Cumhurbaşkanı Erdoğan: AB ve dünya, Türkiye'yi desteklemelidir

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Barış Pınarı Harekâtı, uluslararası topluma, Suriye'deki vekalet savaşlarının bitirilmesi ve bölgede barış ve istikrarın yeniden hakim kılınması için Türkiye'ye destek verme fırsatını bir kez daha sunmaktadır. Avrupa Birliği (AB) ve dünya, Türkiye'nin çalışmalarını desteklemelidir" dedi.

Haberler 16.10.2019 - 10:19 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, ABD merkezli The Wall Street Journal gazetesine Bakalar harekete geçmezken Türkiye adm atyor balkl makele yazd. Erdoan, Suriye iç savann 2011 ylnda baladndan beri hiçbir ülkenin, yaanan insani krizin aclarn Türkiye kadar net hissetmediini bildirdi. Türkiyenin 3,6 milyon Suriyeli snmacy kabul ederek, salk ve barnma ihtiyaçlarnn karlanmas için 40 milyar dolar harcadklarn kaydeden Erdoan, Misafirperverlik kültürümüzün gerei olarak uluslararas toplumdan çok az destek alarak milyonlarca sava madurunu misafir etmenin yükünü srtladk ifadelerini kulland.

DÜNYA LDERLERYLE PAYLATIM

Türkiyenin bu noktada yapabileceklerinin snrna ulatn kaydeden Erdoan, unlar kaydetti: Uluslararas finansal destek olmakszn mültecilerin Batya gidiini durduramayacamz yönünde uyarlar defalarca yaptk. Sorumluluklarndan kaçmak isteyen devletler, sonuçsuz kalan uyarlarmz gerçeklerin bir ifadesi deil, birer tehdit olarak yanstt. Uluslararas toplumun gerekli admlar atmad sonucuna vardmzda ise Suriyenin kuzeyi için bir plan gelitirdik. Bu plan Birlemi Milletler Genel Kurulunda geçtiimiz ay dünya liderleriyle paylatm. Türkiye, bu plan uyarnca insani krizi sonlandrmak, düzensiz göçün temelinde yatan iddet ve istikrarszl nihayete erdirmek için geçtiimiz hafta Bar Pnar Harektn balatt. Mülteci krizini bitirmek için bir alternatif plan olmadn düünürsek, uluslararas toplum ya ülkemizin çabalarna destek olmak ya da snmaclar kabul etmeye balamak durumundadr.

TÜRKYENN HçBR ETNK VEYA DN TOPLULUKLA BR SORUNU YOKTUR

Erdoan, Bar Pnar Harekt kapsamnda Türk askerlerinin, Suriye Ulusal Ordusu ile birlikte Suriyenin kuzeydousunda bulunan terörist unsurlar etkisiz hle getireceini belirterek, açklamasnda u ifadelere yer verdi:

Bu teröristler, aralarnda 300 bin Kürdün de bulunduu Suriyeli snmaclarn evlerine dönmesine engel olmaktadr. Ayn zamanda PKK terör örgütü ve Suriye uzantlar ile DEA terör örgütüyle de mücadele etmeyi hedefliyoruz. Türkiyenin hiçbir etnik veya dini toplulukla bir sorunu yoktur. Suriye Arap Cumhuriyetinin teröre bulamam tüm vatandalar bizim nazarmzda eittir. Bilhassa Suriyeli Kürtlerin PKK terör örgütüyle bir tutulmasna itiraz ediyoruz. Ayn ekilde Türkiye, binlerce masum insan katleden DEA terör örgütünün slam diniyle bir tutulmasna kar çkmaktadr. Hiçbir DEA militannn Suriyenin kuzeydousunu terk etmemesini salayacaz. Yabanc terörist savaçlarn eleri ve çocuklarnn rehabilitasyonu noktasnda da kaynak ülkeler ve uluslararas kurulularla ibirliine hazrz.

KAç SAVA MADURUNA KAPILARINI AçMITIR

Bugün Türkiyeye DEA ile mücadelenin önemini anlatan ülkeler, 2014-2015 yllarnda yabanc terörist savaçlar durdurmakta baarsz olmutu diyen Erdoan, unlar kaydetti:

Belki de ismini vermek istemediim bir Avrupa ülkesi, bir vatandann 2014 ylnda stanbula giden bir uçaa, bavulunda mühimmatla nasl binebildiini izah edecektir. Ayn ekilde bugün ülkemize silah satn engellemeye çalan Fransa, Türkiyenin terör saldrlar öncesinde verdii erken uyarlar neden göz ard etmitir? Son olarak Türkiyenin Suriyenin kuzeydousunda gerçekletirdii snr ötesi operasyonu igal olarak tanmlayan Arap Birliinin baz sorulara yant vermesi gerekir. Türkiyenin Suriyeli snmaclar vatanlarna kavuturma çabalarndan bu kadar rahatszlk duyan bu ülkeler, kaç sava maduruna kaplarn açmtr? Suriyede yaanan insani krizin sona erdirilmesi için ne tür katklarda bulunmulardr? ç sava bitirmek için hangi siyasi giriimleri desteklemilerdir? Açklamalar Arap halknn gerçek görü ve duygularn yanstmayan Arap Bahar artk meruiyetini tamamen kaybetmitir. Uluslararas toplum, Suriye krizinin tüm bölgeyi bir istikrarszlk girdabnn içine çekmesini engelleme frsatn kaçrmtr. Birçok ülke, bu ihtilafn düzensiz göç ve artan terör saldrlar gibi olumsuz yan etkilerini tecrübe etmitir. Bar Pnar Harekt, uluslararas topluma, Suriyedeki vekalet savalarnn bitirilmesi ve bölgede bar ve istikrarn yeniden hakim klnmas için Türkiyeye destek verme frsatn bir kez daha sunmaktadr. Avrupa Birlii ve dünya, Türkiyenin çalmalarn desteklemelidir.

Ana Sayfaya Git