Erdoğan: Libya sürecini hızlandıracağız

Cenevre’de konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptıkları görüşmede, hem Libya hem de Suriye konularında mutabık kaldıklarını söyledi.

Haberler 19.12.2019 - 10:49 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Tayyip Erdoann dün Küresel Mülteci Konferansna gittii Cenevrede gazetecilere yapt açklamalarnn ayrntlar yaynland. Erdoan, geçen yl kabul edilen Küresel Mülteci Mutabakatnn uygulanmasna büyük önem verdiklerini söyledi. Mülteci krizinin çözümünün Suriye iç savann sona erdirilmesine bal olduunu söyleyen Erdoan, Suriyenin toprak bütünlüünü koruyarak terörün sonlandrlmas ve mültecilerin evlerine gönüllü, güvenli, onurlu ekilde dönmeleri öncelikli hedefimizdir. Bunun için güvenli bölgenin kurulmas da büyük önem arz ediyor dedi.

DESTEK YOK

Erdoan, Birlemi Milletlerde önerdii güvenli bölge planna destek olup olmad sorusuna, Güvenli bölge konusundaki çarmza henüz dünyann en güçlü, ekonomik olarak en saygn olduunu zannettiimiz ülkelerinden bile Biz de varz diyen çkmad. Biz hala ses bekliyoruz ama bir ey yok. Bizim u ana kadar 40 milyar dolar akn bir yatrmmz var. Daha önce de söylediim gibi, Tel Abyad-Resulayn arasndaki 120 kilometre uzunluk ve 32 kilometre derinlikteki alan üzerinde inallah böyle bir adm atabiliriz diye konutu.

Güvenli bölge konusunda ABD ve Rusya ile görüme gerçekletirdiklerini aktaran Erdoan, Hepsi dayanma içerisinde çalmalarmz sürdürelim diyorlar. Bunu baarrsak, tarihe bir örnek olarak geçecek. Böyle bir mülteciler ehrini veya ehirlerini Türkiye kurdu diyecekler. Bu da bizim için çok önemli. Projemiz gayet güzel. Belki bu adm attktan sonra Biz de burada olalm diyenler çkabilir. Biz yine de onlara çarmz devam ettireceiz diye belirtti.

LBYA KONUSU

Erdoan, Rusya Devlet Bakan Putin ile telefonda görütünüz. Türkiyenin Libyaya asker gönderme plan da gündeme geldi mi sorusunu öyle yantlad: Biz bir görevlendirme yaptk. Bu görevlendirme kapsamnda, Dileri Bakan Yardmcs, Savunma Bakan Yardmcs ile istihbarattan ve ulusal güvenlikten oluan bir heyetle, ksa bir zaman içerisinde arkadalarmz Moskova ziyareti yapacaklar. Muhataplar ile bölgesel konular etraflca ele alacaklar. Bizler yapc ve ksa sürede netice alc bir görüme olmasn sayn Putinden istedik ve kendileri de ayn ekilde talimatlar vereceklerini söylediler. Hem Libya hem de Suriye konularn görümeleri konusunda mutabk kaldk.

BEKA MESELES

Erdoan, Libyaya asker gönderilmesine destek veren MHP Genel Bakan Devlet Bahçeliye teekkür etti. CHP Genel Bakan Klçdarolunun Neden asker gönderiyoruz, ne iimiz var Libyada açklamalar için ise Erdoan, u ifadeleri kulland: Bizim olaymz beka meselesi, ondan da öte bir tarih meselesi. Biz u anda öyle admlar attk ki bu admlar Sevrin ters köe edilmesidir. Bu kadar önemli. Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti Bakanlk Konseyi Bakan Fayez Al Sarraj yakn zamanda geldi ve tekrar bir görüme yaptk. Yeni ne gibi adm atlabilir, bunlar konutuk. Türkiye-Libya arasndaki süreci daha da hzlandracaz. htiyaçlar olursa, onlara her an yardma hazr olduumuzu söyledik. Askeri ve güvenlik i birliinden tutun da denizlerdeki hukukumuz noktasnda atlan, atlacak admlara varncaya kadar hazrz.

Klçdarolunun ktidar Dou Akdenizde hiçbir ey yapmyor açklamasna dair de Erdoan, Sondaj gemilerimiz sismik aratrma gemilerimiz, firkateynlerimiz, helikopterlerimiz, hepsi oradayd. Gözü var ama görmüyor. Ne yapalm? Bakar kör dedi.

GEREK NCRLK, GEREK KÜRECK

Bir gazetecinin Kürecik ve ncirlik üstleri için itidal çars yapan Klçdarolunun geçmite Gerekirse ncirlik kapatlsn sözünü hatrlatmas üzerine Erdoan, O açklamalar hatrlanrsa demek ki çok isabetli olacak. çünkü Benim olum bina okur, döner döner yine okur noktasnda. Yalan ne yazk ki bol. Burada neyin itidalinden bahsediyorsun? Klçdarolu kendine göre bizi ters köe yapmaya çalyor. Her admn dikkatli ekilde sürdüren bir iktidar var. Gerek ncirlik (üssü), gerek Kürecik (üssü), gerekirse ikisi birden Eer bu ülkenin deerlerine sayg duyuyorsanz, Bu ülkenin gelecei için biz de bir ey katalm diyorsanz, o zaman atlan bu admlarda bize itidali nerede tavsiye edeceinizi iyi düünün. Buna kalsa bunlar, bize terörle mücadelede de itidal tavsiye edecekler. Hala da ediyorlar. Biz nerede itidalli davranacamz, nerede kararl admlar atacamz gayet iyi biliyoruz ifadelerini kulland.

KANAL STANBULDA TEHDT DDASI

Erdoan, Kanal stanbul Projesi ile ilgili soruya, Kanal stanbula bileik kaplar usulüyle bakn. Tuzlu su, az tuzlu su. Bunlar bir araya geldii zaman ortaya ne çkar? Bunun bir ortalamas çkar. Karadenizin tuz oran nedir? Marmarann tuz oran nedir? Olaya buradan baklmas lazm. Buradan bakarsanz, ortalamasn yakalarsnz. Kald ki bizim burada derdimiz u: Hatrlayanlarnz varsa, Selimiyenin önlerinde Independenta tankeri 7-8 ay yand. Hatta o patlamada hamilelerin erken doum yapt bile yazld. Bunun dnda gerek Karadenizden gelirken gerek Marmaradan giderken yallara çarpan kuru yük gemileri, tankerler oldu. Daha son zamanlarda da bu tür bir kaza yaand. imdi bu mudur çevre hassasiyeti yoksa bu tehlikelerden arnm bir kanal m? Kald ki Boazlarda, Montröde bize tannan bir hak yok, istedikleri gibi gelip geçiyorlar. Düünün, sizin Boaznz kullanyorlar ama hiçbir ey elde edemiyorsunuz. Öyle bir durum var. Kanal stanbul ise böyle deil, Süvey Kanalnda ve dierlerinde oralarn nasl kendilerine ait haklar varsa biz de bu yatrm yaptmz zaman bu tür bir hukukumuz doacak. Üstelik kaza endiesi de tamayacaksn. in bir de bu güzellii var eklinde cevap verdi.

Erdoan, Kanal stanbul kapsamnda çok farkl bir stanbul ina edeceklerini ileri sürerek, Üzerinde 5 tane köprünün olduu, içme suyu hatlarnn deplase edildii bir modeli hayata geçireceiz. Bundan inann bunlarn haberi yok. Hatta televizyonlarda da Kanal stanbulla ilgili görüntüler var. O görüntüler iin nihai hali deil eklinde konutu.

YEN PARTLER

AK Partinin içinden çkan yeni parti ve giriimlerle ilgili konuan Erdoan, sözlerini öyle sürdürdü: Biz bunu trenden inenler olarak anlatmtk. Arkadalarma hep söylüyorum: Asla gündemimizde olmamal. Herkes yoluna! Biz zaten Durmak yok, yola devam diyoruz ve çalmaya devam ediyoruz. Sadece bir eyi söylemek herhalde yeterlidir. Özellikle babakanlk, genel bakanlk görevini brakt zaman bu arkadalardan birinin yapt konumay dinlemiseniz veya dinlerseniz her ey orada mevcut. Biz yol arkadalarmzdan, tekilatmzdan memnunuz, skntmz yok. çok daha kararl bir ekilde kongrelerimize hazrlanyoruz. Kongrelerimizi yapp, bu kongrelerde gelen arkadalarmzla da inallah 2023 seçimlerine gireceiz. Bunun dnda baka hazrlanan var m, yok mu ayr konu. Varsa vardr. Biliyorsunuz, bundan önce de bu ii yaadk. Üstelik de grup kuracak ekilde ayrldlar. Ben burada sorsam, kaç tanesinin ismini kaçnz hatrlarsnz? Mesele bu. Onun için biz gündemimizi bunlarla megul etmiyoruz. Bizim yapacak çok iimiz var. Biz onlara bakalm.

SMT SARAYI AçIKLAMASI

Ziraat Bankasnn, Simit Sarayn almak için Rekabet Kurumuna bavurmasna ilikin Erdoan, Bunu duyduum anda genel müdürümüzü aradm. Genel müdürümüz, Bir ara gündeme geldi ama böyle bir eyi u anda düünmüyoruz dedi. Zaten Ziraat Bankas deil, Ziraat Bankasnn giriim sermayesi irketi. O tablo u anda bu seyirde. Benim bunu tasvip etmem mümkün deil. Geçmite kamu bankalarnn görev zarar olaylar sebebiyle nasl battn hatrlay bütün kamu bankalar görev zarar ad altnda çökertilmiti diye konutu.

Ana Sayfaya Git