz DEAa kar en çok mücadele eden ülkeyiz ve bizim olduumuz yer DEA geri gelmez. Frat Kalkan bölgesini kimden temizledik? ki yl geçti bir tane DEA teröristi ortaya çkt m burada? Bunlar esasen biz terör örgütüne destek veriyoruz, beraberiz dokunma demiyor. Harekat sulandrmak ya da kar çkmak için bu bahaneleri söylüyor yantn verdi.

ABDden yaplan Türkiyeye yaptrm uygulanabilecei açklamalarn da yorumlayan çavuolu, Bu yaptrmlardan hiçbir ey çkmaz. Ulusal güvenlik konusunda taviz vermemiz mümkün deil. Bugün yapmasak belki bu harekatmz imkansz hale gelecekti. çünkü her gün destek veriyorlar. Ne kadar PKK sevdals varm. Üç-dört gün önce destek verdiklerini biliyoruz. Amerikallar verdi, Irak tarafndan getiriyorlar, veriyorlar dedi.

YAPTIRIMLARA KARILIK VERRZ

ABD Bakan Trumpn açklamasndaki harekatta limitler alrsa ifadesinin sorulmas üzerine çavuolu, Onun devamnda söylemek istedii, yani bu DEAl teröristler serbest kalrsa ve bunlar bize zarar verirse anlamna geliyor. Trumpn tweetleriyle ilgili çok fazla yorum yapamayacam. çünkü hangisiyle yapaym, her iki dakikada bir farkl bir pozisyon hangi birisini yorumlayaym diye konutu.

Biz daha önce de yaptrmlara kar adm attk diyen çavuolu, Bir adm atlrsa karln veririz. Her eyi de masaya koyarz ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git