CHP, KHK'lerle ihraç edilenler için araştırma istedi

CHP, olağanüstü hal kapsamında Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilenler ve yaşanan gelişmelerin yarattığı sonuçların tespiti için Meclis araştırması açılmasını talep etti.

Haberler 30.05.2017 - 10:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir ve arkadalarnn imzasyla TBMM Bakanlna sunulan aratrma önergesinin gerekçesinde, Türkiyenin 94 yllk geçmiinin en karanlk günlerinden birini, 15 Temmuz 2016da yaad belirtildi.

Cumhuriyetin kurulu amacndan sapmasnn bedelinin, o gün ar ekilde ödendii, 246 vatandan hayatn kaybettii, 2 bin 193 kiinin yaralandnn anmsatld gerekçede, demokrasi kart bu kalkmann neden olduu ar bedeller kadar önemli derslerin çkarlmasna da vesile olabilecek nitelikte olduu vurguland.

Darbe giriiminin yaand 15 Temmuzdan 5 gün sonra ilan edilen OHAL ile Türkiyede antidemokratik uygulamalarn, kural haline dönütürüldüü ileri sürülen gerekçede, unlar kaydedildi:

lk olarak 3 ay ilan edilen OHAL, uzatmalarla u ana kadar onuncu ayn doldurmu durumda. lan edilme amac FETÖ/PDYye yönelik kararlarn gecikmeksizin alnmas olarak ifade edilen OHAL döneminde geçen 10 ayda 11 KHK çkartlarak, OHALin amacnn dna çkld. Söz konusu KHKler ile 102 bin 551 kamu çalannn iine son verildi. Kamuda ihraçlar, sadece FETÖ/PDY ile ilikili olduu iddia edilen kiilere yönelik yaanmad iktidarn görülerine destek vermeyen sendika ve sivil toplum örgütlerine üye birçok kamu görevlisinin görevi de bu yolla sona erdirildi. 25 Mays 2017 tarihi itibaryla 11 adet KHK ile ihraç edilen 102 bin 551 kii, aileleriyle birlikte düünüldüünde yüzbinlerce insan ciddi sorunlarla kar karyadr. OHAL döneminde bata KHKlerle ihraç edilenler olmak üzere yaanan gelimelerin sosyal ve toplumsal dokumuzda yaratt sonuçlarn tespit edilip, gerekli önlemlerin alnmas için Meclis aratrmas açlmasn arz ederiz.

Ana Sayfaya Git