Erdoğan: Özbekistan’la ticaret hacmi hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik

Resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan meclisinde yaptığı konuşmada, “Özbekistan ile ticaret hacmimiz geçen yıl yüzde 25 artarak 1.5 milyar dolara çıktı; 5.0 milyar dolar olarak yeni hedef belirledik” dedi.

Haberler 01.05.2018 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Erdoan, Özbekistan Cumhurbakan avkat Mirziyoyev ile gerçekletirdii görüme sonrasnda Özbekistan meclisinde yapt konumada, iki ülke arasnda bir yl Türkiye, bir yl Özbekistan olmak üzere gerçekletirilecek olan çalmalarn dileri bakanlarnn sekretaryasnda yürütüleceini duyurdu ve ekledi:

ki ülke arasndaki i birliini ekonomiden savunma sanayisine, eitimden kültüre, çevreden enerjiye ve tarmdan turizme her alanda daha da güçlendirmekte kararlyz. Bugün imzaladmz çok saydaki anlamayla ilikilerimizin ahdi zeminini güçlendirmi olduk.

PE PEE ANLAMA MZALARI

Özbekistanla aramzdaki ticaret hacmi 2017de 1.2 milyar dolar iken, daha sonra 1.5 milyar dolara çkm bulunuyor ama imdi önümüzde bir hedef var. Ticaret hacmini 5.0 milyar dolara çkartacaz. Bugün 33 milyon nüfusu olan Özbekistanla 80 milyon nüfusu olan Türkiye için bu zor deil, biz bunu baarrz.

Ayrca biz TKA (Türk birlii ve Koordinasyon Ajans Bakanl) olarak u anda 60 milyon dolarlk bir yatrm hedefliyoruz. Birçok alanda TKA Özbekistanda yatrmlarn Eylül, Ekim gibi balatm olacak.

Özbekistann Krgzistanla ve Tacikistanla ilikilerinin memnuniyet verici bir konuma gelmi olmas bizleri de mutlu etmitir. Özbekistann turizm sektörünü gelitirmesine verdiimiz destei arttracaz. Bu konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanm da bizimle bu seyahatte beraber ve bu konuyla ilgili atacamz admlarla inanyorum halklarmzn kaynamas daha da artacak.

DÜNYASINA SESLEND

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, Özbekistan Expo Merkezinde Türkiye-Özbekistan Forumunda i adamlarna hitap etti.

Türk yatrmclar ve müteebbisleri Özbekistann kalknmasnda etkin rol oynamlardr. O dönemde Türk irketlerince yaplan projeler bugün de Özbekistan ekonomisine önemli katklar salyor. Petrol rafinerileri yenilenen havaliman terminalleri, ilk eker fabrikas hep sizlerin eseridir. 2016 ylnn Kasm aynda Semerkanta gerçekletirdiim ziyaret uzun süredir özlemini duyduumuz kavuma artk yepyeni bir dönemin kaplarn açm, kardeliimizi teyid eden siyasi irademizi tazelemitir.

BUNU LER BR AAMAYA TAIYORUZ

birliimiz Cumhurbakan sayn evket Mirziyoyevin 2017 Ekim aynda ülkemizi ziyareti ile daha da kuvvetlenmi tahkim edilmitir. Bildiiniz gibi ilikilerimizi sayn Mirziyoyevin ziyaretinde stratejik ortaklk düzeyine yükseltmitik. Bu seyahatimizde de bunu bir ileri aamaya tayoruz. Stratejik ortaklklmzn pratikte de uygulamaya konulmas için gerekli mekanizmay Yüksek Düzeyli Stratejik birlii Konseyini artk kuruyoruz.

2 ÜLKE ARASINDA 25 ANLAMA MZALADIK

Kardeimiz Mirziyoyev ile birlikte alm olduumuz kararlar ve verdiimiz talimatlar dorultusunda bugün çok sayda anlamann imzalanmasna ahit olduk. Bu anlamalarn toplam says ortak bildiri dahil 25 anlamay bugün imzaladk. Bu kardeim Mirziyoyevin ifadesi ile bu bir ilktir biz böyle bir anlamalar paketini bugüne kadar imzalamadk dediler. imdi tabi imzalar gayet güzel ama bunu hayata geçirmek bunu uygulamaya geçirmek asl güzel olandr. Bunu bakanlarmz bizler takipçisi sizler de i adamlar olarak uygulaycs olacaksnz. Yani konuup, oturup, yazp çizip masada brakmak bizim iimiz deildir. Biz konutuk yazdk, imzalar attk bundan sonra uygulamas size ait. Varsa önünüzde bir ta engel kaldrmak da bize ait.

Ana Sayfaya Git