Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın: Hukuksuzluk yasallaştı

İnfaz Kanunu'ndaki ayırımcı düzenlemenin “özel af” statüsünde olduğunu belirten Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın, hukuksuzluğun yasallaştığını söyledi.

Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın: Hukuksuzluk yasallaştı

Türkiye yargısının büyük hukuksuzluklar ve krizler yarattığını söyleyen Aydın, cezaevlerinin “Yargı kurbanlarıyla” doldurulduğunu belirtti. Devletin, muhalifleri ve Kürtleri hapishanede tutma politikasında ısrarcı olduğunu vurgulayan Aydın, en büyük haksızlık, hukuksuzluk ve adaletsizlikleri Kürtler ve muhaliflerin yaşadığını, yaşamaya da devam ettiğine işaret etti. Yargının iktidar ile el ele vererek hapsettiği kişi sayısının 300 bini bulduğunu hatırlatan Aydın, “Her yıl onlarca hapishane yapılmasına rağmen şu anda bütün hapishaneler kapasitelerinin üzerinde mahpus barındırıyor. Sağlık koşulları son derece kötü. Bir mahpusun tam teşekkülü bir hastaneye ulaşması bazen ayları buluyor.  Beslenme ve hijyen son derece kötü durumda. Ayrıca 300 bin mahpusun iaşesi, güvenliği, sağlık giderleri devlet açısından büyük bir bütçe kalemi. Bütün bunlara kötü işleyen bir yargı sistemini de eklediğiniz zaman ‘içerdekiler’ açısından patlama noktasına gelinmiş durumda. Hapishaneler artık idare edilebilir olmaktan çıkmıştı. İşte bu yasanın temel motivasyon kaynaklarının bunlar olduğunu düşünüyorum” dedi.

‘HATLARI ORTAYA ÇIKACAK’

 “Mevcut düzenleme bir infaz düzenlemesi olmaktan ziyade kategorik olarak ‘özel af’ statüsünde bir düzenleme olarak görünüyor” diyen Aydın, af yasaları ve mevzuat değişikliklerinin Meclis’te görüşülme ve kabul edilme usullerinin birbirinden farklı olduğunu belirtti. Hükümet düzenlemeyi yasa değişikliği olarak Meclis’e getirdiğini ve sürecin böyle işlediğini dile getiren Aydın, yasanın ayrımcı olmasının yanı sıra hukuk tekniği açısından da sorunlu olduğunu vurguladı. Aydın, “CMK’da yapılması gereken düzenlemeler İnfaz Kanununda yapılmış ya da tersi durumlar söz konusu. Bazı suçları hem af kapsamına almış, ancak aynı suçun cezasının alt ve üst sınırında artışa gidilmiş, ikili infaz süreleri üçe çıkarıldı ve infaz yasası daha karmaşık hale geldi. Hukukçuların bile bu yasayı anlamaları için birkaç defa okumaları lazım. Bu karmaşık yasanın uygulaması sırasında ciddi uygulama hataları ve yorum farklılıkları da ortaya çıkacaktır” şeklinde konuştu.

‘BOHÇANIN BİR YAMASI PATLIYOR’

Muhalif gazetelerin artık cezaevlerine verilmeyeceği konusunun yeni bir uygulama olmadığını dile getiren Aydın, “2 yıldan bu yana bazı gazeteler, kitaplar, dergiler keyfi bir şekilde mahpuslara verilmiyor. Önce hukuksal altyapısı olup olmadığına bakmaksızın politikasını uyguluyor. Darbe sürecinden bu yana yapılan yasal değişikliklerin içeriğine ve seyrine baktığınızda bu daha net görülür. Artık hukuksuzluk yasallaştı. Önümüzdeki dönemde bu tür uygulamalara çokça tanıklık edeceğimizi düşünüyorum. Çünkü her gün bohçanın bir yaması patlıyor, bohçayı yenilemek yerine yeni yamalarla bu süreci götürmeyi hedefleyen bir anlayışın topluma sunacağı yeni bir şey de yok” diye konuştu. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler