Cumhurbaşkanı adayları için başvurular bugün başlıyor

YSK'nin 24 Haziran seçimlerine yönelik takvimi açıklamasının ardından Mecliste grubu bulunan partilerin cumhurbaşkanı adayları bu hafta belli olacak.

Haberler 01.05.2018 - 10:07 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için hazrlad takvim kapsamnda Mecliste grubu bulanan siyasi partilerin cumhurbakan adaylar bu hafta belli olacak.

24 Haziranda yaplacak Cumhurbakan ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimleri için YSK tarafndan açklanan seçim takvimine göre, ittifaklarn ve Mecliste grubu bulanan siyasi partilerin cumhurbakan adaylk bavurular bugün balyor

Siyasi partiler cumhurbakan adaylarna ilikin bavurular 5 Mays saat 17.00ye kadar, seçmenler tarafndan aday gösterilecekler ise 2 Mays saat 17.00ye kadar YSKye yapabilecek.

Seçmenler tarafndan aday gösterilecekler için gerekli 100 bin imzann 4-9 Maysta toplanmas gerekecek ve bu süre içerisinde seçmenler aday gösterecekleri kii için ilçe seçim kurullarna imza verecek.

Bavuru sürecinin tamamlanmasnn ardndan cumhurbakan geçici aday listesi 10 Maysta Resmi Gazetede yaymlanacak ve itiraz süresi balayacak. tirazlar, 11 Mays saat 17.00ye kadar yaplabilecek. YSK, itirazlar 12 Maysta karara balayacak. 13 Maysta ise cumhurbakan kesin aday listesi Resmi Gazetede yaymlanacak ve cumhurbakan seçimi propaganda dönemi balayacak.

Erdoan 4 Maysta aday gösterilecek

Seçim takvimi uyarnca, 24 Haziran cumhurbakan seçimi için Mecliste grubu bulanan partilerin cumhurbakan adaylar bu hafta içinde kesinlemesi gerekiyor.

Bu dorultuda AK Parti ve MHPnin oluturduu ve BBPnin destek verdii Cumhur ttifaknn aday Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan olacak. Cumhurbakan Erdoan, 27 Nisan Cuma günü seçime yönelik adaylk muvafakatnamesini imzalayarak AK Parti Grup Bakanvekillerine teslim etmiti. AK Parti TBMM Grubu, 2 Mays çaramba günü toplanacak. Toplantda, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann, 24 Haziran 2018 seçiminde Cumhurbakan aday gösterilmesi için grup karar alnacak.

Erdoan AK Partili 316 milletvekilinin imzasyla aday göstermek isteyen AK Parti Grubu, milletvekillerinin imzasn almaya devam ediyor. AK Parti, Erdoan 4 Mays Cuma günü Cumhurbakan aday gösterecek.

CHPde aray sürüyor

Aday belirleme konusunda Parti Meclisi ile CHP TBMM Grubu ve Merkez Yönetim Kurulundan tam yetki alan CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu, cumhurbakan adayna ilikin çalmalarn sürdürüyor. Önümüzdeki günlerde bu ismi açklamas beklenen Klçdarolunun ayrca ittifak çalmalar kapsamnda partililerle de temaslarn sürdürdüü örenildi.

HDP E Genel Bakan Pervin Buldan ise 4 Mays Cuma günü partisinin cumhurbakan adayn kamuoyuyla paylaacaklarn açklad.

TBMMde grubu bulunan partilerden Y Partinin Genel Bakan Meral Akener, daha önce yapt açklamada, CHPden ayrlarak partisine katlan ve grup kurulmasn salayan milletvekillerinin imzasyla aday gösterilmek istemediini ve 100 bin seçmenin imzas ile aday olacan ifade etmiti. Bu balamda Akenerin adaylk müracaatn 2 Mays çaramba gününe kadar yapmas gerekiyor.

Saadet Partisinden yaplan açklamada ise 1 Mays Sal günü, 100 bin seçmenin imzasyla belirlenecek cumhurbakan adaylarn isminin kamuoyuyla paylalaca bildirildi.

Ana Sayfaya Git