Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Kararnamesi

Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine göre, Cumhurbaşkanı, Devlet Başkanı sıfatıyla Türkiye Cumhuriyeti'ni ve Türk milletinin birliğini temsil edecek

Haberler 11.07.2018 - 11:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan, kendisine danmanlk ve verdii görevleri yapmak üzere Cumhurbakan Badanman ve Cumhurbakan Danman atayabilecek.

Cumhurbakan, özel bilgi ve uzmanlk gerektiren konularda, d ülkelerde veya uluslararas kurulular nezdinde özel bir görevi ifa etmek üzere özel temsilci görevlendirebilecek

Cumhurbakanl dari ler Bakanlnn en üst amiri dari ler Bakan, bütün birimlerin faaliyetlerini, ilemlerini ve hesaplarn denetlemekle görevli ve yetkili olacak

dari ler Bakanl, Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüü, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüü, Güvenlik leri Genel Müdürlüü, Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüü birimlerinden oluacak

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine ilikin, 539 maddelik 1 numaral Cumhurbakanl Tekilat Hakknda Cumhurbakanl Kararnamesi, Resmi Gazetede yaymlanarak yürürlüe girdi.

Kararnameye göre, Cumhurbakan devletin ba ve yürütme yetkisi Cumhurbakanna ait olacak. Cumhurbakan Devlet Bakan sfatyla Türkiye Cumhuriyetini ve Türk milletinin birliini temsil edecek, Anayasann uygulanmasn, devlet organlarnn düzenli ve uyumlu çalmasn temin edecek. Cumhurbakan, yetkilerinden bir ksmn gerektiinde snrlarn yazl olarak belirterek astlarna devredebilecek. Ancak devrettii yetkiyi gerek gördüünde kendisi de dorudan kullanabilecek.

Cumhurbakan Özel Kalem Müdürlüünün görevleri de Kararname ile belirlendi.

Cumhurbakan, kendisine danmanlk ve verdii görevleri yapmak üzere Cumhurbakan Badanman ve Cumhurbakan Danman atayabilecek.

Cumhurbakan, özel bilgi ve uzmanlk gerektiren konularda, d ülkelerde veya uluslararas kurulular nezdinde özel bir görevi ifa etmek üzere özel temsilci görevlendirebilecek. Bu ekilde görevlendirileceklere Büyükelçi unvan verilecek. Büyükelçilik unvan özel temsilcilik görevi müddetinde devam edecek. Özel temsilcilerin giderleri Cumhurbakanl bütçesinden karlanacak.

Cumhurbakanl dari ler Bakanl

En yüksek devlet memuru olan dari ler Bakan, Cumhurbakanl dari ler Bakanlnn en üst amiri olacak. dari ler Bakan, bütün birimlerin faaliyetlerini, ilemlerini ve hesaplarn denetlemekle görevli ve yetkili olacak. Belirtilen hizmetlerin mevzuata, Cumhurbakannn politika ve talimatlarna uygun olarak yürütülmesinde Cumhurbakanna kar sorumlu olacak.

dari ler Bakan, Cumhurbakan adna, Anayasada belirtilen görevlerinin yerine getirilmesinde ve yetkilerinin kullanlmasnda Cumhurbakanna gerekli hizmetleri sunacak.

Türkiye Büyük Millet Meclisi ile olan münasebetlerin yürütülmesi ve kamu kurum ve kurulular arasnda koordinasyonun salanmas, devlet tekilatnn düzenli ve etkin bir ekilde ilemesini temin edecek prensiplerin tespiti için gerekli çalmalar yapacak.

dari ler Bakan, iç güvenlik, d güvenlik ve terörle mücadele konusunda koordinasyonun salanmas için gerekli çalmalar ile yaplan çalmalarn kamuoyundaki tesirlerini izleme ve deerlendirme çalmalarn da yürütecek.

dari ler Bakanl, Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüü, Personel ve Prensipler Genel Müdürlüü, Güvenlik leri Genel Müdürlüü, Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüü birimlerinden oluacak.

Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüünün görevleri

Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüü, TBMM tarafndan kabul edilen kanunlarn ekil ve esas bakmndan Anayasa ve hukukun genel ilkelerine uygunluunu incelemek, verilecek talimata göre onaya hazrlanmas veya bir daha görüülmek üzere Türkiye Büyük Millet Meclisine geri gönderilmesi için gerekli çalmalar yapacak.

Kanunlarn, TBMM çtüzüünün tümünün veya belirli hükümlerinin Anayasaya ekil ve esas bakmndan aykr olmalar durumunda, bunlarla ilgili olarak Anayasa Mahkemesi nezdinde açlacak iptal davas hazrlklarn yapacak. Anayasa deiikliine ilikin kanunlarn, Cumhurbakannca halkoyuna sunulmasna ilikin ilemlerin yaplmasn salayacak. Kanun ve Cumhurbakanl kararnamelerinin yaymlanmas, milletleraras anlamalarn kanunla uygun bulunmas için TBMM Bakanlna gönderilmesine ilikin ilemleri yapacak.

Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüü ayrca bakanlklar ile kamu kurum ve kurulularnca hazrlanan mevzuat taslaklarn, Anayasaya, kanunlara, Cumhurbakanl kararnamelerine, genel hukuk kurallarna, Cumhurbakan Programna uygunluu açsndan inceleyecek.

Mevzuat hazrlama usul ve esaslarnn belirlenmesi için gerekli çalmalar yapacak, mevzuat bilgi ilem sistemi içinde takip edecek, Resmi Gazetenin yaymlanmasn salayacak.

Türk Ceza Kanununun 299. maddesi (Cumhurbakanna hakaret) kapsamna girmeyen ancak yarg mercilerince Cumhurbakanlna gönderilen ve Cumhurbakannn taraf olarak gösterildii evraka ilikin ilemleri takip edecek.

Hükümlülerin sürekli hastalk, sakatlk ve kocama sebebiyle cezalarnn Cumhurbakannca hafifletilmesi veya kaldrlmasna ilikin ilemleri yürütecek ve alnan kararlar Adalet Bakanlna bildirecek.

Cumhurbakannca çkarlan Cumhurbakanl kararnameleri, kararlar ile yönetmelik taslaklarn hazrlayacak.

Personel ve Prensipler Genel Müdürlüü

Personel ve Prensipler Genel Müdürlüü, devlet tekilatnn düzenli ve etkin bir ekilde ilemesini salayc prensiplerin tespit edilmesi, direktiflerin verilmesi, önlemler alnmas ve koordinasyonun salanmas için gerekli ilemleri yapacak.

Cumhurbakanna vekalet ilemlerini, Cumhurbakan yardmclar ile bakan atanmalar ve görevden alnma ilemleri ile vekalet

ilemlerini yapacak.

Personel ve Prensipler Genel Müdürlüü, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin dokunulmazlklarnn kaldrlmasna ait ilemleri yapacak, TBMM seçimlerinin yenilenmesine ilikin ilemleri yürütecek.

Üst kademe kamu yöneticilerinin atamalar ile Cumhurbakannca yaplacak dier atama ve seçme ilemlerini Anayasa, kanunlar, Cumhurbakanl kararnameleri ve hukukun genel ilkeleri açsndan inceleyerek gerekli ilemleri yapacak.

Güvenlik leri Genel Müdürlüü görevleri

Güvenlik leri Genel Müdürlüü, devletin güvenlik politika ve stratejileriyle ilgili kamu kurum ve kurulular ile koordinasyonu salayacak, belirlenen politikalarn uygulamasn izleyecek, deerlendirecek ve raporlayacak.

Olaanüstü hal ilan edilen bölgelerde, olaanüstü hal ilanna esas olan konularda bilgileri derleyecek, deerlendirecek ve bu hususlarda koordinasyonu salayacak.

Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüü görevleri

Destek ve Mali Hizmetler Genel Müdürlüü, 5018 sayl Kamu Mali Yönetim ve Kontrol Kanun hükümleri çerçevesinde, Cumhurbakanlnn kiralama ve satn alma ilerini yürütecek, temizlik, aydnlatma, stma, onarm, tama ve benzeri hizmetleri yapacak, Cumhurbakanl Merkez Tekilat tanr ve tanmazlarna ilikin ilemleri ilgili mevzuat çerçevesinde yürütecek. Genel Müdürlük ayrca, biliim hizmetleriyle ilgili bilgileri toplayacak, veri tabanlar oluturacak.

Kadrolar

Cumhurbakanl Merkez Tekilatnn kadrolar, Cumhurbakan kararyla belirlenecek.

dari ler Bakan, dolu kadrolarda derece deiikliine, bo kadrolarda ise snf, unvan ve derece deiikliine yetkili olacak.

Merkez Tekilatnda, kadrolu personel, kadroya bal süreli personel, kadroya bal olmayan süreli personel, ksmi zamanl personel, sözlemeli personel görev yapacak.

Ana Sayfaya Git