Erdoğan: Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamlamış durumdayız

CUMHURBAŞKANI Recep Tayyip Erdoğan, "Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66'sını tamamlamış durumdayız. Kalan 6 kriterle ilgili adımları en kısa zamanda atarak, AB'nin vize serbestisinde ne kadar samimi olduğunu da göreceğiz" dedi.

Haberler 10.05.2019 - 12:16 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Cumhurbakanl Külliyesinde düzenlenen Reform Eylem Grubu Toplantsna bakanlk yapt. Toplant açlnda konuan Erdoan, Türkiyenin kuruluundan hemen sonra Avrupa Birliinde (AB) yer almak için gerekli admlar attn söyledi. Türkiyenin 60 yldr ABye üye olma mücadelesi verdiini kaydeden Erdoan, 60 sene içinde maruz kaldmz onca çifte standarda ramen asla vazgeçmedik, yolumuzdan geri dönmedik. Stratejik hedefimiz olan tam üyelie ulamak için elimizden gelen her türlü çabay gösterdik, gösteriyoruz diye konutu.

KESNLKLE BOYUN EMEYECEZ

Cumhurbakan Erdoan, hakszlk ve yldrma taktiklerinin, Türkiyenin tam üyelik kararlln etkilemediini, 60 yl önceki kararllkla bugün de ayn noktada olduklarn söyledi. Erdoan, Türkiyeyi Avrupa ailesinin dna atmaya çalanlara inat yolumuza srarl bir ekilde devam ediyoruz. AB kurumlarn kendi hrslar, ön yarglar, küçük hesaplar için istismar edenlere kesinlikle boyun emeyeceiz. u gerçein artk herkes tarafndan görüldüüne inanyorum; ABnin Türkiyeye olan ihtiyac, Türkiyenin ABye olan ihtiyacndan daha fazladr. Ülkemiz olmadan, ABnin kurucu deerlerini dinamitleyen slam dümanl, kültürel rkçlk, ayrmclk ve göçmen kartl gibi varolusal tehditlerle baarl bir ekilde mücadele etmesi mümkün deildir. Türkiyenin tam üye olarak yer almad bir ABnin kurucu deerlerini temsil iddias havada kalmaya mahkumdur dedi.

BZMLE YETERL DAYANIMAYI SERGLEMEDLER

lk kez bakanlk ettii Reform Eylem Grubu Toplantsna çok önem verdiini dile getiren Cumhurbakan Erdoan, toplantda AB ile ilikileri kapsaml deerlendireceklerini vurgulad. Gelecek döneme dair yol haritasnn toplantda belirleneceini belirten Erdoan, son 2 ylda önceliin, FETÖ bata olmak üzere terör örgütleriyle mücadeleye verildiini anlatt. Darbe giriiminin ardndan olaanüstü hal (OHAL) ilan ederek, çeitli tedbirler aldklarna dikkat çeken Erdoan, öyle konutu:

Gerek birlik üyesi ülkeler gerekse birlik kurumlar ülkemiz ve milletimiz için hayati öneme haiz bu zor dönemde maalesef bizimle yeterli dayanmay sergilemediler. Ülkemizden kaçan FETÖ militanlarnn himayesinden, darbeci askerlerin korunmasna kadar demokrasiyle hukukla dostlukla asla badamayan admlar attlar. Türkiyenin terör örgütlerine kar verdii amansz mücadeleyi ya kavrayamadlar ya görmezden geldiler ya da eletiri oklarnn hedefi yaptlar. Pankartlarla ahsma ölüm tehditlerinin yapld, terörist fotoraflarnn Avrupa Parlamentosunun duvarlarn süsledii utanç verici manzaralara ahit olduk. Zaten inili çkl bir seyir izleyen ilikilerimiz ABnin samimiyetsiz tutumu sebebiyle ar yaralar ald.

ANKARA KRTERLER, DER VE YOLA DEVAM EDERZ

Cumhurbakanl Hükümet Sistemine geçilmesinden sonra OHALi kaldrp, OHAL lemleri nceleme Komisyonunu kurduklarn anlatan Erdoan, 3 Mays itibaryla komisyona yaplan 126 bin bavurudan 70 bin 500üne ilikin karar verildiini, kalan 55 bin dosyann incelemesinin ise devam ettiini söyledi. Toplantya katlan bakanlardan, reform iradesini somut admlara çevirecek ve ilikilere ivme kazandracak çalmalar beklediini belirten Erdoan, unlar kaydetti:

Biz ABye uyum kapsamnda her adm vatandalarmzn iyilii ve refah için atk bugün de ayn anlayla hareket ediyoruz. Vatandalarmzn temel hak ve özgürlüklerimizin gelitirilmesi bizim için temel önceliktir. Daha önce de belirttiim üzere bu dorultuda atlmas gereken admlar, gerekirse adna Kopenhag deil, Ankara kriterleri der ve yola devam ederiz. Ekonomimizi güçlendirmek için yapsal reformlara daha fazla arlk vermemiz gerekiyor. Bunlarn en önemlisi yarg alannda atlacak admlar olacaktr. Bu süreçte hakim ve savc eitimlerinin en üst kalitede sunulmas için Adalet Akademisini yeni yapsyla tekrar hizmete aldk. Yarg reformu stratejisini kamuoyuyla paylap buradaki reformlar hzlca hayata geçirirsek piyasalara da olumlu mesaj verir, yatrmlara ivme kazandracak ortam hazrlam oluruz.

72 KRTERDEN 66SINI TAMAMLAMI DURUMDAYIZ

Gelecek süreçte Türkiye- AB ilikilerinde Türkiyenin kazanm olan alanlara odaklanlmas gerektiini vurgulayan Cumhurbakan Erdoan, Bunlarn banda vatandalarmza vize serbestisinin salanmas ve Gümrük Birliinin güncellenmesi geliyor. Birlikle olan yarm asr akn geçmiimiz göz önüne alndnda ABnin vize serbestisi salad dier ülkelerle kyas dahi kabul edilemeyecek bir düzeyde bulunduumuz açktr. Vize serbestisi sürecinde 72 kriterden 66sn tamamlam durumdayz. Kalan 6 kriterle ilgili admlar en ksa zamanda atarak ABnin vize serbestisinde ne kadar samimi olduunu da göreceiz. Vize serbestisinin etkisini kapsaml analiz etmemiz gerekiyor. Ticaretimize ve ekonomimize katks ve özellikle i adamlarmzn ilerini kolaylatracak etkisi göz ard edilemez dedi.

BRLERNN BZ MNDER DIINA ATMASINA MÜSAADE ETMEYECEZ

Cumhurbakan Erdoan, Gümrük Birlii anlamasnn güncellenmesinin sadece Türkiyenin deil, ABnin de yararna olduunu aktard. Erdoan, konumasn öyle tamamlad: Menfaatlerimiz dorultusunda AB ile d politika, ulatrma, enerji, ekonomi, güvenlik, terörle mücadele alanlarnda üst düzey diyalou sürdürmeli ve zirveleri düzenli hale getirmeliyiz. Türkiyenin Helsinkide resmen aday ilan ediliinin 20nci ylnda Helsinki ruhunu tekrar canlandracak çalmalara arlk vermeliyiz. Türkiye olarak yol haritamz ve pusulamz bellidir. ABye tam üyelik müzakerelerinde ne basklara boyun eeceiz ne de birilerinin bizi minder dna atmasna müsaade edeceiz. Ülkemizin bekasna yönelik meselelerde gerekli hassasiyeti göstererek çalmalarmz sürdüreceiz. AB üyelii, ancak her iki tarafn da kazançl çkt bir denklemde anlamldr. Hiç kimse Türkiyeyi kaybedecei, zararl çkaca denklemi kabul etmeye zorlayamaz. Böyle bir icmal karsnda tavrmz her zaman ülkemizin ve milletimizin menfaatlerini gözetmek olacaktr. Bizim için hiçbir ey Türkiyeden, Türk milletinin istikbalinden, vatanmzn bekasndan daha mühim deildir. Her birinizin çalmalarnza bu anlayla yaklaacana inanyorum.

Ana Sayfaya Git