Erdoğan: Tarım sektörü suyumuzun yüzde 70'ten fazlasını tüketiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; "Gıdanın kaynağı olan tarım sektörü, suyumuzun yüzde 70’ten fazlasını tüketiyor. Kuraklıktan en çok tarımın etkilenmesi de gıda güvenliğimizi tehdit ediyor. Türkiye su zengini bir ülke değildir" dedi.

Haberler 22.10.2021 - 09:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Recep Tayyip Erdoan, stanbuldaki Vahdettin Kökünden 1. Su rasna canl balantyla katlarak konuma yapt. Erdoann konumasndan öne çkan balklar öyle:

SU KAYNAKLARI AZALIYOR: Temiz su kaynaklar hzla azalyor. Dünya Su Kalknma Raporu tahminlerine göre 2050 ylnda yaklak 6 milyar insann yeterli temiz suya ulaamayaca öngörülüyor. klim deiiklii ile birlikte artan kuraklk, seller, orman yangnlar su kaynaklarn kalite ve miktar yönünden etkisiz etkiliyor.

GIDA GÜVENLMZ TEHDT EDYOR: Gdann kayna olan tarm sektörü, suyumuzun yüzde 70ten fazlasn tüketiyor. Kuraklktan en çok tarmn etkilenmesi de gda güvenliimizi tehdit ediyor. Her frsatta altn çizdiimiz gibi Türkiye su zengini bir ülke deildir. Bilimsel çalmalar, halen kii bana yllk 1340 metreküp olan kullanlabilir su miktarmzn 2020 ylnda 1116 metreküpe kadar düeceine iaret ediyor.

ARTIK TERCH OLMAKTAN çIKIP ZORUNLULUK HALNE GELMTR: Yllk ortalama ya miktarmz da dünya ortalamasnn altndadr. klim deiiklii senaryolarnda ülkemizin güney kesimlerinde k yalarnn yüzde 5 ile yüzde 20; yaz yalarnn da yüzde 10 ile yüzde 40 arasnda azalabilecei öngörülmektedir. Bu tablo zaten çok zengin olmadmz kullanlabilir su potansiyelimizin ilerleyen zamanlarda daha da azalacan gösteriyor. Su kaynaklarmz, tükenme snrna ulamadan korumak, verimli kullanmak ve doru yönetmek artk tercih olmaktan çkp zorunluluk haline gelmitir.

589 ADET HDROELEKTRK SANTRALN HZMETE ALDIK: Yerli ve temiz enerji kaynaklarmz harekete geçirmek için 589 adet hidroelektrik santralini hizmete aldk. ehirlerimizde içme suyu sknts yaanmasn diye 81 il içme suyu eylem plann hazrladk. Bu dorultuda gerçekletirdiimiz yatrmlar sayesinde 41 milyon vatandamza yllk 2,7 milyar metreküp içme ve kullanma suyu temin ettik.

SOSYAL VE ADL SU TARFELER UYGULANACAKTIR: Su Verimlilii Strateji Belgesi ve Havza Bazl Su Verimlilii Eylem Planlar hazrlanacaktr. Belediyelerce içme suyu sistemlerinde yüzde 35 seviyesinde olan su kayb oran yüzde 25 seviyesinin altna indirilecektir. Sürdürülebilir su hizmetleri salanabilmesi amacyla 2023 ylndan itibaren tam maliyet esasl su ve atk su fiyatlandrmasyla ilgili çalmalara balanacaktr. Suyun tasarrufunu hedefleyen kademeli tarifeler ile düük gelirli hane gruplarn gözeten sosyal ve adil su tarifeleri uygulanacaktr.

SU KANUNU HAZIRLANARAK YÜRÜRLÜE KONULACAKTIR: Avrupa Yeil Mutabakat kapsamnda atk sularn uygun kaliteye getirilerek tarmsal sulama bata olmak üzere yeniden kullanm salanacaktr. Su yönetiminde havza bazl ve bütüncül yaplanmann güçlendirilmesi maksadyla 2023 ylna kadar gerekli mevzuat düzenlemeleri yaplacaktr. Mevcut su kaynaklarmzn korunmas, iyiletirilmesi ve sürdürülebilir idaresinin temini için 25 havza ile ilgili yönetim planlar tamamlanarak uygulanmaya konulacaktr. Böylece su ile ilgili bütün faaliyetlerde havza yönetim planlarna uyulmas temin edilecektir. Su yönetimindeki hukuku boluklar ortadan kaldracak Avrupa Birlii mevzuat ile uyumlu bir Su Kanunu hazrlanarak yürürlüe konulacaktr.

Ana Sayfaya Git