DEAŞ'ın uyuyan hücreleri harekete geçer mi?

DEAŞ lideri Bağdadi'nin Suriye'de düzenlenen operasyonla öldürülmesinin ardından, DEAŞ'ın bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izleyebileceği, terör örgütünün uyuyan hücrelerinin eylem hazırlığına geçebilir mi sorularının yanıtlarına uzmanlardan çarpıcı yanıtlar geldi.

Haberler 28.10.2019 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Badadinin öldürülmesinin hemen ardndan akllara gelen ilk soru Peki imdi DEA nasl bir yol izleyecek. Geride kalan teröristler ne yapacak sorusu oldu. Terör ve Güvenlik Uzman Abdullah Aar bu konu hakknda konutu.

BADAD ÖLDÜ, DEA NASIL BR YOL ZLEYECEK?

DEA Liderinin ortadan kaldrlmas iki farkl tarafta popülist bir dalgaya sebebiyet verecek ifadesini kullanan Aar, unlar söyledi: Lideri öldürülen tayfa ve bu lideri öldüren tayfa söz konusu operasyonun popülist etkisilerinden yararlanacak.

Önce iin terör örgütü boyutuna bakalm. Lideri öldürülen terör örgütlerinin saman alevi gibi parlamak isteyecei, etki üretmek, bitmediini, var olduunu göstermek isteyecei bir dönem yaamak isteyecei görülüyor. DEAn da ksa zaman içinde bu tarz bir etki üretmesi muhtemel. sonrasnda süreç yine rutine dönecektir.

TRUMPA SEçM çN CDD KATKISI OLACAK

Abdullah Aar, iin dier tarafnda ise öldüren tayfann nasl etkileneceine de deinerek, ABD Bakan Trump, seçimlerde bu operasyonun kendisine kazandracaklarn mutlaka kullanacaktr. Seçimlerde mevcut bakana mutlaka etkisi olacak kadar büyük bir operasyondan ve isimden bahsediyoruz dedi.

DI GÜçLER çN KULLANILI BR MAYMUNCUK OLDU

DEAn gerek Irak, gerek Suriye, gerek farkl corafyalarda istikrarszlk üretmek ve bu istikrarszl bahane ederek Batl güçlerin müdahalesini meru klmak için kullanl bir maymuncuk olduunun altn çizen Aar, sözlerine öyle devam etti: Sina Yarmadasndan Nijeryaya, Afganistandan Hindistana kadar çok fakrl corafyalarda bunu gördük. Toplamda u ana kadar 7 farkl ülkede maymuncuk görevini yerine getirdiler. Orada terör ürettiler ve dolaysyla batnn müdahalesi için temel gerekçe oldular.

DEAIN TOPLUMSAL DESTE HALEN VAR

Peki imdi ne olacak? derken sahadan ziyade toplum açsndan da düünmek gerek. DEA sahada kaybetti evet ama toplum nezdinde kimi bölgelerde halen karlklar oldukça güçlü. Terörle mücadele ile teröristle mücadele farkl eyler. Bu toplumsal kartln da bitmesi için sadece teröristlerin öldürülmesi yetmez, top yekün bir terörle mücadelenin de balatlmas gerekir. Henüz öyle bir ortam görmüyoruz.

TÜRKYE DÜMANLARININ HTRASLARI GÖZLERN KÖR ETM

Terörist Badadinin öldürüldüü yer Reyhanlya, dolaysyla Türkiye snr oldukça yakn bir bölge. Olayn duyulmasnn hemen ardndan özellikle sosyal medyada balatlan Bu kadar yakn olduuna göre demek ki himayesinde Türkiye de rol oynuyordu eklindeki asparagas haberleri de sorduumuz Aar, Bu mantkla bakacaksak Kaml da bizim snrmzn dibinde. Oradaki teröristleri de mi biz himaye ediyoruz? Türkiye dümanlarnn ihtiraslar gözlerini kör etmi. Gerçei göremiyorlar dedi.

DEAIN DRENCN TÜRKYE KIRDI

Aar son olarak Türkiye ve DEA arasnda yaananlara da vurgu yaparak, Bu örgütün krlma noktas El Babdr. DEAn inanç-moral-güven-kuvvet direnci orada krlm ve geri toparlanamamtr. Türkiyenin burada yaptklarndan sonra gittikleri hiçbir yerde tutunamadlar ve bugünki durumlarna geldiler ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git