Davutoğlu: Gün, eleştiri yapanı gözaltına alma günü değil

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, öncelikle salgının yayıldığı illerden başlamak üzere süreli ve sınırlı sokağa çıkma yasağı uygulanması gerektiğini söyledi. Alınacak tedbirlerin anayasal düzene ve insan haklarına aykırı olmaması gerektiğini belirten Davutoğlu, “Anayasal düzeni askıya alalım diye plan yapan mutlaka kaybeder” dedi. Davutoğlu Millet Camisindeki VIP namaza da “Özel statü intiba veren hiçbir uygulama yapılmamalıdır” eleştirisi getirdi.

Haberler 31.03.2020 - 11:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Gelecek Partisi Genel Bakan Ahmet Davutolu, sosyal medya üzerinden gerçekletirdii açklamada korona virüsü salgnyla ilgili mücadele sürecine dair deerlendirmelerde bulundu. Türkiyede iler yanl gidiyor. Kimsenin baarszl bizi memnun etmez, o bedeli hepimiz ödeyeceksek hesap sormak demokrasinin olmazsa olmaz artlarndadr diyen Davutolu kriz yönetim önerilerini sralad.

Gelecek Partisi Genel Bakan Davutolu, toplum sknt yaarken rahat tavrlarla yaplan konumalar ve toplantlarn panii azaltmak yerine yöneticilerin krizin çapndan habersiz olduunu görüntüsünü oluturacan söyledi. Davutolu Gün eletiri yapan gözaltna alma günü deil, herkesi anlama günü diyerek sosyal medyada Evde kal diyorsunuz ama eve götürecek ekmeim yok dedii için bir tr oförünün göz altna alnmasn eletirdi.

Türkiyede ilk vakann tespit edildii 11 Marttan 18 Marta kadar Cumhurbakan Erdoann kamuoyu önüne çkmamasnn yanl bir iletiim stratejisi olduunu vurgulayan Davutolu Kriz derinletii anda, halkn güven duymak istedii anda liderin çkp o güveni vermesi gerekir dedi.

lgili bütün taraflar sürece katn ve sorumluu paylan diyen Ahmet Davutolu, Cumhurbakan Erdoann kriz toplantsna muhalefet liderlerini ve meslek kurulularn çarmamasnn yanl olduunu vurgulad. yi yaplan ilere parti ve siyaset ayrm yaplmadan destek verilmesi gerektiini belirten Davutolu, Ankara Büyükehir Belediye Bakan Mansur Yavan 6 Milyon Tek Yürek kampanyasn ve HHnn yardm kampanyalarn örnek verdi. Gelecek Partisi olarak iki kampanyaya da destek verdiklerini hatrlatt. Haluk Leventin çalmalarn da öven Davutolu, sürece katk veren herkes kucaklanmal dedi.

Davutolu, illerde Pandemi Kurullarnn oluturulmasnn doru bir adm olduunu ancak kurullara katkda bulunabilecek kesimlerin katlmnn da salanmas gerektiini söyledi.

TANI KTLERNN ABD VE KOLOMBYAYA SATILMASI YANLI

Kriz tedbirleri konusunda geç kalndn belirten Davutolu, ran ve talyadaki trman balad anda çoktan harekete geçilmi olmas gerekirdi dedi. Davutolu tan kitlerinin ABD Kolombiya gibi ülkelere satlmasn eletirerek, Bu kitler Türkiyede kullanlmal deerlendirilmeliydi, havaalanlarnda sadece atei yüksek hastalar deil, yurtdndan gelen herkese karantina ilemi yaplmalyd dedi.

SINIRLI, SÜREL SOKAA çIKMA YASAI ÖNERS

Karantina ve izolasyon konularnda admlarn gecikmeli atldn söyleyen Davutolu, öncelikle yaylan illerden balamak üzere süreli ve snrl sokaa çkma yasa uygulanmaldr dedi. Salk çalanlarn ihtiyaçlarnn öncelikle karlanmas gerektiini belirten Davutolu, gerekiyorsa otellerin salk çalanlarna tahsis edilmesini tavsiye etti. Ekonomik destek tedbirlerine en dezavantajl kesimlerden, düzensiz geliri olanlardan balanmasnn önemini vurgulayan Ahmet Davutolu, gda tedariki konusunda da gerekli önlemlerin alnmasn istedi.

VIP NAMAZ ELETRS

Test ve tedavilerde ayrmclk olduu inanc yaylrsa, toplumda güven duygusunu koruyamazsnz diyen Gelecek Partisi Genel Bakan Millet Camiinde belli kiilerle klnan Cuma Namazn da eletirdi. Davutolu, Cuma namaz farz ayndr, bir grup kldnda dierlerinin üzerinden sorumluluu kaldrmaz. Sorumluluk kalkmsa herkes için kalkmtr. Özel statü intiba veren hiçbir uygulama yaplmamaldr dedi.

TELAF EDC TEDBRLER ALINMALI

Uygulanan tedbirlerin sonuçlaryla ilgili olarak telafi edici tedbirlerin alnmas gerektiine dikkati çeken Ahmet Davutolu, Özellikle dar gelirli vatandalara devletin gda tedariki salamas, doalgaz, su, elektrik faturalarn ertelemesi zorunluluk deil vazifedir.

KANAL HALES VCDANA SIMAZ

100 milyarlk kaynan nerelerde kullanldnn duyurulmas gerektiini söyleyen Davutolu, Belli test kitleri ve koruma malzemeleri ile ilgili çkan söylentilerinin arkasnda da effaflk eksiklii vardr dedi. Ahmet Davutolu, Kanal stanbul ihalesini de Millet rzk derdindeyken, Kanal stanbul ihalesinin yaplm olmasn toplum vicdan kabul etmez sözleriyle eletirdi. Kayyum atamalar da dahil olmak üzere bu dönemin özel artlarndan istifade eden admlardan kaçnlmasn gerektiini belirten Davutolu, Koronavirüsle mücadele gündemine younlalmas gerektiini söyledi.

NFAZDA ETLKç TAVIR SERGLEYN

Sadece belli kesimlere yönelik infaz yasas çkarma intiba toplumsal rahatszlk dourur diyen Davutolu, yeni envanterler oluturularak sosyal yardmlarn adil bir ekilde datlmasn istedi.

EN KÖTÜ SENARYOYA GÖRE HAZIRLIK YAPIN

Krizin daha banda olduumuzu söyleyen Davutolu, Yöneticilerin görevi toplumu en iyi senaryo gelecek gibi beklentiye sokmak deil, en kötü senaryoya hazr olmaktr dedi. En olumsuz senaryo üzerinde çallsayd Türkiye tan kitlerini yurtdna ihraç etmezdi diyen Davutolu, sorumlularn hesap vermesini istedi.

ALINACAK TEDBRLER ANAYASAL DÜZENE VE NSAN HAKLARINA AYKIRI OLMAMALI

Her türlü krizin çözümü insan onuruna saygyla salanr diyen Ahmet Davutolu iktidar uyard Kurtlar puslu havay sever, baz otokratik eilimlere sahip kesimlerde böyle dönemlerde halkn dertlerine deva olmak yerine, acaba bir sonraki süreçte kendi gücümüzü nasl tahkim ederiz diye yanl düünceler içine girebilirler Anayasal düzeni askya alalm diye plan yapan mutlaka kaybeder.

ABD, ngiltere ve talyann kriz yönetim tecrübelerine deinen Davutolu, Popülizm çözüm deildir, hele hele otoriter popülizm en büyük virüstür. diyerek, Türkiyenin her zamankinden daha çok özgürlüe demokrasiye ihtiyac olduunu söyledi. Ahmet Davutolu, sözlerini demokrasi vurgusuyla bitirdi: Toplumlarn geleceini tek bir ahsa ya da gruba balayan otoriter rejimlerde deil, toplumun bütünü kuatan, kapsayan içselletirici demokraside olduunu göreceklerdir. Türkiye için de çözümün adresi demokrasidir, hak ve özgürlüklerdir, insan onurudur. Gelecek Partisi de hangi artta olursa olsun, insan onurunu, hak ve özgürlükleri ve demokrasiyi savunmaya devam edecektir.

Ana Sayfaya Git