Davutoğlu'ndan 'dolandırıcılık' yanıtı: TBMM'de komisyonlar kurulsun

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "dolandırıcılık" suçlamasına yanıt veren eski başbakan Ahmet Davutoğlu, Meclis'te araştırma komisyonları kurulması çağrısı yaptı. Komisyonların tüm cumhurbaşkanı ve başbakanları ile akrabalarının mal varlığını araştırmasını öneren Davutoğlu, Erdoğan'ın sözleri için "en temel nezaket kurallarına bile uymayan, bu yüksek makama yakışmayan bir üslup" ifadelerini kullandı.

Haberler 09.12.2019 - 01:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Eski Babakan Ahmet Davutolu, Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoann ehir Üniversitesine ilikin Halk Bankasn dolandrmaya çalyorlar sözlerine yazl açklamayla yant verdi.

Cumhurbakan Erdoanla 2003ten 2016ya kadar birlikte çaltklarn hatrlatan Ahmet Davutolu, Sayn Cumhurbakannn, ahsm ve Babakanlk yaptm dönemde Hükümetimde birlikte görev yapmaktan onur duyduum baz bakan arkadalarm hakknda en temel nezaket kurallarna bile uymayan, bu yüksek makama yakmayan bir üslup ile dile getirdii ar ithamlara cevap vermek mecburiyeti domutur. Bilinmelidir ki bu, ahsi bir mesele deil bir devlet ahlak meselesidir ifadelerini kulland.

Dolandrclk suçlamasna tepki gösteren Davutolu, bütün cumhurbakanlar, babakanlar, kamu bankalarnn bal olduu bakanlar ve özelletirme yüksek kurulunda görev yapm yetkililer ile birinci ve ikinci derece akrabalarnn mal varlklarndaki deiimin aratrlmas için TBMMde aratrma komisyonlar kurulmas için çar yapt.

Yüce TBMMne hesap vermekten bir an bile imtina etmem diyen Davutolu, Bu aratrma ve soruturma neticesinde objektif hukuki kriterlerle izah edilemeyen varlklar ve kaynaklar Hazineye intikal ettirilerek bir yetim ve yoksul fonu oluturulmasn önerdi. Davutolu, açklamasnda u ifadelere yer verdi:

BU ÖFKEYE NEYN SEBEP OLDUUNU MLLETMZ çOK Y BLYOR: Bir süredir stanbul ehir Üniversitesi hakknda yürütülen haksz kampanyann, garezle bir eitim kurumuna yaplan saldrlarn ulat aama ibretlik bir hale gelmitir. Her eyden önce üniversite ile ilgili böyle bir kararn bir siyasi partinin Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda alnm olmas hem üniversiteye yönelen husumetin altnda yatan gerçek niyeti hem devlet düzenimizin gelmi olduu durumu bütün çplakl ile ortaya koymaktadr. Aileleriyle birlikte 7000 örenciyi madur etme pahasna sergilenen bu öfkeye neyin sebep olduunu, kimin nereye savrulduunu, kamu kaynaklarnn hangi amaçlarla nasl kullanldn, ekonomik servet oluturma bakmndan kimlerin nasl statü deitirdiklerini milletimiz çok iyi bilmektedir.

BU DEVR LE BAHSE KONU ARAZNN RANT ALANI OLMASI ENGELLEND: Babakanlm süresince yaptm uygulamalar konusunda ahsma yöneltilen tek ithamn, hiçbir ahsi hakkmn ve çkarmn olmad, kzma, oluma, damadma, gelinime brakmayacam bir eitim kurumuna arazi devri olmasndan sadece onur duyarm. Sayn Cumhurbakannn Babakanl döneminde çkan 4046 sayl yasaya istinaden gerçekleen bu devir ile bahse konu arazinin rant alan haline dönümesi engellenmi ve kamuya ait olan bu deerli arazinin doal ortam korunarak yine kamunun hizmetinde kalmas salanmtr.

ARAZNN ETM DIINDA KULLANILMASI MÜMKÜN DEL: Bir arazinin üniversiteye tahsis edilmesi ile devredilmesi arasndaki tek fark zaten rayicin altnda belirlenen bir yllk kira bedelinden ibarettir. Devir ilemi tahsis bedellerinden kaçnmak ya da kamu arazisini mülk edinmek için deil, Dantayn tahsis ilemini iptal etmesinden sonra yukarda zikredilen yasaya uygun bir ekilde zorunlu olarak yaplmtr. Devri yaplan arazinin eitim dnda kullanlmas zaten mümkün deildir ve üniversite amacnn dna çkmamtr.

HER GÖRDÜÜ ARAZYE DOLAR HESABI DEER BçENLER ANLAYAMAZ: Bu süreç içinde farkl kesimlerden herkesin de kabul ettii gibi ehir Üniversitesi bir üniversite geleneinin oluumu açsndan ksa saylacak bir sürede bu ülkenin iftihar kayna olmutur. Bugün hangi hakszlklar yaplrsa yaplsn, bunlar da geçecek ve ehir Üniversitesi de onun düünce özgürlüüne dayal idealleri de yaamaya devam edecektir. Üniversiteyi üniversite yapan araziler ve binalar deil bilim insanlar ve örencilerin oluturduu sosyal iklimdir. Her gördüü araziye dolar hesab ile deer biçenler bunu anlayamazlar.

TBMMDE HESAP VERMEKTEN MTNA ETMEM: En temel nezaket kurallarna dahi uymayan bu üsluba ramen Halk Bankas konusunda açlan tartmay anlaml buluyorum. Bugün bir milat olmaldr. çarm açktr: Madem ki bu ülkeye hizmetten gayr hiçbir hedef gütmemi ve bütün bir ömrünü buna adam bir babakana dolandrclk iftirasnda bulunulmutur, o zaman u anda görev yapanlar da dahil olmak üzere yaayan bütün Cumhurbakanlar, Babakanlar, kamu bankalarnn bal olduu bakanlar ve özelletirme yüksek kurulunda görev yapm yetkililerin ve onlarn birinci ve ikinci derece hsmlarnn ve akrabalarnn mal varlklarn ve bu varlklardaki deiimi, bu kiilerin siyasete girdikleri/devlet görevi üstlendikleri günden bugüne kadar aratrmak ve soruturmak üzere TBMMnde gerekli komisyonlar oluturulmal ve Sayn Cumhurbakannn ifade ettii vechile yetimlerin haklar son kuruuna kadar korunmaldr. Ben ahsm adna artk üyesi olmadm yüce TBMMne hesap vermekten bir an bile imtina etmem.

HUKUK OLARAK ZAH EDLEMEYEN VARLIKLAR HAZNEYE NTKAL ETTRLSN: Ayrca bu komisyonlarda kamu bankalarnn, ehir Üniversitesi de dahil olmak üzere hangi vakflara ve irketlere nasl kredi verdikleri, hangi irketlerin borçlarnn yaplandrld, kimlerin hangi yöntemlerle kurtarld, kimlerin ise batmasna seyirci kalnd effaf bir ekilde ortaya konmaldr. Bu aratrma ve soruturma neticesinde objektif hukuki kriterlerle izah edilemeyen varlklar ve kaynaklar Hazineye intikal ettirilerek bir yetim ve yoksul fonu oluturulmal ve bu fon yetimlere, öksüzlere, ehit yaknlarna, gazilere ve saylar her geçen gün artan isizlere datlmaldr. Böylesi bir sürecin iletilmesi her zaman samimi bir ekilde savunduum effaflk ilkesinin de hayata geçirilmesini salayacaktr. Telaa mahal yoktur ve hiç kimse tereddüt etmemelidir. Yaanan bütün bu süreçler, ne kadar üzücü olursa olsun, gerçek hukuk devletinin, demokratik haklarn ve özgürlüklerin, adaletin ve effafln egemen olaca günlerin habercisidir.

Ana Sayfaya Git