CHP Sözcüsü Öztrak, MYK toplantısına ilişkin açıklama yaptı

"(İsrail'in Doğu Kudüs'teki Filistinlilere yönelik saldırıları) İsrail'in bu insanlık dışı girişimi, asla kabul edilebilir değildir. Uluslararası hukuka da insan haklarına da aykırı bir provokasyondur. Bu davranışları kınıyor, bir an evvel son bulmasını bekliyoruz"

Haberler 11.05.2021 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ANKARA- CHP Genel Bakan Yardmcs ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, srailin igal altndaki Dou Kudüste bulunan Mescid-i Aksada Filistinlilere saldrsna ilikin, srailin bu insanlk d giriimi, asla kabul edilebilir deildir. Uluslararas hukuka da insan haklarna da aykr bir provokasyondur. Bu davranlar knyor, bir an evvel son bulmasn bekliyoruz. dedi.

CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK), Genel Bakan Kemal Klçdarolu bakanlnda video konferans yöntemiyle topland.

Toplantya ilikin açklamada bulunan Öztrak, Hakkari çukurcada teröristlerle çkan çatmada ar yaralanan ve tedavi gördüü hastanede ehit olan Piyade Uzman çavu Murat Nara Allahtan rahmet, ailesine basal diledi.

Öztrak, ramazan aynn sonuna yaklaldn belirterek, milletin ve tüm slam aleminin Ramazan Bayramn kutlad.

Kudüsten çok üzücü haberler geldiini dile getiren Öztrak, srail polisinin Mescid-i Aksada ibadet eden Filistinlilere tam da bayram öncesi yapt saldrlarn slam aleminin ve vicdan olan herkesin yüreini daladn söyledi.

Öztrak, Kudüs, üç semavi din için de kutsal ve kadim bir ehirdir. Bu ehirde yllardr yaayan Filistinli kardelerimiz evlerinden, topraklarndan edilmek isteniyor. srailin bu insanlk d giriimi, asla kabul edilebilir deildir. Uluslararas hukuka da insan haklarna da aykr bir provokasyondur. Bu davranlar knyor, bir an evvel son bulmasn bekliyoruz. diye konutu.

Kapanmann, istihdam üzerindeki yansmalarn göreceiz

Hükümetin ülkeyi yönetemediini savunan Öztrak, Kovid-19 salgnnn da gelmesiyle milletin gelirinin eridiini, 2017de 859 milyar dolar olan gelirin 2020de 717 milyar dolara dütüünü belirtti.

Hükümetin üç ylda milli geliri 142 milyar dolar erittiini ifade eden Öztrak, 2019 ve 2020de 1 milyon 926 bin kiinin iini kaybettiini söyledi.

Öztrak, Mart ay isizlik rakamlar bugün açkland. Gerçek isizlerimizin says, sadece son bir ylda 1 milyon 517 bin kii artt. sizler ordumuzun says, dünya üzerindeki 100 ülkenin nüfusundan daha fazla. dedi.

Mart aynn ekonomide yeniden açlmann balad bir dönem olduunu ve mart aynda istihdamn 550 bin kii arttn, bunun 480 bininin sanayiden geldiini aktaran Öztrak, inaat ve tarm istihdamndaki artlarn ise snrl kaldn, hizmetler sektöründeki istihdamn 27 bin kii azaldn kaydetti.

Eldeki verilerin ekonomide K tipi bir toparlanma olduunu gösterdiini anlatan Öztrak, baz sektörlerin toparlandn, bazlarnn dibe çökmeye devam ettiini belirtti.

Öztrak, Mays aynda ekonomide yeniden kapanmann, istihdam üzerindeki yansmalarn göreceimizi de unutmayalm. sizlik önümüzdeki günlerde de bu ekonominin en yakc sorunu olmaya devam edecek. diye konutu.

Geliri düen, iinden olan insanlarn enflasyona da ezdirildiini savunan Öztrak, hayat pahallnn, çarda, pazarda vatandalar isyan ettirdiini söyledi.

TÜKin resmi rakamlaryla, son bir ylda, mutfaklarda kullanlan ayçiçek ve msrözü yann srasyla, yüzde 54 ve yüzde 51, tavuk etinin yüzde 45, domatesin yüzde 44 zam gördüünü belirten Öztrak, pazarda tezgaha, markette raflara yaklalamadn dile getirdi.

Meyve sebzenin tezgahta milletin cebini yaktn, tarlada para etmediini, aln teriyle, emekle yetitirilen tonlarca ürünün son kapanmadaki yanl kararlarla çöpe gittiini öne süren Öztrak, bu hafta sonu semt pazarlarnn açldn, hesapl meyve sebze almay uman vatandan, pazar tezgahlarnda da umduunu bulamadn kaydetti.

Öztrak, Antalyada tarlada 20 kurua düen, çiftçinin isyan edip yerlere döktüü salatalk, pazarda 4 liraya, bezelye 7 liraya, taze fasulye 10 liraya tezgaha çkt. Bu çiftçinin suçu deil, pazarcnn suçu da deil. Bunun sorumlusu, ülkeyi yönetemeyen metal yorgunu Erdoan ahsm hükümeti. çiftçi, pazarc esnaf, vatanda derdini kime anlatacak? görüünü savundu.

Finalin stanbulda kalmas için gerekli her tedbiri aln

29 Maysta stanbulda yaplacak ampiyonlar Ligi finalinin, ikinci kez stanbuldan alnaca iddialarnn olduunu ifade eden Öztrak, finalin geçen yl Portekize gittiini, ngiliz Hükümetinin finali ngiltereye aldrmak için UEFA nezdinde giriimlerde bulunduunun söylendiini kaydetti.

Öztrak, ngiltere, kendi vatandalarn korumak için Türkiyeyi zaten krmz listeye ald. Lebalep kongrelerin bu ülkenin kesesine de imajna da verdii hasar çok büyük oluyor. Ne yapn edin, bu finalin stanbulda kalmas için gerekli her tedbiri aln. Gerekli giriimlerde bulunun. Bunu yapamyorsanz artk milletin yakasndan düün. eklinde konutu.

Parti grubumuz önergeyi bayramdan sonra verecek

Öztrak, Türkiyede Dünya Bankasnn raporuna göre sadece son 2 ylda, mutlak yoksulluk snrnn altnda yaayan vatandalarn saysnn 3,2 milyon kii artarak 10,2 milyon kiiye ulatn söyledi.

Yaanan sefaletin de yoksulluun da sorumlusunun hükümet olduunu iddia eden Öztrak, Türkiyenin, uluslararas kurulularn raporlarnda son 10 ylda Polonya ve Macaristan ile birlikte en çok otoriterleen üç ülkeden biri olduunu savundu.

Öztrak, Yasaklarla mücadele edeceim diyerek göreve gelen Erdoan ahsm hükümetinin iine gelen her ey serbest, gelmeyen her ey yasak. dedi.

Ticaret Bakanlnn dezenfektan almyla ilgili iddialara ilikin Öztrak, unlar kaydetti:

Parti grubumuz, bu konuda bir Meclis soruturmas açlmas için gereken önergeyi bayramdan sonra verecek. Vereceimiz önergeyi Türkiye Büyük Millet Meclisi üye tam saysnn yarsndan bir fazlasnn desteklemesi gerekiyor.

Bu önergeye atlmayacak her bir imza, milletin vicdann kanatr. Bu milletvekilleri için büyük bir ahlaki snavdr. Bu snavn sonunda, kim ak koyun, kim kara koyun ortaya çkacaktr.

Bu soruturma, eski Bakan Pekcan için de bir frsattr. Eski Bakan, eki yemediinden eminse kendisi de aklanmak için bu soruturmann açlmasn istemelidir. Milletimizin aklndaki soru iaretleri ancak bu ekilde giderilebilir.

tiraflara baklrsa ülke Kurtlar Vadisine dönmü

Hafta sonunda yurt dnda kaçm bir suç örgütü liderinin açklamalarda bulunduunu anmsatan Öztrak, unlar söyledi:

Açklamalarda mafya siyaset, emniyet hattnda döenmi kanalizasyon borular bir kez daha patlad. Ortala salnan pis kokular dayanlr gibi deil. Birkaç yl öncesine kadar Erdoan ile ayn fotoraf karelerine giren, seçimlerde AK Parti lehine mitingler yapmasna izin verilen, kendisine koruma olarak Türk polisi tahsis edilen bir suç örgütü ba imdi konumaya balad. En güçlü ortaklk suç ortakldr. çünkü suç ortaklar birbirine göbekten baldr. Birbirine mecburdur. O nedenle de kolay kolay konumazlar. Ama imdi bu ahs konuuyor. Mafya konuuyor, hükümet susuyor. ddialar da öyle böyle deil. FETÖcü yaftasyla insanlar içeri attrlp, Bodrumdaki marinalarna çökülmesine, Kolombiyadan gelen kokainlerden, bir gazetecinin öldürülmesine kadar pek çok korkunç olay dile getiriliyor. Bu itiraflara baklrsa ülke Kurtlar Vadisine dönmü.

Bu ülkede CMERe bavuru var diye belediye bakanlarmz hakknda derhal inceleme balatlyor ama korkunç itiraflar için tek bir Cumhuriyet savcs kln kprdatmyor. Bu korkunç iddialar herhangi bir demokratik hukuk devletinde olsa iktidar harekete geçer, savclar soruturma balatr, gazeteler, televizyonlar günlerce haber yapard. Ama bunlarn hiçbiri Türkiyede olmuyor. Bu da açkça gösteriyor ki Cumhur ttifak sadece AK Parti ve MHPden olumuyor. Mafya da bu ittifakn orta ve aparat. Cumhur ttifak cürüm ittifak olmu.

Öztrak, yolsuzluklarla, yasaklarla, yoksullukla mücadele edeceklerini, bunlar bitireceklerini dile getirdi. Ülkenin her zamankinden fazla yolsuzluklara, yasaklara ve yoksullua battn ileri süren Öztrak, u deerlendirmelerde bulundu:

Bu yönetim, yanl politikalaryla, içeride ve darda kendine duyulan güveni sfrlamtr. Yoksulluk, yasaklar ve yolsuzluklar bu ülkenin kaderi deildir. 19 yln sonunda tablo iç karartcdr ama umutsuz olmamalyz. Biz hiçbir zaman umudumuzu yitirmiyoruz. çünkü ülkemizin avantajlarn ve potansiyelini biliyoruz. Salgnn ardndan ksalacak tedarik zincirleri de düünüldüünde dünyann kalbindeki corafi konumumuz altn deerinde. Ülkemiz 4,5 saatlik uçu mesafesinde, 1,5 milyarlk nüfusa, 58 ülkeye ve 21,5 trilyon dolarlk bir pazara erime imkanna sahip. Dünyann dört bir yannda ter döken dinamik ihracatçlarmz ve i insanlarmz var. Ekonomimiz, alnacak doru önlemlere hzl cevap verebilecek, doru ilaçla hzla ayaa kalkabilecek bir potansiyele sahip.

Öztrak, ülkenin avantajlarn kullanabilmesi için yeni kurallara, yeni kurumlara ve kadrolara ihtiyaç bulunduunu, CHPnin ikinci yüzyla çar beyannamesindeki hedefleri gerçekletirecek kadrolara sahip olduunu vurgulad.

Bu iler bana göre suç diyerek olmuyor

Öztrak, açklamasnn ardndan basn mensuplarnn sorularn yantlad.

çileri Bakanlnn, BB Bakan Ekrem mamolu hakknda görevden alnan HDPli belediye bakanlarn ziyaret ederek görevi kötüye kulland ve Fatih Sultan Mehmetin türbesinde saygszlk yapt iddialaryla ilgili soruturma izni vermemesine ilikin deerlendirilmesi sorulan Öztrak, Bu iler Bana göre suç diyerek olmuyor. Suç kanuna göre oluyor. Dolaysyla da en sonunda kanuna göre hareket etmek zorunda kalnca, kamuoyu basksyla da, çileri Bakanl bu soruturma iznini vermiyor ama milletimiz çileri Bakannn televizyonlara çkp Bana göre bu suç dediini unutmuyor. ifadelerini kulland.

Öztrak, DEVA Parti Genel Bakan Ali Babacan muhalefet 2018de seçime ortak adayla gitmedi, 5 yl kaybetti dedi. 2023 seçimlerine muhalefetin ortak adayla gitmesi gerektiini ima etti. Deerlendirmeniz nedir? sorusuna, DEVA Partisinin Genel Bakannn görüleri hakknda bizim bir ey söylememiz doru olmaz. Elbette seçime yönelik ittifaklar oluurken, seçime giderken tüm bu konular oturulur görüülür. yantn verdi.

Ana Sayfaya Git