Erdoğan'dan Rusya'ya İdlib tepkisi: Biz göbeğimizi keseriz

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye ordusunun İdlib'e yönelik askeri harekatı nedeniyle Rusya'ya tepki gösterdi. Erdoğan'ın "İdlib'de bu bombalamaları vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadığınız takdirde bizim artık sabrımız tükeniyor. En son Halep'ten bizim tarafa atışları var. Bunlara bir yere kadar sabrederiz, ondan sonra da biz göbeğimizi keseriz.

Haberler 30.01.2020 - 10:54 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Trumpn dün açklad srail-Filistin plann Filistin yönetimi reddederken, tepkiler de sürüyor. Cumhurbakan Tayyip Erdoan, açklanan plann bara ve çözüme hizmet etmeyecein belirterek, Kudüs Müslümanlarn kutsaldr. Kudüsün sraile verilme plan asla kabul edilemez. Bu, Filistinlilerin haklarn yok sayma ve srailin igalini merulatrma plandr dedi. Erdoann dlibdeki gelimeler nedeniyle Rusya ve Rusya Devlet Bakan Putine eletiriler yöneltmesi de dikkat çekti.

Senegal dönüü uçakta gazetecilerin sorularn yantlayan Erdoan, özetle unlar söyledi.

RUSYA ASTANAYA DA SOçYE DE SADIK DEL: (Soru-2018de dlibin, gerginlii azaltma bölgesi olarak ilanndan bugüne gerginlik azalacak gibi durmuyor. Son zamanlarda da saldrlar artt. Görünen o ki: Türkiyeye basnç uygulayarak göç dalgas planlyorlar) Rusya ile gerek Soçi gerek Astanada baz görümeler, anlamalar oldu. Bu anlamalara Rusyann sadk kalmas halinde, biz de ayn sadakatle yola devam ederiz. u an itibaryla maalesef Rusya Astanaya da Soçiye de sadk deil. Arkadalarmz muhataplaryla görümeler yapyorlar. Bu görümelerde de kendilerine artk dlibde bu bombalamalar vesaire durdurdunuz durdurdunuz, durdurmadnz takdirde bizim artk sabrmz tükeniyor. Bundan sonra ne gerekiyorsa biz de bunu yapacaz diye ifade ediliyor. En son Halepten bizim tarafa atlar var. Bunlara biz bir yere kadar sabrederiz, sabrettik ama ondan sonra da biz göbeimizi keseriz. Bu konuda Rusya da eer biz birbirimize sadk ortaklar isek, tavrn belli edecek. Ya Suriye ile olan süreci farkl yürütecek ya da Türkiye ile olan süreci farkl yürütecek, bunun baka yolu yok.

BUNLAR TERÖRST DEL, DRENç: Ruslarn söyledii ey; Teröristlere kar mücadele ediyoruz. Kim terörist? Kendi topran savunanlar m terörist? Bunlar direniçi. u anda bunlara sorarsan Türkiyedeki yaklak 4 milyon Suriyeli de terörist. Bunlar nereden kaçt geldi? Esedin zulmünden kaçt geldi. dlibde ayn ekilde devam eden bu süreçte biz ne yapyoruz u anda? Briket barnak yapyoruz. Niye? Bu kn souunda bunlar çadrlarda duramazlar. Bunlar ben (Rusya Devlet Bakan) Sayn Putine de söyledim. Bu insanlar u anda çadrlarda nereye kadar? Bunun için Esede söylenmesi gerekeni siz söylerseniz, bu insanlar da biz konforu yüksek hale getirebiliriz. Onun için de biz bu ii gevetemeyiz, ayn kararllkla sahip çkmaya devam edeceiz.

RUSYA, REJM UYARMALI: (Soru-antaj görüyor muyuz?) Bunu antaj olarak nitelemeyelim. Aylar geçtikçe göreceiz ama bizler ilgili arkadalarmz, ahsm görümelere devam edeceiz. Arzumuz bir an önce burada Rusyann dost olarak gördüü rejime gereken uyary yapmasdr.

ASTANA SÜREC DYE BR EY DE KALMADI: (Soru-Rusyann tutumuna ran eklersek, rana kar u anda basklar devam ediyor. Bu durumda Astana süreci Türkiyenin gayretleriyle yürüyor gibi duruyor. Tek bana yeterli olur mu? Etkiler mi Astanay?) u anda Astana süreci diye bir ey de kalmad. Astana süreci u anda sessizlikte veya sessizlie büründü. Astanay yeniden ayaa kaldrmak ve yeniden ayaa kalk ile birlikte Türkiye, Rusya, ran ne yapabilir, bakmak lazm. Zaten Amerika üst düzeyde buraya katlmyor, alt düzeyde büyükelçi veya özel temsilci öyle katlyor. Burada arlkl biz üç ülkeyiz, Rusya, ran, Türkiye. imdi bunu yeniden canlandrarak Astana sürecinden ne çkar, baklabilir. Tabii asl gidilmesi gereken yer Cenevre. Cenevre konusunda da sanki unutma politikas var. Bunu hareketlendirmek, bir an önce ii siyasi sürece kavuturmak ve netice almak gibi bir durum söz konusu olmal.

FLSTNLLERN HAKLARI YOK SAYILIYOR: (Soru-Beyaz Sarayn yüzyln anlamas olarak nitelendirildii bar plan, -biz uçaktayken- Trump tarafndan duyuruldu. Bu balamda Ankarann plana yaklam nedir?): Önceki akamki telefonla konumada Trumpa, Bu metni bize gönderirseniz, içeriinde ne var görürüz, ona göre de atmamz gereken admlar veya tavr belirleriz dedik. Bizim bu konudaki tavrmz belli. Kudüs, Müslümanlarn kutsaldr. Kudüsün sraile verilme plan asla kabul edilemez. Açklanan plan, bara ve çözüme hizmet etmeyecektir. Bu plan Filistin ve Kudüs için yeni oldubittiler oluturma gayretidir. Bu, Filistinlilerin haklarn yok sayma ve srailin igalini merulatrma plandr. Hangi giriim olursa olsun, baz Arap ülkeleri srtn dönse de biz Filistinin ve Kudüs-ü erifin hukukunu korumak için uluslararas kurumlar harekete geçirmeye ve dünyaya bu meseleyi anlatmaya devam edeceiz.

PARA HANG AMAç çN TOPLANMISA ORAYA HARCANMITIR: (Soru-Kemal Klçdarolu Deprem vergileri nereye harcand? dedi. Bu tavr sormak isterim. kinci olarak devletin 1999 öncesi tavryla bugünkü tavrn deerlendirebilir misiniz?) Ben u anda Sivrice depremine CHPli belediyeler ne kadar yardm yapm bunun üzerinde duracak deilim. Acaba kendisi oraya gitti mi? Gitmedi. imdi bundan sonra herhalde gider; ben söylüyorum ya Soruyorlar imdi. Babakanlm ve Cumhurbakanlm döneminde bir para hangi amaç için toplanmsa bugüne kadar o gaye için harcanmtr. Onun dnda bir yere biz bu tür paralar harcama diye bir tavrn içinde olmadk, olmayz. Harcanmas gereken yere harcadk.

S-400 KONUSU BTM BR : (Soru-ABDnin S-400lerle ilgili CAATSA yaptrmlarn nisan aynda yeniden gündeme getirme olasl beliriyor. Bu konudaki düünceleriniz nelerdir? Sayn brahim Kaln görevlendirmitiniz ABD taraf ile S-400 komisyonu kurulmasyla ilgili. Bu konuda bir ilerleme var m?) Hep söylüyorum: S-400 konusu bitmi bir i. Buradan geri adm atmak söz konusu deil. Bedeli kesilmi, kredisi vesaire hepsi konusunda Ruslarla anlatk. F-35 konusuna gelince ABDnin bizi ortak yapt ve birçok parçasn bizden ald uçak. Bunlardan 5 tanesini bize vermilerdi. Daha sonra bu skntlar yaannca gönderilmemesi istikametinde karar alnd. imdi olay nereye geldi? Ya bu iin parasn bize verecekler ya da uça verecekler. Parasn vermiyorsa da dünyada bu iin dibi kurumad ki Baka yerden de bulur alr, kendimiz yaparz. Zaten çalmalarmz, baz ortak giriimlerimiz var.

KALINDAN TEPK

Öte yandan Cumhurbakanl Sözcüsü brahim Kaln da, Trumpn açklad srail-Filistin planna tepki göstererek, Filistin halknn haklarn ve uluslararas hukuku hiçe sayan bu tek tarafl plan reddediyoruz dedi.

Ana Sayfaya Git