Cezaevine girerken "komutanım başaramadık" demiş

15 Temmuz darbe girişimi kapsamında tutuklanan eski 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ile bazı generaller, subay ve astsubaylarla erlerin aralarında bulunduğu 76 şüpheli hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, eski 7. Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Emin Ayık'ın cezaevi girişinde Huduti'ye "Olmadı işte komutanım, başaramadık" dediği belirtildi.

Haberler 03.01.2017 - 10:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Fetullahç Terör Örgütünün (FETÖ) 15 Temmuzdaki darbe giriimiyle ilgili tutuklanan eski 2. Ordu Komutan Orgeneral Adem Huduti ile baz generaller, subay ve astsubaylarla erlerin de aralarnda bulunduu 76 üpheli hakkndaki iddianamede, eski 7. Ana Jet Üs Komutan Tugeneral Emin Aykn cezaevi giriinde Hudutiye Olmad ite komutanm, baaramadk dedii belirtildi.

Malatya Cumhuriyet Basavc Ergül Ylmaz ve Basavc Vekili Mehmet Badem tarafndan hazrlanan ve 2. Ar Ceza Mahkemesince kabul edilen 165 sayfalk iddianamede, eski 2. Ordu Komutan Orgeneral Huduti, bir numaral üpheli olarak yer alyor.

FETÖ/PDYnin kuruluu, amac, sosyo-kültürel ve zihinsel yaps, örgütün yönetim modeli, örgütün hiyerarik yaps, paralel devlet kurma çabalar, örgütün istihbarat a ve illegal yaplanmas, örgütün haberlemede kulland teknikler, bask oluturma teknikleri, siyasi bask ve propaganda araçlar gibi bilgilerin yer ald iddianamede, Örgütün siyasetle ilikisi faydac ve hatta frsatç temelde olup, öncelikle siyaset ve kurumlar üzerinde etkili olarak kadrolamann önünü açmay, elemanlarn etkili konumlara tamay, onlarn korunup kollanmasn salamay hedeflemektedir. ifadelerine yer verildi.

Örgütün ifreli mesajlama program ByLock, 1 dolar hakkndaki tespitler ve FETÖnün 15 Temmuz tarihinde gerçekletirdii darbe giriimiyle ilgili bilgilerin yer ald iddianamede, üpheli eski 2. Ordu Komutan Orgeneral Adem Hudutinin Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaynlanan Harekat Yldrm öncelik dereceli gizli mesaj formunda 2. Ordu Komutanl görevine devam eklinde tekrar görevlendirildiinin tespit edildii ifade edildi.

Skyönetim Mesaj Formunun gelmesini müteakip, darbe teebbüsünde bulunan dier üpheliler Mustafa Serdar Sevgili, Zeki Karata, Bahadr Erdemli ve Binba Eyüp Kökün Adem Hudutinin konutuna gittikleri, mesaj formuyla ilgili Adem Huduti ile görütükleri, konuta sonradan gelen Sedat Kayann da dahil olmasyla saat 23.20 sralarnda 2. Ordu Karargahna geldikleri, 23.30 sralarnda karargahta bulunan makam odasna girdii, daha sonra da saat 00.03 sralarnda Ordu Komutanlna giri yapan Kurmay Bakan Tümgeneral Avni Angunun komuta kat koridorunda Tugeneraller Mustafa Serdar Sevgili ve Zeki Karata ile ksa bir süre görütükten sonra Albay Bahadr Erdemlinin de hazr olduu Adem Hudutinin odasna gittikleri kaydedildi.

ddianamede, Sayn Cumhurbakannn telefonla canl yayna katlarak, millete verdii mesajlara ramen, 2. Ordu Komutan olan üphelinin bu yönde bir açklama yapmad, 16/07/2016 günü saat 02.00 sralarnda Malatya Valisinin 2. Ordu Komutan ile irtibata geçebildii, bu saate kadar 2. Ordu Komutan olan üphelinin il valisiyle irtibat kurmad, kurulan bu irtibat üzerine Malatya Valisinin kendisinden 2. Orduda herhangi bir skntnn olmad, bu kalkmaya kar olunduu yönünde bir mesaj yaynlanmasnn istendii ancak bu talep üzerine saat 03.06 sralarnda 2. Ordu Bölgesindeki bütün birliklerin klalarnda ve emir komuta zinciri dnda bir faaliyet içerisinde olmad milletimizin bilgisine sunarm... eklinde balayan bir mesaj yazarak Malatya Valisine WhatsApp üzerinden mesajn fotoraflanarak gönderildii, valinin de bu mesaj Anadolu Ajans aracl ile yaynlatt, bu mesajn Kara Kuvvetleri Komutanlna gönderildii anlalmtr. ifadelerine yer verildi.

Hudutinin odasna uzun namlulu silahla girilmemi

Alnan ifade ve kamera kaytlarnn incelendii aktarlan iddianamede, üpheli Hudutinin makam odasna girii ve çk esnasnda kendisine kar herhangi bir zor kullanma olmad, makam odasnda iken Albay Bahadr Erdemli, Tugeneral Zeki Karata, Tugeneral Mustafa Serdar Sevgilinin Adem Hudutinin emir subay olan Sedat Kaya nezaretinde içeriye defalarca girip çktklar, giri çklarnda askeri nizama uyduklar, makam odasnn iki kapsnn olduu, bu kaplardan birinde Koruma Astsubay Fatih Gürcan, dierinde ise Hac Eyyip Özcann bulunduu, bu nedenle bu odaya hiçbir zaman uzun namlulu silah ile girilmedii, Albay Erdemlinin sadece bir kere uzun namlulu silah ile içeriye girmeye çalt ancak emir subay Kaya tarafndan uzun namlulu silahn alnarak içeriye silahsz girmesinin saland kaydedildi.

Olmad ite komutanm, baaramadk

üphelilerden Kemal Keskinin beyannda, Huduti ve Angunun kendileri ile hareket ettiini, kendilerine aksi bir bilginin ulamadn ifade ettii belirtilen iddianamede, unlar kaydedildi:

üpheli Adem Hudutinin tutuklandktan sonra, dier üpheliler Avni Angun ve Emin Ayk ile Malatya E Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumundan Düzce T Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumuna sevki srasnda, Düzce T Tipi Kapal Ceza nfaz Kurumu giriinde, mahkum kabul bölümünde ilk kez karlatklar, üphelilerin kiisel malzemelerinin bulunduu yere gittikleri srada Adem Hudutinin daha önceden görümedii ve araçtan indirildii yerde gördüü üpheliler Avni Angun ve Emin Ayka Ne yaptnz çocuklar, beni de yaktnz eklinde beyanda bulunduu, 7. Ana Jet Üs Komutan Tugeneral Emin Aykn da Olmad ite komutanm, baaramadk eklinde karlk verdii, Avni Angunun da biz ve sizi eklinde söylemde bulunduu, üphelilerin sevkine refakat eden jandarma görevlileri .M, S.K. ve R.Pnin beyanlar ile 23/07/2016 tarihli tutanaktan anlalmtr.

2. Ordu nönü Klasndan içeriden darya doru emniyet ve jandarma kuvvetlerine ate açld, darbecilerin etkisiz hale getirilmesi ve yakalanmalar amacyla nönü Klasna müdahale karar alnd aktarlan iddianamede, içerideki darbecilere destek amaçl Altay Klasndan zrhl araçlarn yola çkt, bir tanesinin yolda arzaland, dierinin ise klaya girebilmek adna duvar ykarak geçmek istedii ancak duvarda askda kald, daha sonra bu zrhl araçtan kla içerisine girmi olan emniyet güçlerine ate edildii, bu srada 2. Ordu Komutan üpheli Adem Hudutinin valiyi telefonla arayarak, kladaki darbecilere müdahale için giren jandarma veya emniyet kuvvetlerinin geri çekilmesini, darbecileri ikna etmeye çaltn, kan dökülmesini istemediini söyledii ancak bu talebinin vali tarafndan geceden itibaren müdahale edilmediini, beklendiini, bu saate kadar hiçbir gelime olmadn, aksine içeriden darya güvenlik kuvvetlerine yönelik ate açldn hatta zrhl araçlarn darbecilere yardm için geldiini, bu zrhl araçtan güvenlik güçlerine ate açldn, bu sebeple müdahalede bulunaca hususunda kararl olunduunun söylendii, bu görümenin valinin telefonunun hoparlörünün açk olmas sebebiyle yannda bulunan l Emniyet Müdürü ve Cumhuriyet Basavcs tarafndan da duyulduu aktarld.

Huduti, Basavcy da aram

ddianamede, daha sonra 2. Ordu Komutan üpheli Adem Hudutinin Cumhuriyet Basavcs Ergül Ylmaz cep telefonundan arayarak Basavcm, Vali bey heyecanl davranyor. Kendisine söyleyin, ben darbeci askerleri iknaya çalyorum, jandarma ve emniyet kuvvetlerini geri çeksin. dedii kaydedilen iddianamede, unlar yer ald:

Ancak kendisine sabaha kadar ayn eyleri söylediniz, bu saate kadar bir gelime olmad, içeriden sürekli ate ediliyor, hatta dardan darbecilere yardm için zrhl araç geldi. Bu araçtan polis ve jandarmaya ate edildi eklinde söylendii, bunun üzerine üpheli Adem Hudutinin Basavcm, bir listeden bahsediliyor, bu liste sizde var m? Eer varsa kimler var? Söylerseniz biz de dostu, düman biliriz, ona göre tedbir alrz eklinde talepte bulunduu ancak Cumhuriyet Basavcsnn söz konusu Harekat Yldrm mesaj ve ekindeki görevlendirme listesi bulunmasna ramen, bu hususun Cumhuriyet Basavcl tarafndan bilindiinin örenilmemesi ve baka türlü hareket etmelerinin engellenmesi amacyla böyle bir liste bizde yok eklinde karlk verdii, bu konumalarn da Cumhuriyet Basavcsnn telefonunun hoparlörü açk olduu için orada bulunan vali ve emniyet müdürü tarafndan duyulduu, esasen, üpheli alnan savunmasnda, Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaynlanan Harekat Yldrm emri ve ekindeki görevlendirme listesinin 15/07/2016 günü geceleyin konutuna getirildiini hatta bu emri incelediini, bu emrin kanunsuz olduunu anladn, sonrasnda karargaha geçerek, orada da ayrntl incelediini hatta söz konusu emrin üzerine bu emrin kanunsuz olduunu ve uygulanamayacan erh dütüünü ifade ettii, dolays ile Cumhuriyet Basavcsndan sorduu listenin esasen kendisi tarafndan bilinmesine ramen, bu hususun Cumhuriyet Basavclmz tarafndan bilinip bilinmediini örenmeye matuf bir amaç tadnn açk olduu anlalmtr.

üpheli Adem Hudutinin ikametinde yaplan aramada, harici harddisk, CD/DVD, flash bellek, cep telefonu, sim kart ile K23937553A Seri numaral 1 adet 2 Amerikan Dolarnn ele geçirilerek muhafaza altna alnd aktarlan iddianamede, makam odasnda ise Hudutinin el yazs ile yazld bildirilen Darbeye itirak edenler bal ile balayan ve 16 ismin yer ald bloknottan koparlm bir sayfadan ibaret yazl belge, Bilgi notu ile balayan Konu: Klay izinsiz terk eden 2. Tb.K ibaresi ile balayan imzasz bir belge ile bu belgelerin altnda Hizmete özel ve Gizli ibareleri tayan 16 Temmuz 2016 tarihli darbeye kalkan kiilerce çekilmi mesajlar içeren belgelerin bulunduu belirtildi.

Angun, 6 kiilik keif uça hazrlanmas talimat vermi

ddianamede, eski 2. Ordu Kurmay Bakan Tümgeneral Avni Angunun ise Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaynlanan Harekat Yldrm öncelik dereceli gizli mesaj formunda Malatya Skyönetim Komutan olarak görevlendirildii kaydedildi.

ddianamede, üpheli Avni Angunun 15.07.2016 tarihinde saat 20.30 sralarnda 2. Ordu Karargahndan çkp konutuna vard ve araçtan inmeden oförü Feridun Palaskaya karargaha dönerek tra takmn alp, getirmesini söylemesi ve oförün karargaha gidip, nizamiyeden içeri girmek isterken Kemal Keskinin içeriye brakmamas ve küfretmesi bu olay oförün dönüp, Avni Anguna söylemesi ve kendisinin de gülerek sabah alrz eklinde söylemesinin, esasen darbeden daha önceden haberdar olduunun ve nizamiyelerde gerekli tertibatn alnp alnmadnn kontrolü amaçl olarak yapld belirtildi.

Darbeci dier rütbeliler

ddianamede, eski 2. Ordu dari Kurmay Yarbakan Tugeneral Mustafa Serdar Sevgilinin ise Yurtta Sulh Konseyi tarafndan yaynlanan Darbeye Teebbüs Mesaj Formunda Skyönetim Komutan Yardmcs olarak atand, üphelinin darbeye teebbüs olayndan önceden haberdar olduu ve darbeye teebbüs eden dier üpheliler ile hazrlklar yaptklar, üphelinin kalkma olaynn hemen öncesinde nizamiye bölgelerinde önlemlerin arttrlmas, ani müdahale mangalarnn hazr edilmesi ve Avni Angunun konutunun güvende tutulmas için personel görevlendirilmesi yapt kaydedildi.

Öte yandan, Malatya Cumhuriyet Basavcl, Malatya 2. Ordu Komutanlnda görevli, darbeye teebbüs suçlamasyla gözaltna alnan 197 er hakknda takipsizlik karar verdi.

Ana Sayfaya Git