CHP'den "sosyal yardım" eleştirisi

"Hükümetlerin görevi, yoksulluğu sürdürmek değil tam tersine yoksulluğu giderici strateji ve politikalar üreterek herkesi insanca yaşayacak bir refah düzeyine kavuşturmak"

Haberler 18.11.2019 - 12:09 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

CHP Genel Bakan Yardmcs Aykut Erdodu, Hükümetlerin görevi, yoksulluu sürdürmek deil tam tersine yoksulluu giderici strateji ve politikalar üreterek herkesi insanca yaayacak bir refah düzeyine kavuturmak. ifadelerini kulland.

Erdodu, yazl açklamasnda, çalma ve Sosyal Güvenlik Bakanl ile birletirilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlnn 2016, 2017 ve 2018 ylna ait bütçeleri incelendiinde, seçim olduu yllarda sosyal yardmlara ayrlan bütçenin arttnn görüldüünü belirtti.

Bu durumun bakanlk bütçesindeki yardmlarn parti yardm gibi datldn gösterdiini iddia eden Erdodu, bakanln söz konusu üç yla ait hesaplar incelendiinde, sosyal yardmlar için seçim olmayan 2016da 15 milyar 222 milyon TL ayrldn ancak 12 milyar 615 milyon TLlik yardm yapldn kaydetti.

Bakanln seçim olmayan yl, sosyal yardm için ayrlan ödenekten 2 milyar 600 milyon TL kstn savunan Erdodu, Ayn bakanlk Cumhurbakanl sistemi için referandumun yapld 2017de sosyal yardmlar için ayrlan 13 milyar 635 milyonluk ödenein neredeyse tamamn harcam. Cumhurbakanl ile parlamento seçimlerinin yapld 2018 ylnda ise 14 milyar 977 milyon TL ayrlan sosyal yardm ödenei yetmemi ve 1 milyar 112 milyon TL ek ödenek alnm. Bu da gösteriyor ki, Aile Bakanl bütçesindeki sosyal yardmlar, AKPye oy getirmek için kullanlm. deerlendirmesinde bulundu.

Bakanln sosyal yardm harcamalarn aylk olarak açklamas halinde bu durumun daha net görüleceini iddia eden Erdodu, daha önce sosyal yardmlarn aylk olarak açklandn, 2015 ylndan bu yana ise harcamalarn yllk olarak yaymlandn bildirdi.

Erdodu, bakanln 2018 yl toplam harcamasnn 28 milyar 765 milyon TL, Sosyal Yardmlar Genel Müdürlüünün harcamasnn ise 15 milyar 798 milyon TL olduunu belirtti.

Bakanln seçimin olmad 2017de yaklak 22 milyarlk genel bütçesinin 12 milyar lirasn sosyal yardm olarak dattna, Cumhurbakanl ile parlamento seçimlerinin yapld 2018de ise 28,5 milyar liralk genel bütçesinin yaklak 16 milyar lirasn sosyal yardm olarak verdiine iaret eden Erdodu, unlar kaydetti:

Bu durum, AKPnin sosyal yardm politikasna bak açsn da ortaya koyuyor. AKP yllardr yoksulluu sürdürme ve onlar seçmen olarak iktidara baml hale getirme politikasnn bir arac olarak sosyal yardmlar kullanyor. Oysa hükümetlerin görevi, yoksulluu sürdürmek deil tam tersine yoksulluu giderici strateji ve politikalar üreterek herkesi insanca yaayacak bir refah düzeyine kavuturmak.

Bakanln 2014-2018 yllarn kapsayan Onuncu Kalknma Plannda Toplumsal cinsiyete duyarl bütçeleme konusunda farkndalk oluturulacak ve örnek uygulamalar gelitirilecektir ifadesinin yer aldna dikkati çeken Erdodu, Kadnn Statüsü Genel Müdürlüünün 2018 yl sonu harcama giderinin 8 milyon 772 bin TL olduunu aktard.

Aykut Erdodu, Sadece bütçe rakamlarna bakldnda bile hükümetin, ülke nüfusunun yarsn oluturan kadnlar güçlendirmek öyle dursun, güçsüzletirmek için özel bir çaba sarf ettii görülüyor. Nitekim Aile, çalma ve Sosyal Hizmetler Bakanlnn 2018-2022 dönemi Stratejik Plannda yer alan amaçlarna bakldnda, Bakanln önceliinin kadnn deil ailenin korunmas ve güçlendirilmesi olarak belirlendii görülüyor. ifadelerini kulland.

ki bakanln birletirilmesinin toplumun en geni iki kesiminin tek çat altna sktrlmasna neden olduunu savunan Erdodu, Türkiyede devletin güçlendirici desteine en çok ihtiyaç duyan kesimler, bu torba bakanlk çats altnda aslnda görünmez klnyor. O nedenle birletirilen iki bakanln yeniden ayrlmas ve bütçesinin buna göre düzenlemesi gerekiyor. deerlendirmesinde bulundu.

Ana Sayfaya Git