Erdoğan: “benim kitabımda geri adım atmak yok”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yatışan büyükelçi krizi sonrasında bazı Amerikan gazetelerinde yer alan "Erdoğan krizden kaçtı, geri adım attı" manşetlerini değerlendirirken "Ben nasıl geri adım attım? Ben taarruzdayım. Benim kitabımda geri adım atmak yok" dedi.

Haberler 28.10.2021 - 00:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Azerbaycan dönüünde uçakta gazetecilerin sorularn yantlad. Cumhurbakanl letiim Bakanlnn yapt açklamaya göre; Azerbaycan Cumhurbakan lham Aliyev ile igalden kurtarlan Füzuli ve Zengilanda bir araya geldiklerini söylen Erdoan, galden kurtarlan bölgelerde tarm üretiminin modern ve sürdürülebilir yöntemlerle yeniden balamasn, 30 yla yakn süren igalin çevreye verdii tahribatn yaralarnn sarlmas bakmndan önemsiyoruz. Azat edilen Azerbaycan topraklarnn, yakn zamanda bölgede örnek birer üretim ve refah merkezi olacana gönülden inanyorum. Tüm bu alanlarda ilgili kurumlarmz, kurulularmz ve firmalarmz, Azerbaycanl kardeleriyle omuz omuza çalyor dedi.

TÜRK FRMALARI AZERBAYCANDA CDD BR POTANSYELE SAHP

Bu büyük deiimin bölgeyi, Türkiyeyi, dier ülkelerle ilikileri nasl etkileyecei yönündeki soru üzerine Erdoan, Türk firmalarnn altyap ve üstyapda Azerbaycanda ciddi potansiyele sahip olduunu, altyap inaatlarnda ciddi iler aldn anmsatt.

Erdoan, Füzuli Havalimannda 12 Türk firmasnn Azerbaycanl kardeleriyle çaltn ve 8 ayda havalimann yetitirdiini belirterek, iki havalimannn daha inasnn devam ettiini, onlarn da 1 yl içinde bitirilmesinin planlandn bildirdi.

Türkiye-Azerbaycan birlikteliiyle akll tarmla ilgili çalmalarn da kararllkla yürütüldüünü dile getiren Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bunun yannda hayvanclkta da u anda baarl bir çalmann olduunu bizzat gördük. Bu baarl çalmayla birlikte bir taraftan mayn temizlii de sürüyor. Mayndan arndrlm arazilerde u an itibaryla gerek Azerbaycana gerekse Türkiyeye yönelik kazan-kazan esasna göre tarm ve hayvanclk balam vaziyette. En az 5-10 bin kadar angus türü hayvan buraya getirilmek suretiyle burada besi hayvancl cinsinden bir çalmann yaplacan, bununla da özellikle Azerbaycann et ithalatn minimize edeceklerini bizlere söylediler. Bu da gösteriyor ki u anda tarmda ve hayvanclkta bu noktada çok ciddi sçrama olacak. Ayn ekilde altyap ve üstyapda yine Türkiye-Azerbaycan i birliiyle çok ciddi kararl bir adm atlm vaziyette.

ÜLKELER BRBRLERNN KARAR MEKANZMALARINI ETKLEMEMEL, ETKLEYEMEZ

Cumhurbakan Erdoan, ran son dönemde sraili buraya getirdiniz bahanesiyle Azerbaycan tehdit ediyor, dier taraftan da Ermenistan ile yeni i birlii araylarna girerek sanki sizin ve Sayn Aliyevin çabalarn baltalamaya çalyor. Siz bunu nasl yorumluyorsunuz sorusunu öyle yantlad:

lham Bey ile bu konunun da müzakeresini yaptk. lham Bey kararl bir duru içerisinde ve o kararl duruundan da herhangi bir taviz vermiyor. Dedi ki: Bizim sraile yönelik verilmi bir tavizimiz yok. Biz srail ile her türlü mal mübadelesi içerisinde adm atabiliriz. Farkl ülkelerle nasl adm atyorsak burada da ayn ekilde srail ile bu tür ilikilerimiz vardr ve bundan sonra da olacaktr. Bu konularda da ülkeler birbirlerinin karar mekanizmalarn etkilememeli, etkileyemez. Temennimiz odur ki ran da burada aklselimle hareket ederse ran ve Azerbaycan arasnda herhangi bir sknt yaanmam olsun.

TÜRKYENN BR KABLE DEVLET OLMADIINI BLMES LAZIM

Cumhurbakan Erdoan, tutuklu Osman Kavalann serbest braklmas için 10 büyükelçinin çar yapmas ve sonrasnda Türkiyenin verdii tepkiye ilikin, Aslnda sizin yaptnz bu çk, Davostaki one minute çkna benzeyen bir çk olarak nitelendirildi. Ne yaand bu süreçte? Biden ile görüme öncesinde Amerika Birleik Devletlerinden geri adm mantndaki adm, süreci nasl etkileyecek? Bundan sonras için süreç nasl olmal sorusunu ise öyle yantlad:

Bizim atm olduumuz adm birilerine gövde gösterisi deil, sadece Türkiyede görev yapan büyükelçilerin Türkiyenin iç ilerine müdahil olmamas anlamndadr. Herhangi bir büyükelçi, görev yapt ülkenin iç ilerine müdahale yetkisine sahip deildir. Viyana Sözlemesinin 41. maddesini bunlarn benden daha iyi bilmeleri lazm. çünkü büyükelçilerin kendileriyle ilgili bu tür sözlemeleri adm adm uygulamas lazm, adm adm takip etmesi lazm. Kald ki sen Türkiyede görev yapyorsun, Türkiyede görev yapan bir büyükelçinin, Türkiyenin bir kabile devleti olmadn bilmesi lazm. Türkiye gibi böyle kadim bir tarihe sahip olan bu ülkede görev yapan büyükelçinin neyin nereye varacan çok iyi bilmesi lazm. Eer bunu bilmiyorsa Viyana Sözlemesinin 41. maddesini onlara hatrlatm olduk. Olay bu kadar basit. Tabii Amerikann büyükelçisi de bu ie kart için herhalde Biden nezaket gösterisinde bulundu ve ilk açklama oradan geldi. Zaten Amerikadan açklama gelince dier 9 tanesi de ona tabi olmak suretiyle bu i böylece kapanm oldu.

BEN TAARRUZDAYIM. BENM KTABIMDA GER ADIM ATMAK YOK

Cumhurbakan Erdoan, Amerikan gazetelerindeki Erdoan krizden kaçt, geri adm att gibi manetleri nasl deerlendirdiinin sorulmas üzerine, Ben nasl geri adm attm? Ben taarruzdaym. Benim kitabmda geri adm atmak yok diye konutu.

Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesinin kasm sonunda Türkiyeye ilikin bir süreç balatabilecei hatrlatlarak, Eer bu tarihe kadar Osman Kavala serbest braklmazsa AHMin verecei bir görü bu anlamda belirleyici olacak herhalde. Beklentiniz nedir sorusunu da Cumhurbakan Erdoan öyle yantlad:

Benim herhangi bir beklentim yok. Benim sadece tek beklentim var; biz bildiimizi okuruz. Konsey bildiini mi okur, okusun. Onlar ne okuyor, dinleriz, görürüz. AHMinkini de Konseyinkini de dinleriz. Dinledikten sonra da biz üzerimize düeni yaparz. Gerei neyse bunu yapacaz. Ben, Türkiye Cumhuriyetinin cumhurbakan olarak bu makamda bulunduum sürece üzerime düen görevi dört dörtlük yaparm. Acaba u ne der, bu ne der, bunlara hiç bakmam. Benim aldm terbiye bu, yetime tarzm bu. Ölene kadar da aynen bu istikamette devam ederim, devam edeceim.

GER ÖDEME PLANININ NASIL OLACAINI GÖRÜMEMZ GEREKECEK

Cumhurbakan Erdoan, büyükelçilerin açklamas konusunda CHP Genel Bakan Kemal Klçdarolu ve baz çevrelerden Nazikçe uyaryorlar, bunlara neden tepki gösteriyorsunuz gibi açklamalar geldii, Non grata ilan etmek bizi yalnzlatrr diyenlerin büyükelçiler geri adm attktan sonra da bunun diplomatik baar olduunu söylemeye balad hatrlatlarak deerlendirmesinin sorulmas üzerine unlar kaydetti:

Bunlardan biri de geçmite Baküde büyükelçi olarak görev yapmt, imdi CHPde güya siyaset yapyor. lham Bey ile konuurken o bile Ben bu adam bir daha bu kapdan içeri sokmam dedi. çünkü Azerbaycana da ihanet etti. Sen önce bir defa büyükelçilik yaptn ülkenin siyasetine saygl olmay ören. Bunu örenmedi ki bu adam. u anda da rastgele, ite nasl olduysa siyaset yapyor. Biz bu tür siyasetçileri cepten çkaryoruz. Bunlarn siyaseti örenmeleri için daha çok frn ekmek yemeleri lazm. Bunlar büyükelçilik yapm, siyasetçilik deil. Siyasetçilik baka bir ey, büyükelçilik baka bir ey.

Roma ve Glasgowda dünya liderleriyle görüme yapaca hatrlatlarak özellikle ABD Bakan Joe Biden ile görümesine ilikin sorusu üzerine Cumhurbakan Erdoan, Romann gündemi ile Glasgowun gündeminin u anda deimi gibi gözüktüüne iaret etti. Cumhurbakan Erdoan, unlar söyledi:

Büyük ihtimalle Romada deil ama Glasgowda görümemiz olacak. Bu görümede de tabii ki en önemli maddemiz; malum bizim F-35 konumuz var. F-35le ilgili olarak bizim 1 milyar 400 milyon dolarlk yapm olduumuz bir ödeme var. Bu ödemeyle ilgili olarak da tabii ki bunun bize geri ödeme plannn nasl olacan kendileriyle görümemiz gerekecek. Bu konuda mükaleme ne getirecek ne götürecek, onu kendileriyle görüerek öreneceiz. Alt düzeyde aldmz baz bilgiler var. Bize F-16 verme konusunda gelen baz bilgiler Bize gelen bilgi, bunlarla bu ii ödeme gibi bir plan olduu yönünde. Bu doru mudur, deil midir; bunlar kendilerinden öreneceiz. En üst düzeyde de bunu tabii benim Sayn Biden ile konumam isabetli olacaktr. Eer böyleyse ona göre bir anlama yoluna gitmi olacaz.

MECLSTE BR ALTYAPI OLMASININ GERENE NANIYORUZ

MHP Genel Bakan Devlet Bahçeli ile görümesinde Siyasi Partiler Kanunu ve yeni Anayasa çalmasnn gündeme gelip gelmedii ve Cumhur ttifak olarak ortak teklifin kamuoyuyla ne zaman paylalacann sorulmas üzerine Cumhurbakan Erdoan, tarih ve takvimden öte u anda Cumhur ttifak ile müterek attklar adm Genel Bakan Bahçeli ile görütüklerini ifade etti.

MHPden Anayasa çalmasyla ilgili hazrlklarn kendilerine geldiini belirten Cumhurbakan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü:

Bu bizim çalmalarmza da ayn ekilde bir destek oldu. Onu da zaten planlyoruz, deerlendiriyoruz. Seçim Yasas ve Siyasi Partiler Kanunuyla ilgili de Feti Beyin bizim arkadalara vermi olduu çalma metni de arkadalarmzn elinde. Burada özellikle yüzde 5, yüzde 7 meselesi gündemdeydi. Bu konuda Devlet Bey, benim yüzde 7 teklifimi kendileri de aynen kabul ettiler. Bu noktada siz nasl uygun görüyorsanz bizim için o kabuldür dediler. Dolaysyla bu yüzde 7 meselesinin kanunda bu ekilde olmasn bizler de arkadalarmza söyleyeceiz. Onun üzerinden hareket edeceiz.

Anayasa ile ilgili çalmalarn da aynen devam edeceine iaret eden Cumhurbakan Erdoan, Arkadalarmz bu çalmay tamamen bitirdikten sonra o da Meclis gündemine gelecektir. Ama biz de tabii Mecliste bir altyapnn olmasnn gereine inanyoruz. Bu konuda gönül arzu ediyor ki Meclisteki dier siyasi partiler de buna hazr olsunlar, onlar da bu konuda Tamam biz de yaparz desinler ama u anda onlardan aldmz ses seda tam aksine, böyle bir ey yok.

HER TÜRLÜ FTRAYI ATTILAR, AYNI EY TÜRGEV çN GEçERL, AYNI EY ENSAR çN GEçERL.

Cumhurbakan Erdoan, bir basn mensubunun Son zamanlarda özellikle milli olan bütün kurumlar saldr altnda. Bunlar içerisinde TÜGVA da var; TÜRGEV de Ensar da var. çok ciddi iftiralar atld, çok ciddi saldrlar yapld. Bu vakflar neden saldr altnda sorusunu yantlarken u ifadeleri kulland:

Bay Kemal ve yandalar bir defa hukuk tanmaz bir güruh. Diyelim ki TÜGVA 10 yllk bir anlamayla adadaki bu yeri kiralam. Anlama 10 yllk bir süre tand halde daha üçüncü yldayken kalkp bunlarn kiraladklar yeri zabtalarla basp oradan bütün demirba eyalarna varncaya kadar hepsini dar atma gayretleri bir defa bunlarn tynetini göstermektedir, bunlarn cibilliyetini göstermektedir. Bu konuyla ilgili de açklamalar ilgili bütün arkadalarm yaptlar, yapyorlar. Ayn ey TÜRGEV için geçerli, ayn ey Ensar için geçerli. Her türlü iftiray attlar, her türlü yalan dolan söylediler. Bu bir eyi gösteriyor, bunlarn ne denli hukuk tanmaz olduunu ortaya koyuyor. Eer bunlarda hukuka sayg olsa, zaten böyle bir adm da atmazlar, atamazlar. Bu bir eyi daha ifade ediyor, Allah bunlarn eline bu milleti düürmesin. Bunlarn eline bu ülke kalacak olursa bu ülkede nelerin olacan, olabileceini artk düünün. Bunlarn yapmayacaklar i yok. nsanlarn srtndaki ceketi bile alr bunlar. Baka bir ey söylememe gerek var m?

CHPL BELEDYELERDE HZMETLERN NE KADAR AKSADIINI HERKES GÖRÜYOR

Cumhurbakan Erdoan, CHP Genel Bakan Yardmcs Seyit Torun, Biz belediyeler olarak hükümetten eit kaynak alamyoruz, Belediyeler Birliinden alamyoruz gibi CHPli belediyelerin ayrmcla tabi tutulduu yönünde bir basn toplants yapt. Hizmet üretemeyilerinin bir bahanesi mi oluyor bu? Nasl deerlendiriyorsunuz sorusunu öyle yantlad:

Hepsi yalan. Bir defa yasal olarak belediyelerin haklar neyse bu haklarn ller Bankasna yönelik olan oradan, Hazine Maliyeden almalar gerekeni oradan hiç istisnasz kesinlikle alyorlar. Bunlar bu paray almam olsalar ayakta duracak mecalleri kalmaz, maa ödeyemezler, yatrm yapamazlar, o derece ciddi manada skntya girerler. Bütün bunlar aldklar içindir ki bu kadar rahat saa sola paray datyorlar. Bu dediiniz isim demek ki ne maliyeyi biliyor ne vergi denilen olay biliyor ne de belediyelerin hangi kaynaklardan nasl gelir elde ettiini biliyor. Bunlarn hiçbirini bilmiyor. Önce bunu örensin. CHPli belediyelerde hizmetlerin ne kadar aksadn, ne kadar eksik olduunu herkes görüyor.

Ankarada Atatürk Kültür Merkezini millet bahçesine dönütürdüklerini, Ankarann göbeine 637 bin metrekarelik muhteem bir millet bahçesi yaptklarn hatrlatan Cumhurbakan Erdoan, Gerçekten çok çok güzel bir yer oldu. Onun açln perembe günü yapacaz dedi.

TERÖRLE MÜCADELEDE MLLET BZMLE BERABER

Cumhurbakan Erdoan, TBMMde kabul edilen TSKnn terörle mücadele için snr ötesine operasyon yapmasna izin veren tezkereye ilikin, CHP grup karar olarak hayr oyu verdi tezkereye. Daha öncesinde de HDP e bakanlarnn tezkereyle ilgili hayr oyu verilmesi çars vard CHPye. Bir anlamda HDPnin çarsna olumlu yant vermi oldular. CHP yerli, milli deil diyoruz ama bu çok sembolik oldu açkças. Hakikaten CHPli seçmeni bile artacak denli bir durum. çünkü hlihazrda Türkiye snrn ötesinden terör tehdidiyle muhatap eklindeki ifadeler üzerine u deerlendirmede bulundu:

Bunlardan farkl bir ey beklenir mi ki CHP ve HDPnin verecekleri oy zaten belliydi. Bunlar cibilliyetlerinin gereini yaptlar. Orada sadece P (Y Parti) farkl bir karar ortaya koymu oldu ama HDP ile CHP orada zillet ittifak olarak cibilliyetlerinin gereini yaptlar. Biz terörle mücadeleyi onlarn desteini alarak deil, onlarn desteinin tamamen dnda zaten sürdürüyoruz. Bundan sonra da yine ayn kararllkla terörle mücadelemizi sürdüreceiz. Hiç endieniz olmasn, terörle mücadelede millet bizimle beraber. Ordumuz, jandarmamz, bu noktada bizlerle beraber. Biz terörle mücadelemizi kararl bir ekilde de Gabarda, Cudide, Tendürekte, Bestler-Derelerde, snr ötesinde, snr berisinde her yerde sürdürüyoruz.

Ana Sayfaya Git