Cumhurbaşkanı Erdoğan: Önce Trump'ın bunu masaya yatırması lazım

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ı eleştirerek, "Sayın Trump bana göre medeniyet olayını şekil olarak değerlendiren bir tipolojidir.

Haberler 22.10.2017 - 13:23 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bizim anlaymzda biz farkl düünce insanlarna kaplar kapatmadk. u anda Amerikada Müslümanlar oradan kovulmann hesaplar içine mahkum edilmise Amerikada bir sorun var demektir. Trumpn bunu masaya yatrmas gerekir. u anda oradaki gidi skntyadr. slamofobya sürekli tahrik ediliyor. Amerikada Sayn Trump bakyorsunuz Müslümanlara terörist ifadesini kullanyor. Bak böyle bir ey yok dediimizde de savunamyor. Hadi buyur, Myanmarda baz Budistler terörist olarak Rohingya Müslümanlarn öldürdüler. Peki Budistlerle ilgili ayn eyi söyleyebiliyorlar m, yok. Niye? Onlar yoga yapyor. Böyle bir saçmalk olabilir mi? Hristiyan teröristler için böyle bir ey söylüyorlar m, Yahudi teröristler için böyle bir ey söylüyorlar m, yok. Varsa yoksa slami terör diyorlar. Defaatle anlatyoruz, olamaz dedi.

HABER MERKEZ

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, bn Haldun Üniversitesinde Uluslararas Medeniyet urasnn açlnda konutu. Erdoan, Bir çok insanlar türedi. Bu türedi tipler, sünneti ciddi manada tartr hale geldi. Bunun özellikle ülkemizde yaplmas üzüntü vericidir. Hoca olmak ahkam kesmek yetkisini kimseye vermiyor. Kendileri böyle bir tarz siyasetin içine giremezler girerlerse de onlar da bedelini ar öderler. Medeniyet mücadelesi içiresindeyiz. Bat ile slam medeniyetinin üslubu ve ölçüleri farkldr. Bizim medeniyetimiz var olan bir medeniyettir. slamn ölçüsüne göre bir ehrin medeniliinin özelli kap kilitlemeden dar çklabilmesi, ihtiyaç sahiplerine el uzatlmas, sokak hayvanlarna dahi efkatle davranlmas demektir. Bizim medeniyetimizde medenilik budur. 40 kat binalar yapmak sizi medeni yapmaz ama biz de bu tuzan içine dütük diye konutu.

TRUMP BANA GÖRE MEDENYET OLAYINI EKL OLARAK DEERLENDREN BR TPOLOJDR

ABD Bakan Donald Trump eletiren Erdoan u ifadeleri kulland: Sayn Trump bana göre medeniyet olayn ekil olarak deerlendiren bir tipolojidir. Bizim anlaymzda biz farkl düünce insanlarna kaplar kapatmadk. u anda Amerikada Müslümanlar oradan kovulmann hesaplar içine mahkum edilmise Amerikada bir sorun var demektir.

TRUMPIN BUNU MASAYA YATIRMASI GEREKR

Trumpn bunu masaya yatrmas gerekir. u anda oradaki gidi skntyadr. Amerikaya demokrasinin beii deniyor. Amerikada korumalarm hakknda haklarnda daha görmeden gözalt karar çkyorsa kimse kusura bakmasnlar ben bu ülkeye medeni demem. Beni davet edeceksin yannda korumalarm. Teröristlere adete bizi orada dövdürme ile tehdit ile kar karya brakacaksn. Korumalarm tedbir alacak. Savc gözaltna alma karar verecek. Böyle adalet, merhamet olur mu? O da yok. ki dünya saadetini onlar için zaten konumaya hiç gerek yok. Müslümanlar olarak bizler kendi medeniyetimizin derinliinin ne derece farkndayz? Üzerimizde nasl oyunlar oynanyor bilmemiz lazm. Medeniyet konusunda fikri olmayan taklide teslim olmak zorundadr. Bugün slam dünyasnn yaad en büyük sorunlardan biri de budur.

TRUMP BAKIYORSUNUZ MÜSLÜMANLARA TERÖRST FADESN KULLANIYOR

slamofobya sürekli tahrik ediliyor. Amerikada Sayn Trump bakyorsunuz Müslümanlara terörist ifadesini kullanyor. Bak böyle bir ey yok dediimizde de savunamyor. Hadi buyur, Myanmarda baz Budistler terörist olarak Rohingya Müslümanlarn öldürdüler.

BUDSTLERLE LGL AYNI EY SÖYLEYEBLYORLAR MI, YOK. NYE? ONLAR YOGA YAPIYOR

Peki Budistlerle ilgili ayn eyi söyleyebiliyorlar m, yok. Niye? Onlar yoga yapyor. Böyle bir saçmalk olabilir mi? Hristiyan teröristler için böyle bir ey söylüyorlar m, Yahudi teröristler için böyle bir ey söylüyorlar m, yok. Varsa yoksa slami terör diyorlar. Defaatle anlatyoruz, olamaz.

DÜNYA 5TEN BÜYÜKTÜR TRAZIMIZ BR ADALET çARISI VE AYNI ZAMANDA BR MEDENYET çILIIDIR

Erdoan, Dünya 5ten büyüktür itirazmz bir adalet çars ve ayn zamanda bir medeniyet çldr. 5 ülke ne derse o. Ne demek ya böyle bir ey olamaz böyle bir ey. O be ülke arasnda bir Müslüman ülke yok. Be ülke dünyann kaderini belirliyor, onlarn dudaklarndan ne dökülürse netice o. Niçin Irak-Suriye çözülmüyor? Böyle bir ey olamaz. kinci Dünya Sava geride kald, bugün baka bir dünya var. Bütün hadiseler güncellenirken siyasetin bu noktadaki kaderinin güncellenmesi gerekir dedi.

MÜSLÜMANI MÜSLÜMANA BUNLAR KIRDIRIYOR. ÜCRETSZ SLAHLARI DA VERYORLAR

Erdoan, DEAa kar en büyük mücadeleyi veren ülke biziz. Ve bu mücadelemizi verirken de DEAn slamla alakas olmadn söylüyoruz. Bunu çok açk, net tüm uluslararas toplantlarda, slam ülkeleriyle yaptmz görümelerde DEAn slamla alakas olmadn söylüyoruz. Ama bunlara bunu anlatamyorsunuz ve ne yazk ki Müslüman Müslümana bunlar krdryor. Ücretsiz silahlar da veriyorlar. Biz savunmak için paramzla silah istiyoruz, bize silah vermiyorlar. Böyle garip bir dünyann içerisindeyiz. Ben de adalet aryorum yok. Merhamet bunlar da hiç yok. Gittiimiz her yerde çok büyük itibar görüyoruz halktan idarecilerden deil. bizim için de önemli olan o diye konutu.

YÜZLERNDEK MAKYAJ DÖKÜLÜYOR VE GERçEK YÜZLER ORTAYA çIKIYOR

Erdoan, Avrupada yeniden hortlayan rkçl, yükselen yabanc dümanl, artan bencilii bu sürecin ayak sesleri olarak görüyorum. Sömürgecilik üzerine kurulan, insanlar görünmez zincirlerle köleletiren, snrsz tüketime dayal, insan metalatran bir düzenin ilanihaye devam etmesi düünülemez. Dün sanayileme adna kurduklar sömürge düzenini bugün demokrasi adna sürdürenlerin yüzlerindeki makyaj dökülüyor ve gerçek yüzleri ortaya çkyor. Halbuki slam medeniyeti, köklerinin derinlii ve beslendii kaynaklar itibaryla ilelebet ayakta kalacak bir medeniyettir. Tüm saldrlara ramen medeniyetimizin çelik çekirdei salamdr ifadelerini kulland.

DÜNYAYI NSAN çZGDE TUTABLECEK YEGANE GÜç, SLAM MEDENYETDR

Erdoan, Dünyay insani çizgide tutabilecek yegane güç, slam medeniyetidir. Bu hakikati ne DEA gibi ne El Kaide gibi ne Boko Haram gibi terör örgütleri ne de kendi toplumlarn inim inim inleten kifayetsiz yöneticilerin zulümleri deitiremez. Mücevher çamura bulanmakla deerinden bir ey kaybetmez. Bize düen bu kymetli hazineyi üzerindeki çamurlardan arndrp insanln hizmetine sunmaktr. Bunun için de tek yapmamz gereken, kendimizi sürekli gelitirmek, ikmal etmek, çalmak, mücadele etmektir açklamasnda bulundu.

MÜSLÜMANLAR DER MEDENYETLERN, NANçLARIN DOLGU MALZEMES DENEME SAHASI ASLA DELDR

Erdoan, Müslümanlar dier medeniyetlerin, kültürlerin, inançlarn dolgu malzemesi, tüketim pazar, deneme sahas asla deildir. Eer bugün böyle bir manzara varsa, slam dünyas terörle, geri kalmlkla, mezhep kavgalaryla, siyasi çekimelerle harap haldeyse bizlere bir anmz bile huzurlu geçirmek haramdr. Bugün Suriyedeki, Iraktaki, Libyadaki, Yemendeki, Somalideki, yakn geçmite Balkanlardaki, Kafkaslardaki, daha da gerilere gidecek olursak tüm Asya corafyasndaki yaanan aclarn müsebbibi Müslümanlar olarak bizleriz. Medeniyetimizin gerei olan duruu sergileyemediimiz için birileri kadim tarihimizin nadide eserlerini yerle yeksan edebiliyor. Birileri, kolayca kardeli kardee krdrabiliyor. Müslüman feraseti ile bakamadmz için fitne, çatma, yoksulluk corafyamzda kol geziyor. Irak, Suriyede olanlar. Kim kimi öldürüyor? Yine Müslümanlar deil mi? Bomba yadrlyor. Davet edenler sözde Müslüman diye konutu.

11 EYLÜLDE KZ KULELER TERÖR SALDIRISI LE YIKILDI DYE DÜNYAYI KANA VE ATEE BODULAR

Erdoan, 11 Eylülde Amerikada bat medeniyetinin sembollerinden olarak gördükleri ikiz kuleler terör saldrs ile ykld diye dünyay kana ve atee bodular. Oysa bizim corafyamzda neredeyse yklmam eserimiz, mabedimiz kalmad. Irak diye bir ey kalmad. Halep, dlib ne halde?Bütün tarihi eserler ykld. Yani medeniyet çöktü. Daha ne kadar ykabiliriz onun için geliyorlar dedi.

YAN BU ASRIN HÜLAGÜLARI DA VAR

Erdoan, Yani bu asrn hülagülar da var. O nasl bütün kütüphaneleri yakp yktysa ayn ekilde gelip buralar yakp ykanlar var. Kendi Rönesanslarn bize borçlu olduklarn söyleyenler karsnda ortaya koyacak neyimiz var? Kaynaklarmz salam yerinde. Ama deerlendiremiyorsak hayatnz zayf kalr. Bugün tüm Müslümanlar slam medeniyetini boynu bükük braktklar için kaypta, ziyandadr. Dinimizin isminin terör örgütlerinin istismar malzemesi haline getirilmesini dahi önleyemiyorsak vah bize. Mücadelesini veremiyorsak yazk bize. Kararal mücadelesini vermemiz lazm. slam medeniyetini yeniden ayaa kaldrmak bizlerin, slam dünyasnn, Müslümanlarn elinde. stanbula Mimar Sinannn eserlerinin teknik ve estetik boyutunu aacak bir abide kazandrdmz gün medeniyetimizi yeniden kaldrdmz gün olacaktr diye konutu.

Ana Sayfaya Git