Davutoğlu: Bugün susma vakti değil

AK Parti'nin günümüzdeki politikalarına, eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'ndan sert eleştiriler geldi. "Bugün susma vakti değil. Tabanda büyük kitleler kopmaya başladıysa insanları neyle tehdit ederseniz edin o çözülüşü durduramazsınız" diyen Davutoğlu, yeni bir siyaset anlayışına ihtiyaç olduğunu belirterek, "Görev değişikliği değil bir hal değişimi lazım" dedi.

Haberler 01.07.2019 - 01:03 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Babakan Ahmet Davutolu, Cumhurbakan Tayyip Erdoana 5 kez düüncelerini ilettiini belirterek, bundan sonra da doru olan söylemeye devam edeceini söyledi. Ekonomi yönetiminden, cumhurbakanl sistemine, mevcut AK Parti politikalarndan hukuk sistemine kadar eletirilerde bulunan Davutolu, partinin temel deerlerinin deitiini söyledi. çok youn bir ekonomik krizin içinden geldiini ifade eden Davutolu, Hazine ve Maliye Bakan Berat Albayraka Yukardan bakan bir ekonomi anlayyla bu ekonominin içinden çkamayz diye seslendi. Cumhurbakanl sistemi için de Devlet mimarisi kiilere, siyasi parti görülerine göre ina edilmez. çarpk parlamenter sistemden çarpk bir sisteme Cumhurbakanl sistemi ad altnda geçildi yorumunda bulundu.

Elaz Gönül Dostlar Bulumasnda konuan Davutolu, özetle unlar söyledi:

STANBULUN SORUMLUSU, SAVRULMALARA NEDEN OLANLARDIR: Ciddi savrulmalar yaadk, cesaretle önümüzdeki meseleleri tartmalyz. Kimse bizi o kitlelerin ruhundan ahlakndan soyutlayamaz ve ayramaz. Hiçbir mevki beklentimiz olamaz. stanbul seçimlerinde 800 bin oyla tekrar kaybetmise, bunun sorumlusu eylemde, söylemde, ahlakta, siyasi ayakta ciddi savrulmalara sebep olanlardr.

PARTLER TAVANDA BÖLÜNMEZ: Hiçbir niyetimi ve düüncemi saklamadm. Baknz partiler ve siyasi hareketler tavanda bölünmez. Tavanda bölünmüse ciddi bir sknt deildir. Bizim hareketimizde de 2 kez bölünme oldu ama eer tabanda bir kayma varsa ite tehlikeli olan odur. Yüzde 15lik kitle bir baka yere doru gitmise kimse bunu engelleyemez. 1 Kasm 2015te biz Türkiyede yüzde 49,5 oy aldk. imdi Cumhur ttifak olarak yüzde 44 oy aldlar. Yüzde 8 ile 10 oy orannda MHPninse AKPnin oy oran yüzde 34lere çekilmitir. Sorulmas gereken soru ne yanllar yaptk ki parti bu banda geriledi ve bir kopu yaand?

NE YANLILAR YAPTIK K BU NOKTADAYIZ?: Bugün susma vakti deildir. Kaplar ardnda konutuumuz gerçekleri kap önlerinde susma vakti deildir. Ne yanllar yaptk ki bugün bu noktadayz? Yoksa u veya bu kiinin bir partiden ayrlmasyla o parti bölünmez. Tabanda büyük kitleler kopmaya baladysa insanlar neyle tehdit ederseniz edin o çözülüü durduramazsnz.

YALVARIYORUM GELN KONUALIM: Gelin muhasebe yapalm. Bizim meselemiz parti isminden bamsz olarak, çada bir ülkede yaamak. Yalvaryorum gelin konualm. Vicdan aç varsa bunu kapatmak mümkün deildir. Eer 13 bin oyla kaybedilmi bir seçimden sonra ülkede büyük ölçüde siyasi ve ekonomik tablo deimemise bunun sebebi milletin vicdanndan koputur. Bizi eletirenler düünmek zorunda.

YEN BR SYASET ANLAYIINA HTYAç VAR: Bir seçimde beka kaygsndan bahsedip bu ekilde düünmeyen herkesi terörist olarak itham ettikten sonra dier seçimde mralya bavurmak milletin vicdanndan koputur. Bu kopuu çözmedikçe herhangi bir toparlanma olamaz. Yeni bir siyaset anlayna ihtiyaç var.

ADALET DUYGUMUZU SARSACAK HER EY çN ORTAK TAVIR ALMA VAKT: Adalet öylesine örselendi ki insanlarn hukuk sistemine güvenini sarsyorlar. Adalet terazisi ölçer, ölçülmez. Adalet duygumuzu sarsacak her ey için ortak tavr alma vakti geldi.

YUKARDAN BAKAN EKONOM ANLAYIIYLA KRZDEN çIKILMAZ: Ülkemiz çok youn bir ekonomik krizin içinde ciddi bir mücadele veriyor. Ekonomik skntlarla karlayoruz 2008de olduu gibi. Ekonominin banda ekonomiden anlayan insanlar vard vizyon vard. Fark u: Bugün koyduunuz kuraln yarn deimeyeceini göstereceksiniz, israfa yol açmayacaksnz, effaf olacaksnz, ekonomiyi üstlenen kiilerin herkesle konuan açk bir anlayla davranmas lazm. Yukardan bakan bir ekonomi anlayyla bu ekonominin içinden çkamayz.

çARPIK BR SSTEME CUMHURBAKANLII SSTEM ADI ALTINDA GEçLD: Bizim AK partiye zarar vermeye çaltmz söyleyenler, troller, siz bu hareketin içinde yokken biz bu davay omuzlanmtk. Devlet mimarisi kiilere, siyasi parti görülerine göre ina edilmez. çarpk parlamenter sistemden çarpk bir sisteme Cumhurbakanl sistemi ad altnda geçildi. Kardei kardee düüren, en yakn dava arkadalarn birbirine düüren 12 Eylül Anayasas ile Ecevit ile Erbakan kar karya getiren, baz çkar çevreleri üzerinden bizleri kar karya getiren bir anayasa yanl.

DEVLET LERYLE ALE YAPISI KESNLKLE AYRILMALIDIR: Cumhurbakanna düüncelerimi 5 kez ilettim. Neyi yanl görüyorsam söyleyeceim. Bizim hesabmz bir ekilde kendimizi ortaya koymak deil, doru olan söylemek. Sade bir vatanda olarak size söz veriyorum neyi yanl görüyorsam söyleyeceim. Cumhurbakanl makam ile genel bakanlk makamnn deimesi AK Partinin kurumsallamasna zarar vermitir. Devlet ileriyle aile yaps kesinlikle ayrlmaldr. Birinci dereceden akraba olmamaldr.

HAL DEKL LAZIM: effaflk, siyaset yasas derhal çkarlmaldr. Görev deiiklii deil bir hal deiimi lazm.

Ana Sayfaya Git