Erdoğan: Azerbaycan'la ticaret hacmimizi 15 milyar dolara çıkaracağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bakü'deki Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin Sekizinci Toplantısı'nın ardından düzenlenen basın toplantısında "Ticaret hacmimiz 2019 yılında yaklaşık 4,5 milyar dolar oldu. Bu rakamı 2023 yılında inşallah 15 milyar dolara çıkaracağız” dedi.

Haberler 26.02.2020 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye-Azerbaycan Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyinin Sekizinci Toplantsna katlmak üzere Azerbaycann bakenti Baküye gelen Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev ile yapt ikili ve heyetler aras görümelerin ardndan ortak basn toplants düzenledi.

Cumhurbakan Erdoan, lham Aliyev ile düzenledii ortak basn toplantsnda, Türkiye ile Azerbaycann siyasi noktada dayanmasnn en üst düzeyde olduuna iaret ederek, Siyasi noktada dayanma zaten en üst düzeyde devam ediyor ve bakanlarmz bu noktada dayanmalarn bugüne kadar sürekli gösterdiler. Uluslararas kurum, kurulularda bu dayanmalarn devam ettiriyorlar. Bundan dolay ilgili bakanlarmz kutluyorum, tebrik ediyorum. Bunun dnda dier alanlarda da yine bakanlarmz birbirleriyle dayanma içerisindeler. Bunu daha da ileriye götürmenin gayreti içerisinde olacaz. Tabii Cumhurbakan Sayn Aliyevin vizyoner liderliinde, özellikle Azerbaycann bölgemizin bir refah ve istikrar göz önünde. Bu çok açk, net kendini göstermekte ve bundan sonraki süreçte de bunun devamn inanyorum ki göreceiz. 9 ubatta yaplan meclis seçimlerinin de karde Azerbaycan için hayrlara vesile olmasn Allahtan diliyorum ifadelerini kulland.

NAHçIVANIN BAIMSIZLIINI ELNDEN ALANLARA BR CEVAP

Konsey toplantsnda 14 muhtra ve metnin imzalandn, bunlarn hem siyasi hem de ekonomik açdan önemli olduunu vurgulayan Erdoan öyle devam etti:

Konsey toplantmzda ilikilerimizi her alanda daha ileri nasl götürebiliriz, bunlar konuma görüme frsatn bulduk ve az evvel imzaladmz muhtra ve metinlere dikkat edilirse, 14 muhtra ve metni imza altna aldk. Bu tabii çok çok önemli. Dolaysyla, burada ilgili bakanlarmz bu balklarn takipçisi olacaklar. Ama bunlarn içerisinde tabi en önemlisi üphesiz, tercihli ticaret anlamas. Bu iin ekonomik boyutunu tekil ediyor ama bunun dnda siyasi noktada önemli bir adm. Özellikle Nahçvan ve Türkiye arasndaki demiryolu konusu. Bu özellikle Nahçvann bamszln elinden alanlara bir cevap tekil etmektedir. Bu bakmdan çok çok önemli. Bir dier önemli adm ise Nahçvanda snra kadar doalgaz hattnn kurulacak olmas. Ayn ekilde, Idrdan, Türkiyeden de doalgaz hattnn kurulmas suretiyle yaklak 160 kilometrelik hattn kuruluuyla Nahçvan özellikle doalgazda rahat bir zemini yakalam olacak. Yani hem randan bir destei alm olacak, hem Türkiyeden bir destei almak suretiyle çok daha güçlü bir hale gelmi olacaktr.

TCARET HACMMZ 2023 YILINDA 15 MLYAR DOLARA çIKARACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, 2023 ylnda Türkiye-Azerbaycan arasndaki ticaret hacminin 15 milyar dolara çkarlmasnn hedeflendiini belirterek, Ticaret hacmimiz 2019 ylnda yaklak 4,5 milyar dolar oldu. Bu rakam 2023 ylnda inallah 15 milyar dolara çkaracaz. Hedefimiz bu. Bunu da yakalamamz lazm. te bugünkü tercihli ticaret anlamas bu alanda bizim için büyük önem arz ediyor diye konutu.

AZERBAYCAN, FETÖ LE MÜCADELEDE EN FAZLA DESTE VEREN ÜLKE

Erdoan, Azerbaycann, Türkiyenin FETÖ terör örgütü ile olan mücadelesine en büyük destei veren ülke olduunu ifade ederek, Dayanmamz terörle mücadelede de omuz omuza devam ediyor. 251 insanmz ehit eden FETÖ örgütüyle mücadelede bize en fazla destei veren ülke Azerbaycan olmutur. 24 Ocakta Elazda yaanan deprem felaketi sonrasnda da Azerbaycann desteini yanmzda hissettik. Acmz paylatklar ve dayanmalar için Azerbaycanl kardelerime ülkem ve milletim adna teekkür ediyorum. Dört bir yanmz çatma, terör ve asayi sorunlaryla bouurken, Türkiye ve Azerbaycan adeta bir istikrar abidesi olarak yükseliyor. Hiç üphesiz bunu sarslmaz ilikilerimiz kadar güçlü ordularmza da borçluyuz. Bu noktada gerek ordularmzn dayanmas, gerekse savunma sanayinde attmz admlar da gelecee yönelik bamszlmzn en büyük teminat olacaktr. Savunma sanayi alanndaki i birliimizi gelitirmemiz bu bakmdan büyük önem arz ediyor. Bar Pnar Operasyonunda, Azerbaycan, hükümeti ve halkyla tek millet iki devlet olduumuzu bir kez daha dünyaya göstermitir dedi.

KARABA, AZERBAYCAN KADAR BZM DE MESELEMZDR

Erdoan, Yukar Karaba sorununun Azerbaycan kadar Türkiyenin de meselesi olduunu belirterek, Karaba, Azerbaycan kadar bizim de meselemizdir. Yukar Karaba sorununun Azerbaycann egemenlii ve toprak bütünlüü temelinde çözüme kavuturulmas en büyük arzumuzdur ifadelerini kulland.

HOCALI KATLAMI, 20NC YÜZYILIN EN BÜYÜK VAHETLERNDENDR

Cumhurbakan Erdoan, Hocal Katliamnn 20nci yüzyln en büyük vahetlerinden biri olduunu ifade ederek, Yarn Hocal Katliamnn 28inci yl dönümünü yad edeceiz. Masum, yal, kadn, çocuk demeden 20. yüzyln en büyük vahetlerinden biri ilenmitir. Toplam 613 kardeimiz hunharca ehit edilmitir. Bu katliam unutmadk, unutmayacaz dedi.

LHAM ALYEV: TÜRKYE-AZERBAYCAN BRL EBEDDR

Ortak basn toplantsnda konuan Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev de Türkiye-Azerbaycan i birliinin ebedi olduuna vurgu yaparak, Ermenistann aslsz iddialarna kar Türkiye bizim yanmzda. Türkiye-Azerbaycan i birlii ebedi bir i birliidir. Türkiye ile her konuda görü birlii içerisindeyiz. Erdoan sayesinde Türkiye bugün dünya çapnda bir güç merkezidir. Ticaretimizin 15 milyar dolara çkmas hedefine ulaacaz. Karlkl yatrmlarmz ülkelerimizin kardeliinin göstergesidir. Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattnn geleceini de bugün konutuk. Nahçvandan Türkiyeye ihracat artacak dedi.

Ana Sayfaya Git