Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın: Hukuksuzluk yasallaştı

İnfaz Kanunu'ndaki ayırımcı düzenlemenin “özel af” statüsünde olduğunu belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, hukuksuzluğun yasallaştığını söyledi.

Haberler 18.04.2020 - 00:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye yargsnn büyük hukuksuzluklar ve krizler yarattn söyleyen Aydn, cezaevlerinin Yarg kurbanlaryla doldurulduunu belirtti. Devletin, muhalifleri ve Kürtleri hapishanede tutma politikasnda srarc olduunu vurgulayan Aydn, en büyük hakszlk, hukuksuzluk ve adaletsizlikleri Kürtler ve muhaliflerin yaadn, yaamaya da devam ettiine iaret etti. Yargnn iktidar ile el ele vererek hapsettii kii saysnn 300 bini bulduunu hatrlatan Aydn, Her yl onlarca hapishane yaplmasna ramen u anda bütün hapishaneler kapasitelerinin üzerinde mahpus barndryor. Salk koullar son derece kötü. Bir mahpusun tam teekkülü bir hastaneye ulamas bazen aylar buluyor. Beslenme ve hijyen son derece kötü durumda. Ayrca 300 bin mahpusun iaesi, güvenlii, salk giderleri devlet açsndan büyük bir bütçe kalemi. Bütün bunlara kötü ileyen bir yarg sistemini de eklediiniz zaman içerdekiler açsndan patlama noktasna gelinmi durumda. Hapishaneler artk idare edilebilir olmaktan çkmt. te bu yasann temel motivasyon kaynaklarnn bunlar olduunu düünüyorum dedi.

HATLARI ORTAYA çIKACAK

Mevcut düzenleme bir infaz düzenlemesi olmaktan ziyade kategorik olarak özel af statüsünde bir düzenleme olarak görünüyor diyen Aydn, af yasalar ve mevzuat deiikliklerinin Mecliste görüülme ve kabul edilme usullerinin birbirinden farkl olduunu belirtti. Hükümet düzenlemeyi yasa deiiklii olarak Meclise getirdiini ve sürecin böyle ilediini dile getiren Aydn, yasann ayrmc olmasnn yan sra hukuk teknii açsndan da sorunlu olduunu vurgulad. Aydn, CMKda yaplmas gereken düzenlemeler nfaz Kanununda yaplm ya da tersi durumlar söz konusu. Baz suçlar hem af kapsamna alm, ancak ayn suçun cezasnn alt ve üst snrnda arta gidilmi, ikili infaz süreleri üçe çkarld ve infaz yasas daha karmak hale geldi. Hukukçularn bile bu yasay anlamalar için birkaç defa okumalar lazm. Bu karmak yasann uygulamas srasnda ciddi uygulama hatalar ve yorum farkllklar da ortaya çkacaktr eklinde konutu.

BOHçANIN BR YAMASI PATLIYOR

Muhalif gazetelerin artk cezaevlerine verilmeyecei konusunun yeni bir uygulama olmadn dile getiren Aydn, 2 yldan bu yana baz gazeteler, kitaplar, dergiler keyfi bir ekilde mahpuslara verilmiyor. Önce hukuksal altyaps olup olmadna bakmakszn politikasn uyguluyor. Darbe sürecinden bu yana yaplan yasal deiikliklerin içeriine ve seyrine baktnzda bu daha net görülür. Artk hukuksuzluk yasallat. Önümüzdeki dönemde bu tür uygulamalara çokça tanklk edeceimizi düünüyorum. çünkü her gün bohçann bir yamas patlyor, bohçay yenilemek yerine yeni yamalarla bu süreci götürmeyi hedefleyen bir anlayn topluma sunaca yeni bir ey de yok diye konutu.

Ana Sayfaya Git