Cumhurbaşkanı Erdoğan: Hakim ve savcı yardımcılığı sistemi başlıyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan Danıştay'ın kuruluş yıl dönümünde "Ülke yönetimine geldiğim günden beri Türkiye'nin hukuk devleti kimliğini yüceltmesinin mücadelesini veriyorum" dedi.

Haberler 11.05.2022 - 00:50 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Ankarada Dantay Konferans Salonunda dari Yarg Günü ve Dantayn 154. Kurulu Yl Dönümü nedeniyle düzenlenen törende konutu. Erdoan konumasnda, Ülke yönetimine geldiim günden beri Türkiyenin hukuk devleti kimliini yüceltmesinin mücadelesini veriyorum ifadelerini kulland. Cumhurbakan Erdoann açklamalarndan satrbalar u ekilde:

CUMHURYET TARH KÖTÜ ÖRNEKLERLE DOLU:

Dantay, devlet ile vatandalar arasndaki ihtilaflarn hukuk marifetiyle çözümünü salyor. Cumhuriyet tarihi maalesef yargnn darbeciler tarafnda olduu pek çok kötü örneklerle doludur. Dünyann her yerinde siyaset, etki alann geniletmek ister. Bunun için sürekli snrlarn zorlar. Yarg alan da dahildir, hatta en balarda gelir. Her yerde ayn çekime yaanmtr, halen de yaanmaktadr.

YARGININ HUKUKçU DURUU:

Açkça ifade ediyorum. Bu ülkede hiçbir savcnn, hakimin hukukla badamayacak herhangi bir yaklamla karma gelmesini istemem. Ayn zamanda yarg mensuplarnn bu hukukçu duruunu herkesin karsnda, her artta sergilemesini de beklerim. Darbelere klf uyduran, menfaat hesaplarnn aleti olan yarg, millet adna karar veremez. FETÖ ihanet çetesinin yarg içindeki dehet verici yaplanmasna hep birlikte ahit olduk. Yarg bamszl ve tarafszl ilkesi ile inallah böyle tehditlerle karlamayacamz ümit ediyorum.

YEN ANAYASA çN DEFALARCA TEEBBÜSTE BULUNDUK:

Hukuk devleti ilkesi demokrasinin olmazsa olmaz artdr. Ülke yönetimine geldiim günden beri Türkiyenin hukuk devleti kimliini yüceltmesinin mücadelesini veriyorum. Aslnda ülkemizi yeni, demokratik yaklamla, yaln dille yazlm yeni anayasaya kavuturmak için TBMMde defalarca teebbüste bulunduk. Maalesef muhalefet partilerinin uzlamaz tavr nedeniyle akamete uradk. Milletimizi ruhunu 12 Eylül vesayetçilerinin üfledii darbe mahsulü anayasadan kurtarma irademiz bakidir. mkan bulduumuzda ülkemizi özgürlükçü anayasaya kavuturacaz.

HKM VE SAVCI YARDIMCILII SSTEMN çOK YAKINDA FLEN BALATIYORUZ:

Yeni kanunlarn çkartlmas ve mevcut kanunlarn deitirilmesi Meclisin asli görevlerindendir. Kanunlarn doruluu kadar kanun uygulayclarn nicelii de hayati öneme sahiptir. Hkim ve savc yardmcl sistemini getiriyoruz. Toplamda 3 yl süreyle yardmc sfatyla görev yapacak hkim ve savclarmz böylece sisteme bütünüyle hkim olacaktr. Bir anlamda ahilik geleneimizin temelini oluturan usta-çrak sistemini yargya da tayoruz. Bu yeni sistemi çok yaknda fiilen balatyoruz.

Ana Sayfaya Git