CHP'nin "yemin töreni" protestoları

CHP, AK Parti hükümetleri döneminde seçilen cumhurbaşkanları Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan'a, yemin törenlerine katılmayarak tepki gösterdi, Erdoğan'ın 9 Temmuz'daki yemininde ise ayağa kalkmadı

Haberler 12.07.2018 - 11:26 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

TBMM CHP, AK Parti hükümetleri döneminde seçilen cumhurbakanlar Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoana, yemin törenlerine katlmayarak tepki gösterdi, Erdoann 9 Temmuzdaki yemininde ise ayaa kalkmad.

CHP, 28 Austos 2007deki TBMM Genel Kurulunda yaplan Cumhurbakanl seçimi oylamalarna katlmad. Türkiyenin 11. Cumhurbakan seçilen Abdullah Gülün, dayatmayla aday gösterildiini savunan CHP, TBMMdeki yemin töreninde yer almad.

Türk siyasi tarihinde 10 Austos 2014te ilk kez dorudan halkn oylaryla ilk turda 12. Cumhurbakan seçilen Erdoann TBMMdeki yemin törenini de CHPliler protesto etti.

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ant içme töreni öncesi, TBMM Bakan Cemil çiçekin söz talebini reddettii CHP Grup Bakanvekili Engin Altay, Anayasa ve çtüzük kitabn Bakanlk Divanna frlatt. CHP milletvekilleri, çiçekin tutumunu protesto ederek, Erdoan ant içmesini beklemeden Genel Kurul salonundan ayrld.

CHP, Y Parti ve HDPliler yeminde ayaa kalkmad

Erdoann, 9 Temmuz 2018deki yemin töreninde de CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu hazr bulunmad ancak CHPden milletvekilleri yer ald. Geçici TBMM Bakan Durmu Ylmazn, Erdoann yemini srasnda herkesi ayaa davet etmesine karn CHP, HDP ve Y Partililer ayaa kalkmad.

Bakan Soylu için de benzer tavr

CHP, bir gün sonra bakanlarn yemin töreninde de benzer bir protestoda bulundu. çileri Bakan Süleyman Soylunun yemini öncesinde Genel Kurul Salonunu terk eden CHP milletvekilleri, yeminden sonra salona geri döndü.

367 krizi

Abdullah Gülün cumhurbakan seçilmesine ilikin süreçte de CHP tarafndan benzer bir eylemlilik ortaya konulmutu.

Nisan 2007de Babakan Tayyip Erdoann, partisinin Cumhurbakan adayn Abdullah Gül bey kardeimdir sözleriyle duyurmasnn ardndan balayan seçim sürecinde, Gülün seçilebilmesi için Mecliste en az 367 milletvekilinin bulunmas gerekiyor tezi ortaya atlm, Gülün yeterli oyu alamad ilk turda CHP Meclisi boykot etmiti.

TBMM Genel Kurulunda 361 milletvekilinin oylamaya katld ilk turda Abdullah Güle 357 oy çkmt. Ana muhalefet partisi CHP, anayasada belirtilen cumhurbakanl için 367 oy artnn sadece karar yeter says deil, ayn zamanda toplant yeter says olduu ve söz konusu oturumda TBMM Genel Kurulunda bu kadar milletvekili bulunmad gerekçesiyle Anayasa Mahkemesine bavurmutu.

Meclisin birinci oturumu, Anayasa Mahkemesinin 1 Mays 2007 tarihli kararyla iptal edilmi, 6 Mays 2007de Meclisteki iki yoklamada da söz konusu boykotun devam etmesi sebebiyle toplant yeter saysnn bulunamay yüzünden Gül, cumhurbakan seçilememiti. Hükümet, bu gelimelerin ardndan erken seçim karar almt.

Özaln yemin töreninde iki parti yer almad

Öte yandan merhum Turgut Özaln TBMMdeki Cumhurbakanl seçiminde de Sosyal Demokrat Halkç Parti ve Doru Yol Partisi, oylamaya katlmamt. Muhalefet partileri, Özaln 9 Kasm 1989 tarihinde Meclisteki yemin töreninde de yer almad.

Ana Sayfaya Git