Görüş Bildir

Erdoğan: Özbekistan’la ticaret hacmi hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik

Resmi temaslarda bulunmak üzere Özbekistan’da bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan Özbekistan meclisinde yaptığı konuşmada, “Özbekistan ile ticaret hacmimiz geçen yıl yüzde 25 artarak 1.5 milyar dolara çıktı; 5.0 milyar dolar olarak yeni hedef belirledik” dedi.

Erdoğan: Özbekistan’la ticaret hacmi hedefimizi 5 milyar dolar olarak belirledik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ile gerçekleştirdiği görüşme sonrasında Özbekistan meclisinde yaptığı konuşmada, iki ülke arasında bir yıl Türkiye, bir yıl Özbekistan olmak üzere gerçekleştirilecek olan çalışmaların dışişleri bakanlarının sekretaryasında yürütüleceğini duyurdu ve ekledi:

“"İki ülke arasındaki iş birliğini ekonomiden savunma sanayisine, eğitimden kültüre, çevreden enerjiye ve tarımdan turizme her alanda daha da güçlendirmekte kararlıyız. Bugün imzaladığımız çok sayıdaki anlaşmayla ilişkilerimizin ahdi zeminini güçlendirmiş olduk.

PEŞ PEŞE ANLAŞMA İMZALARI

“Özbekistan’la aramızdaki ticaret hacmi 2017'de 1.2 milyar dolar iken, daha sonra 1.5 milyar dolara çıkmış bulunuyor ama şimdi önümüzde bir hedef var. Ticaret hacmini 5.0 milyar dolara çıkartacağız. Bugün 33 milyon nüfusu olan Özbekistan'la 80 milyon nüfusu olan Türkiye için bu zor değil, biz bunu başarırız.

“ Ayrıca biz TİKA  (Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı) olarak şu anda 60 milyon dolarlık bir yatırımı hedefliyoruz. Birçok alanda TİKA Özbekistan'da yatırımlarını Eylül, Ekim gibi başlatmış olacak.

“Özbekistan'ın Kırgızistan'la ve Tacikistan'la ilişkilerinin memnuniyet verici bir konuma gelmiş olması bizleri de mutlu etmiştir. Özbekistan'ın turizm sektörünü geliştirmesine verdiğimiz desteği arttıracağız. Bu konuyla ilgili Kültür ve Turizm Bakanım da bizimle bu seyahatte beraber ve bu konuyla ilgili atacağımız adımlarla inanıyorum halklarımızın kaynaşması daha da artacak.”

İŞ DÜNYASINA SESLENDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan Expo Merkezi'nde "Türkiye-Özbekistan İş Forumu"nda iş adamlarına hitap etti.

Türk yatırımcıları ve müteşebbisleri Özbekistan'ın kalkınmasında etkin rol oynamışlardır. O dönemde Türk şirketlerince yapılan projeler bugün de Özbekistan ekonomisine önemli katkılar sağlıyor. Petrol rafinerileri yenilenen havalimanı terminalleri, ilk şeker fabrikası hep sizlerin eseridir. 2016 yılının Kasım ayında Semerkant'a gerçekleştirdiğim ziyaret uzun süredir özlemini duyduğumuz kavuşma artık yepyeni bir dönemin kapılarını açmış, kardeşliğimizi teyid eden siyasi irademizi tazelemiştir.

BUNU İLERİ BİR AŞAMAYA TAŞIYORUZ

İşbirliğimiz Cumhurbaşkanı sayın Şevket Mirziyoyev'in 2017 Ekim ayında ülkemizi ziyareti ile daha da kuvvetlenmiş tahkim edilmiştir. Bildiğiniz gibi ilişkilerimizi sayın Mirziyoyev'in ziyaretinde stratejik ortaklık düzeyine yükseltmiştik. Bu seyahatimizde de bunu bir ileri aşamaya taşıyoruz. Stratejik ortaklıklığımızın pratikte de uygulamaya konulması için gerekli mekanizmayı Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'ni artık kuruyoruz.

2 ÜLKE ARASINDA 25 ANLAŞMA İMZALADIK

Kardeşimiz Mirziyoyev ile birlikte almış olduğumuz kararlar ve verdiğimiz talimatlar doğrultusunda bugün çok sayıda anlaşmanın imzalanmasına şahit olduk. Bu anlaşmaların toplam sayısı ortak bildiri dahil 25 anlaşmayı bugün imzaladık. Bu kardeşim Mirziyoyev'in ifadesi ile bu bir ilktir biz böyle bir anlaşmalar paketini bugüne kadar imzalamadık dediler. Şimdi tabi imzalar gayet güzel ama bunu hayata geçirmek bunu uygulamaya geçirmek asıl güzel olanıdır. Bunu bakanlarımız bizler takipçisi sizler de iş adamları olarak uygulayıcısı olacaksınız. Yani konuşup, oturup, yazıp çizip masada bırakmak bizim işimiz değildir. Biz konuştuk yazdık, imzaları attık bundan sonra uygulaması size ait. Varsa önünüzde bir taş engel kaldırmak da bize ait.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi