Erdoğan: Parlamenter sisteme dönüş yok

Mevcut hükümet sistemini revize etmek için çalışma yürüttüğü yönündeki tartışmalara ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Başkanlık sistemiyle yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Haberler 01.10.2021 - 10:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan Rusya Devlet Bakan Vladimir Putin ile Soçi kentinde gerçekletirdii görümenin ardndan uçakta gazetecilerin sorularn yantlad. Erdoan, Soçideki görümenin verimli geçtiini dile getirdi. Suriye, Karaba, Libya ve Afganistandaki gelimelerin de görümede deerlendirildiini söyleyen Erdoan, Azerbaycan konusunu deerlendirdik. Atlabilecek ortak admlar hususunda samimi ve verimli görü alveriinde bulunduk. Özellikle Afganistandaki gelimelerde ele aldmz bir dier güncel konu bal oldu. Özellikle dlib bata olmak üzere Suriye ile ilgili konular da ayrntl ekilde ele aldk diye belirtti.

Putinden Rusyann 2018 Soçi Mutabakatnn gerei olan taahhütlerini yerine getirmesi noktasnda talebiniz oldu mu? Buna nasl karlk verdiler? Bir de M-4 karayoluyla ilgili durum gündeme geldi mi? Burada Türkiyenin gözlem noktalarna yönelik saldr giriimleri oluyor sorularn Erdoan öyle yantlad: Türkiye olarak Suriyede Rusya ile birlikte kararlatrdmz her hususa ballmz sürdürüyoruz. Buralardan herhangi bir geri adm atmak söz konusu deil. Bütün mutabakatlara uymaya ve güvenlik koridorundaki radikal unsurlarn temizlenmesine de Türkiye olarak biz devam ettik. Bundan da taviz yok. Ama tabi ayn yaklam muhataplarmzdan da bekliyoruz.

DLBDE BAZI SIKINTILAR YAANMIYOR DEL

dlibde güvenliini saladmz bölgelerde zaman zaman baz skntlar yaanmyor deil. Ama bu skntlar amak için ilgili birimlerimiz muhataplaryla görümek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içinde oluyorlar. Bu konuda da birlikte hareket etmenin önemine vurgu yapyoruz. Bundan sonraki süreçte de özellikle liderler düzeyinde telefon diplomasiyle, bunun yannda dileri ve savunma bakanlarmzn, istihbarat örgütlerimizin müterek çalmalaryla bunlar çözmenin gayreti içerisinde olalm dedik ve bu konuda da mutabakatmz ortaya koyduk.

Tabi bölgede atekesin salkl bir ekilde devam, özellikle Türkiyeden geri dönüleri hzla artracaktr. 400 bini dlib bölgesine olmak üzere 1 milyondan fazla kii evlerine, topraklarna dönü yapt. Bu olumlu bir gelime. Bu rakam artrmak ve ülkemizde misafir ettiimiz Suriyelilerin güvenle topraklarna dönüü için gerekli çalmalar aralksz sürdürüyoruz.

Benim özellikle üzerinde durduum bir dier konu da PKK/YPGnin Moskovada olmasyd. Bunu kendilerine hatrlattm. Ayn ekilde bu örgüt ABDde de Beyaz Sarayda arland. Burada da bunlara ilgi, maalesef ileri derecede. Malum Amerikal McGurk denilen bir adam var. Bu adam terör örgütlerinin adeta sevk ve idaresini yapyor. Terörle mücadele konusuyla ilgili dayanmamz daha da artrmamz gerekir dedik. Terör örgütü PKK/YPGnin bu bölgelerdeki varlnn sonlandrlmasyla ilgili, daha önce varlan mutabakatlarn gerei yaplmaldr.

S-400LERN ALIM SÜREC DEVAM EDYOR

Putin ile görümelerinin ana gündemi Rusya-Türkiye ilikileri olduunu aktaran Erdoan, S-400lerin alm sürecinin devam ettiini belirtti. Erdoan Geri adm atmak gibi bir ey söz konusu deil. Bu yararl görümemizde tabi ki bunlar da etraflca konutuk ve bunlar daha ileri boyutlara nasl tayacamz görütük. Hatta uçak motorlar yapmnda ne gibi admlar atacaz, sava uçaklaryla ilgili ne gibi admlar ataca bunlar da yine etraflca konuma imkanmz oldu. Allah nasip ederse uçak motorlar konusunda da ayn adm atacaz. Bir dier konu, gemi inasnda da yine beraber birçok adm atabiliriz. Denizaltlara varncaya kadar, burada da yine Rusya ile müterek admlarmz inallah olacaktr. çalacaz. Durmak yok yola devam ifadelerini kulland.

ABD ile ilgili ilikilerine ilikin Erdoan, Bunlar söyledik, cevap geldi zaten. Nasip olursa Romada görüeceiz. Oradan da inallah Glasgowa gideceiz. Glasgowda da büyük ihtimalle görüeceiz. Demek ki hayra alamet baz admlar atlyor eklinde yantlad.

Türkiyenin ileride Kabil Havalimannn güvenliini salayabileceini ifade eden Taliban ile ilgili ise Afganistandan tüm askerlerimizi çektik. Asker varl olarak Afganistanda yokuz. Fakat Talibann bizle uyumlu bir çalma içerisine girmesi halinde bizim Talibanla görümemek gibi bir ön yargmz da yoktur. çünkü Afganistan halk bizim yüz yllara dayanan geçmiimiz olan bir halktr. Yönetimle de uyum olmas halinde biz her türlü görümeyi yapabiliriz. Buna da kapmz açktr dedi.

ABD SURYEDEN çIKMALI

ABDnin Suriye politikas üzerinden McGurk hedef alan Erdoan, unlar söyledi: Az önce bir isimden bahsettim; McGurk Bu aslnda teröre destek veren bir isimdir. Bu adam PKK/YPG/PYDnin adeta yönetmeni durumundadr. Tabii benim bu ifadem birilerini ciddi manada rahatsz edecektir. Bunu da biliyoruz. Ama terör örgütleri ile el ele, kol kola oralarda dolaan adamdr bu. Benim teröristlerle mücadele verdiim bir bölgede bunun onlarla kol kola dolamas beni ciddi manada rahatsz etmektedir. u anda da onun bu terör örgütleriyle iç içe olmas, beraber olmas, konumunu zaten ifade etmektedir. Er veya geç Amerika buradan çkmal ve buras Suriye halkna braklmal.

SON HAL BANA SUNULACAK

Yeni Anayasa çalmalarna dair de konuan Erdoan, çalmann bitme noktasna geldiini aktard. Siyasi Partiler Kanununda Cumhur ttifak orta MHP ile yaplan görümeler çerçevesinde belli bir aamaya geldii bilgisini veren Erdoan, Son durumu bana bildirecekler. Ondan sonra da hayrlsyla buradaki kararmz da vermi olacaz. Devlet Bey ile de bir araya gelip üzerinden geçme imknmz olabilir. Zaten özellikle baraj vesaire gibi konular medyaya da yansd diye aktard.

PARLAMENTER SSTEME DÖNÜ YOK

Gündeme gelen parlamenter sistem tartmalarna da Erdoan, Asla böyle bir ey söz konusu deil. Bakanlk sistemini getiren bir iktidar kalkp da muhalefetin kuyruuna taklr m? Böyle bir ey asla olamaz. Biz bakanlk sistemini getirdik ve bu yeni sistemden de memnunuz. Bakanlk sistemiyle inallah yolumuza devam edeceiz. Bakanlk sistemiyle aldmz mesafe de ortadadr. Bizi yllarca geride brakm olan eski vesayetçi sistemi tekrar denemenin anlam yok. Eski sistem demek, yamal bohça demektir. Eski sistem demek, sürekli koalisyon hükümetlerinin olmas demektir. Eski sistem demek, kesinlikle salkl bir yönetim biçiminin olmay demektir. Olay bu kadar basittir eklinde konutu.

FAH FYATLAR

Erdoan, fahi fiyat artlar nedeniyle son dönemde denetlenen zincir marketlerle ilgili unlar söyledi: u anda zincir market dediimiz bu güçlü marketler bu iin arln oluturuyor. Bunlarn bir de alt yaplar var. Bu alt yaplar da ciddi manada bu iin beslemesi oluyor. u anda baz marketlerle ilgili bir denetim süreci olacak. Baz cezai müeyyideler gelecek. Böyle bir durum söz konusu. Biz kendilerinden hassasiyet bekliyoruz. Ticaret Bakanlmz da denetimlerini sklatrarak sürdürüyor. Bunu da devam ettireceiz. Tarladan manava ve markete kadar bu süreci çok daha ciddi bir ekilde denetleyeceiz.

Ana Sayfaya Git