Erdoğan: Türkiye'ye yatırım yapan kimse pişman olmamıştır

Türkiye-Pakistan İş Forumu'nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şimdiye kadar ülkemize güvenen, Türkiye'nin yatırım potansiyeline inanan, Türkiye'ye yatırım yapan hiç kimse pişman olmamıştır. Pakistanlı kardeşlerimizin de ülkemize, Türk ekonomisine, Türkiye'nin geleceğine itimat etmelerini istiyoruz” dedi.

Haberler 15.02.2020 - 12:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye-Pakistan Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyinin 6. toplants için Pakistann bakenti slamabadda bulunan Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Türkiye - Pakistan Forumunda iki ülke i adamlarna hitap etti.

Pakistan ziyaretinin dolu dolu geçtiini, dün Pakistan Cumhurbakan Arif Alvi ile samimi bir sohbet gerçekletirdiini, bugün de Pakistan Mill Meclisi ve Senatosunun ortak oturumunda parlamenterlere hitap ettiini dile getiren Cumhurbakan Erdoan, Forumunun ardndan Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyinin 6. toplantsn yapacaklarn, böylece Pakistan ile ilikilerdeki ivmeyi bir üst aamaya çkarm olacaklarn söyledi.

TÜRKYENN PAKSTANDAK DORUDAN YATIRIMLARI 500 MLYON DOLARI BULUYOR

Forumu münasebetiyle kurulan ve kurulacak irtibatlarn, yeni i birliklerinin, yeni ortaklklarn kapsn aralayacan belirten Cumhurbakan Erdoan, Pakistanla ticari ve ekonomik balarmz siyasi münasebetlerimizin seviyesine çkarmak istiyoruz. Son dönemde art gösteren ticaret ve yatrmlara ramen, maalesef bu alandaki potansiyelimizin bir hayli gerisinde kaldmz görüyoruz. Toplam nüfuslar 300 milyonu bulan Türkiye ile Pakistann ticaretinin 804 milyon dolarda kalmasn, açkças ülkelerimize yaktramyorum dedi.

Cumhurbakan Erdoan, ikili ticaretin önce 1 milyar dolarn üzerine çkmalar, ardndan da 5 milyar dolar hedefine tamalar gerektiini belirterek ortak hedefler dorultusunda kararl, net ve güçlü admlar atlmas gerektiini kaydetti.

ki ülkenin ihraç kalemlerinde benzerlik olduunu ancak Türkiye ve Pakistann rekabet içinde görülen sektörleri olduu gibi birbirini tamamlayabilecek çok sayda alann da bulunduuna dikkati çeken Cumhurbakan Erdoan, bu alanlara odaklanarak ticaretin hak ettii konuma tanmasn vurgulayarak bunun için de tüm dünyada yükselen korumaclk duvarlarnn iki ülke arasna girmesine engel olmak gerektiini belirtti.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye ve Pakistann yatrm noktasnda son dönemde gözle görünür bir ivme yakaladnn altn çizerek u deerlendirmelerde bulundu: Türkiyenin Pakistandaki dorudan yatrmlar 500 milyon dolar buluyor. Türk firmalarnn enerjiden gdaya, temizlikten inaata pek çok alanda Pakistanda faaliyet göstermelerinden büyük memnuniyet duyuyorum. Firmalarmz burada Türkiye-Pakistan dostluuna yakr ekilde çalyorlar, Pakistana hizmet ediyorlar. irketlerimiz mevcut yatrmlarn daha da büyütmeyi düünüyorlar. Anadolu Grupun 200 milyon dolar ve Hayat Kimyann 350 milyon dolar deerinde ilave yatrm planlar var. Keza, SÜTA Türkiyedeki en büyük süt ileme tesisinin bir benzerini Pakistanl ortayla Pencabta yaknda hayata geçirecek. Bunlar bizim yüzümüzü güldüren haberler. Ülkemizde ise 158 adet Pakistan sermayesine sahip irket faaliyet gösteriyor. Bu irketlerin toplam yatrm miktar 100 milyon dolara yakndr. Bu saynn ve yatrm miktarnn daha da artmasn temenni ediyoruz.

TÜRKYEDE YATIRIM YAPAN ULUSLARARASI RKETLERLE KEND RKETLERMZ ARASINDA BR FARK GÖRMÜYORUZ

Cumhurbakan Erdoan, yabanc yatrm ifadesi yerine uluslararas yatrm ifadesini tercih ettiine vurgu yaparak, çünkü bizim anlaymza göre sermayenin milliyeti yoktur. Dolaysyla sermaye milliyetçilii yapmak da doru bir yaklam deildir. Türkiyede yatrm yapan uluslararas irketlerle kendi irketlerimiz arasnda bir fark görmüyoruz. Uluslararas yatrmlar sadece yasal düzenlemelerle deil, kurumsal olarak da destekliyoruz diye konutu.

Türkiyenin yatrm potansiyeline inanan herkese kaplarn açk olduunu ifade eden Cumhurbakan Erdoan, imdiye kadar ülkemize güvenen, Türkiyenin yatrm potansiyeline inanan, Türkiyeye yatrm yapan hiç kimse piman olmamtr. Pakistanl kardelerimizin de ülkemize, Türk ekonomisine, Türkiyenin geleceine itimat etmelerini istiyoruz eklinde konutu.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin dünyann en büyük 20 ekonomisi içinde olduuna dikkati çekerek, Göreve geldiimiz 2002 ylndan bu yana ekonomide pek çok rekora imza attk. Kamu borç stokunun mill gelire orann yüzde 72den yüzde 30,4e indirdik. Bütçe açnn mill gelire orann da yüzde 11,2den yüzde 2ye düürdük. 2009-2018 yllar arasnda her yl 903 bin insanmza yeni istihdam saladk. Turizmde 13 milyon olan turist sayn 51,7 milyona, 8,5 milyar dolar olan turizm gelirimizi ise 35 milyar dolar bandna çkardk. Son 17 ylda ekonomimize yaklak 220 milyar dolarlk dorudan uluslararas sermaye girii oldu bilgisini paylat.

PAKSTANIN LERYE DORU ATACAI HER ADIMIN YATIRIM LKLERMZ çN DOURACAI FIRSATLARIN FARKINDAYIZ

Türkiyenin bankaclk sektöründe güçlü mali yapsn koruduunu, Türk Hava Yollarnn (THY) dünyann en çok ülkesine ve d hat noktasna uçan havayollar arasnda yer aldn anlatan Cumhurbakan Erdoan, 2002de 36 milyar dolardan aldmz ihracat, geçen hafta açklanan rakamlara göre 181,6 milyar dolara tadk. Ocak ay ihracatmz önceki yln ayn ayna kyasla yüzde 6,1 art göstererek 14 milyar 765 milyon dolara ulat. Yaadmz onca saldrya, ekonomik sabotaj giriimlerine, bölgesel istikrarszlklara ramen hamdolsun her alanda baar çtamz yükseltiyoruz sözlerine yer verdi.

Pakistann da Babakan mran Han önderliinde son dönemde i yapma kolaylnn arttrlmas konusunda ciddi gelime kaydettiine iaret eden Cumhurbakan Erdoan, Pakistana bu alanda yardmc olmaya hazrz. Pakistann ileriye doru ataca her admn yatrm ilikilerimiz için douraca frsatlarn farkndayz dedi.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin savunma, ulam, toplu konut, salk ve müteahhitlik sektörlerinde dünya çapnda üne sahip firmalar bulunduunu vurgulayarak, öyle devam etti: Savunma sanayii alannda Pakistanla i birliimiz derinleiyor. Müteahhitlik alannda ise Türk firmalar bugüne kadar Pakistanda deeri 3,5 milyar dolar aan 68 proje üstlendi. Bunlarn arasnda çok önemli altyap ve enerji projeleri de bulunuyor. Pakistann gerek münferit projeler, gerek çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projelerinin de etkisiyle altyap ve enerjide yaad skntlar geride braktn görmek bizleri de memnun ediyor. Dünyada ikinci srada yer alan müteahhitlik firmalarmz, Pakistandaki büyük çapl enerji ve altyap projelerine taliptir. Ancak Pakistann potansiyelinin ve üçüncü ülkelere salad imknlarn ülkemizde yeterince tannmadn müahede ediyoruz. çin-Pakistan Ekonomik Koridoru projelerinin Türk yatrmclara daha iyi anlatlmas gerekiyor. Bu konuda beraber çalmaya hazrz. Hatta bu çerçevede, pilot bir i kolu, pilot bir sektör yatrmn beraberce tespit edip iki taraftan birkaç büyük firmamz bir araya getirebiliriz.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiyenin büyük önem verdii balantsallk konusunun Pakistan için de önem arz ettiinin farknda olduklarn belirterek, Bu alanda, TürkmenistanAfganistanPakistanHindistan doal gaz boru hatt, Türkmenistan AfganistanPakistan (TAP) elektrik enerjisi iletim hatt gibi Pakistan Orta Asya corafyasyla balayacak projelerin hayata geçirilmesi çok faydal olacaktr dedi.

TAPn elektrik enerjisi iletim hattnn Türkmenistan ayanda çalk Holdingin görev aldn ifade eden Cumhurbakan Erdoan, bu projelerin Pakistandaki ksmlarnda Türk firmalarnn tecrübelerinden fayda salanmasnn yararl olacan söyledi.

TÜRKYE VE PAKSTANIN TCAR VE EKONOMK LKLERN HAK ETT SEVYEYE TAIYACAIZ

Cumhurbakan Erdoan, Pakistan halknn tedavi için daha çok Batl ülkeleri tercih ettiini aktararak bu alkanln deimesi gerektiini, Türkiyenin, salk altyapsnda büyük bir aama kaydederek, dünya salk turizminin ana destinasyonlarndan biri hline geldiini vurgulad.

Türkiyenin ehir Hastaneleri projesiyle salk hizmetlerinin standardn yeniden belirlediini, 13 bin 417 yatak kapasiteli 10 adet ehir hastanesini hizmete açtklarn anlatan Cumhurbakan Erdoan, geçen sene yurt dndan 500 bin kiiyi salk turizmi kapsamnda Türkiyede arladklarn, Pakistanllarn da ayn tedavi hizmetlerini, daha uygun fiyatlara ve dostane bir ortamda Türkiyeden alabileceklerini kaydetti.

Cumhurbakan Erdoan, Türkiye ve Pakistann ortak ekonomik hedeflerine ulamasna imkn verecek Stratejik Ekonomik çerçeve de Pakistan Babakan mran Han ile imzalayacaklarn bildirerek, Bizlerin destei, siz i adamlarmzn da çabalaryla Türkiye ve Pakistann ticari ve ekonomik ilikilerini hak ettii seviyeye tayacaz. Bu yolda, özel sektör kurulularmzn yannda olmak ve yeni i birlikleri için i dünyasn tevik etmek yönünde her iki ülke siyasi liderliinin de güçlü bir iradeye sahip olduunu teyit etmek istiyorum ifadelerini kulland.

Cumhurbakan Erdoan, konumasn çok yaa Pakistan-Türkiye dostluu anlamna gelen Pakistan, Türki dosti zindabad sözleriyle tamamlad.

Ana Sayfaya Git